TECH
Test: ”Det här är den bästa vikbara mobilen – men det hjälper inte”
Ny Teknik testar Pixel Fold 9 och Galaxy Z Fold 6. • ”Vi lever i en värld där skärmar går att vika. Men något saknas.”
Det största felet med Google Pixel 9 Fold är att så mycket med den är rätt.
Här har vi en vikbar telefon som tar itu med en del av det som Samsung år efter år bångstyrigt vägrar att ändra på. Som på andra försöket (trots namnet är detta egentligen Pixel Fold 2) nästan tar sig till gränsen för vad det här formatet kan erbjuda.
Och ändå är det något som saknas. En poäng kanske. Något slags existensberättigande utöver glädjen att vi lever i en värld där skärmar går att vika.
Med Galaxy Z Fold har den här obekväma sanningen varit dold bakom en ”om bara”-fasad. Om bara Samsung gör en omslagsskärm som inte är så förbålt långsmal. Om bara Samsung gjort Fold mycket tunnare. Och så vidare.
Galaxy Z Fold 6: samma procedur som förra året
Det är nog dags att släppa taget om den förhoppningen. Vill du veta vad du får med Galaxy Z Fold 6 rekommenderar jag mitt test av Galaxy Z Fold 5 , som i sin tur var ett eko av texten jag skrev om Galaxy Z Fold 4. Det här påminner lite om när man står mellan två speglar och ser en oändlig serie av reflektioner av sig själv.
Okej, Galaxy Z Fold 6 är faktiskt en gnutta tunnare, några gram lättare och – ser man på! – är för första gången IP48-certifierad. Den där 4:an är ny och innebär att kapslingen nu inte bara skyddar mot vatten, utan också ger ett någorlunda skydd mot damm och annat som kan skada den så repkänsliga vikbara skärmen.
Som traditionen bjuder sitter det förstås en ny Snapdragon 8-krets (Gen 3) under skalet.
Den förbättrade kapslingen är inte det enda trumfkortet Samsung har gentemot Google. Den sydkoreanska elektronikjätten har alltid varit måna om att ge användaren gott om multitasking-möjligheter på den stora skärmen. På Pixel 9 Fold:s 8-tumsskärm kan jag ha två appar öppna samtidigt, sida vid sida – mer tillmötesgående än så är inte Google.
Jag kan också tycka att Galaxy Z Fold 6 ståtar med en mer elegant design. Men dess kantiga design är lika snygg som den är opraktisk. Vill man vara fin får man tydligen lida pin (såvida man vill förvara enheten i någon form av ficka nära kroppen).
Pixel 9 Fold: Nästan som en vanlig smartphone – på utsidan
Google Pixel 9 Fold har rundare linjer, är helt utan glipa i hopfällt läge och är så tunn att den nästan påminner om en vanlig smarttelefon när man använder omslagsskärmen på 6,3 tum. En omslagsskärm som för övrigt har ett normalt bildformat, tack och lov. Om det inte vore för att Pixel 9 Fold väger mer än ett kvarts kg (257 gram, att jämföra med 239 gram för Galaxy Z Fold 6) skulle det förmodligen gå att glömma att det är en vikbar modell.
Kameran? Kameran är bra, på samma sätt som kameran i Galaxy Z Fold 6 är bra. En fältexpedition med de tre objektiven i släptåg – huvudkamera på 48MP, tele med 5x optisk zoom och vidvinkel med makro – ger vid handen att ytterst få användare kommer att ha något att invända.
De allra bästa mobilkamerorna är fortfarande förbehållet de senaste icke vikbara toppmodellerna, men den lilla dippen i kvalitet här och var är inte mycket att orda om. Jag kan till exempel inte strössla superlativ över bilder och videor tagna i dåligt ljus, men de är fullt dugliga.
Därtill får man några Pixel 9 Fold-specifika funktioner, som ”made you look”. På omslagsskärmen visas söta animeringar av tecknade djur för att få små barn att rikta blicken mot kameran när man ska fånga ett ögonblick till familjealbumet.
Batteritiden är fullt godkänd. Under ett dygn pressade jag enheten med att spela in videor, flera timmar Netflix och – en känd batterislukare – en hel del Pokémon Go. Pixel 9 Fold stod pall och hade mer att ge när 24 timmar passerat.
Då hade jag dessutom dragit upp ljusstyrkan på stora skärmen – den kan komma upp i 2 700 nits – till max. Samsung Galaxy Z Fold 6 stoltserar med en toppljusstyrka på 2 600 nits. Placerade sida vid sida på balkongen i direkt solljus en sensommardag var det enkelt att se innehållet på båda skärmarna, men svårt att se någon större skillnad mellan dem.
Dyr och ömtålig lyxpryl
Google och många andra tillverkare ger ofta oss som testar telefoner en recensionsguide i hopp om att vi ska lyfta fram det de vill belysa i sin kommunikation kring en ny pryl. I recensionsguiden till Pixel 9 Fold är det slående hur lite av innehållet som handlar om det vikbara formatets förtjänster, och hur mycket fokus det är på ai-funktioner – som ju även finns till övriga (ej vikbara) Pixel 9-modeller.
Visst, det är trevligt att fälla upp enheten. Det är behagligt att låta sina favoritappar få sträcka ut sig på fler kvadratcentimeter. Men Pixel 9 Fold är en mycket dyr lyxpryl som lätt kan skadas av damm och smuts (den är IPX8-klassad). Som väger lite för mycket i handen men lite för lite gentemot icke vikbara telefoner.
Samsung har på senare år fått ett gäng kompetenta rivaler (min favorit ifjol var Oneplus Open). Utbudet är större än någonsin. Tillverkarna har putsat och förfinat konceptet. Men ingen av dem har lyckats utveckla ett riktigt övertygande argument för vad vi ska ha vikbara telefoner till. Pixel 9 Fold är en finfin lösning på ett problem som inte existerar.