Populärteknik

Xiaomi utmanar Tesla med roboten Cyberone

Foto: Xiaomi
Foto: Xiaomi

Den varken dansar eller slår volter – men Xiaomis nya människolika robot ska kunna trösta dig om du är ledsen. Tillverkningskostnaden? Motsvarande drygt 1 miljon kronor.

Publicerad

Det kinesiska teknikbolaget Xiaomi höll nyligen ett stort lanseringsevenemang i Peking. Under eventet visade tillverkaren bland annat upp en ny vikbar telefon – men det var en helt annan innovation som stal showen.

Klev upp på scenen – med blomma

Cyberone är namnet på en humanoid robot, utvecklad av Xiaomi Robotics Lab. Den 177 centimeter långa skapelsen gjorde en bejublad entré genom att stiga upp scenen i Peking i sakta mak med en långstjälkad blomma i händerna.

Roboten Cyberone tillsammans med Xiaomis vd Lei Jun. Foto: Xiaomi
Roboten Cyberone tillsammans med Xiaomis vd Lei Jun. Foto: Xiaomi

Under de senaste tio åren har robotars förmåga att efterlikna mänskliga rörelser tagit stora kliv framåt. Se bara på Atlas, från Boston Dynamics, som har lärt sig att både dansa till soulklassikern Do you love me och att utföra parkour. 

Kan "se" om ägaren är ledsen

Till skillnad från Atlas biffiga framtoning är Cyberone en betydligt slankare maskin, med en vikt på 52 kg och ett smäckert utseende som för tankarna till robotar i klassiska science fiction. Fokus under utvecklingen har inte heller legat på akrobatik utan på mänskliga relationer.

Ett avancerat ai-system, med en uppsättning kameror och mikrofoner, ska göra det möjligt för Cyberone att identifiera 45 olika klasser av känslor hos människor, och upp till 85 olika miljöljud. Roboten ska kunna lära sig att känna igen specifika individer, gester och ansiktsuttryck. Är en användare ledsen, ska Cyberone kunna uppfatta det – och erbjuda tröst.

Foto: Xiaomi
Foto: Xiaomi

Roboten, som snabbt fick smeknamnet ”Metal Bro”, ska kunna kommunicera med sin omvärld med hjälp av meddelanden. Dessa visas upp på en böjd oledskärm som också utgör Cyberones ansikte.

Jämförs med Teslas robot

Det dröjde inte länge efter Xiaomis lanseringsevent innan folk började påtala likheterna mellan Cyberone och Optimus, en människolik robot som är under utveckling hos Tesla.

Maskinerna är ungefär lika långa och tunga, men Optimus är mer inriktad på att utföra diverse arbete och vardagssysslor, som att handla mat, än att interagera med människor.

Foto: Xiaomi
Foto: Xiaomi

Tesla ständigt omtalade vd Elon Musk har sagt att Optimus ska börja tillverkas under nästa år. Xiaomi har ännu inte gå ut med något datum för tillverkningsstart av sin robot, men bolaget har åtminstone, till skillnad från Tesla, visat upp en fungerande prototyp.

Hög tillverkningskostnad

Under demonstrationen i Peking berättade Xiaomis vd Lei Jun att det skulle kosta mellan 600 000 och 700 000 yen (drygt 950 000 - 1 100 000 kronor) att tillverka en enda Cyberone-robot idag. 

Hur långt det tid tar att pressa ned produktionskostnaden, så att roboten kan börja masstillverkas, återstår att se.

Här är Cyberone

Den 11 augusti i år presenterade den kinesiska tekniktillverkaren Xiaomi en ny robot kallad Cyberone. I Sverige är Xiaomi mest känt för andra typer av konsumentprylar, som dammsugarrobotar, el-scootrar och mobiltelefoner. 

Bolagets nya innovation är 177 centimeter lång människoliknande robot, med en vikt på 52 kg. Roboten har två armar med 21 frihetsgrader och 13 leder. Händerna har ett grepp med ett vridmoment som kan ställas in från 1 (för försiktare beröring) till 30 Newtonmeter (Nm).

Cyberone kan bära upp till 1,5 kg i vardera handen, vilket inte gör den lämpad för tyngre arbete. Fokus ligger i stället på interaktion med människor.

Roboten går på två ben med hjälp av skräddarsytt, mjukvarubaserat styrstyr som reglerar en motor placerad i höften.

Cyberone är inte den roboten från Xiaomi Robotics Lab. I fjol visade företaget upp en fyrbent, hundliknade skapelse vid namn Cyberdog.