Startup

Sökes: Hållbara tech-bolag som vill växa

'Vi kommer kunna bli bryggan mellan unga techbolag och storföretag som Scania och Astra Zeneca', säger Conny Lemon, ansvarig för programmet Elevate 2030 hos Södertälje Science Park. Foto: Södertälje Science Park
"Vi kommer kunna bli bryggan mellan unga techbolag och storföretag som Scania och Astra Zeneca", säger Conny Lemon, ansvarig för programmet Elevate 2030 hos Södertälje Science Park. Foto: Södertälje Science Park

Programmet Elevate 2030 ska hjälpa unga tech-bolag inom smarta städer eller hållbar produktion att växa. Bakom satsningen står Södertälje Science Park och Urban ICT Arena i Kista.

Publicerad

Hållbarhet är en stark trend hos svenska startuper. Det visar inte minst 33-listan 2020, Ny Tekniks pinfärska sammanställning över landets hetaste uppstartsbolag.

Smarta städer och hållbar produktion är två viktiga framtidsområden där unga techbolag kan bidra med innovativa lösningar. Nu ska programmet Elevate 2030 ge en skjuts åt företagen som vill bidra till en hållbar utveckling i Stockholmsregionen.

Elevate 2030 arrangeras av Södertälje Science Park och den öppna testbädden Urban ICT Arena under oktober. Programmet är gratis att delta i, och samfinansieras av Region Stockholm. Nu söker man efter tio bolag som är redo att skala upp sin verksamhet.

-Det vi letar efter är små och mellanstora företag som utvecklar produkter eller tjänster som kan bidra till utvecklingen av den smarta staden eller hållbar produktion, säger Conny Lemon, projektansvarig hos Södertälje Science Park.

Brygga mellan startuper och storbolag

Den omedelbara närheten till jättar som Scania och Astra Zeneca gör att Södertälje Science Park hoppas kunna fungera som en brygga mellan pinfärska tech-bolag och storföretagen.

-Vi håller fortfarande på att bygga upp verksamheten, och vill bli en nationell nod inom hållbar produktion. Tanken är att Elevate 2030-programmet ska utformas efter behoven som de deltagande bolagen har. Det kan exempelvis handla om hjälp att komma i kontakt med aktörer inom den offentliga sektorn, bygga nätverk eller att lära sig mer om stödsystemet som exempelvis Almi eller Business Sweden är en del av, säger Conny Lemon.

Själva programmet kommer att innehålla tre till fem träffar, främst digitala, där deltagarna ska kunna nätverka, hitta nya samarbetspartners och komma i kontakt med aktörer näringslivet, den offentliga sektorn och akademin.

Vad är det viktigaste som Södertälje Science Park kan bidra med till Elevate 2030?

-Vi sitter på bra kontaktytor, och kan exempelvis hjälpa till med frågor om hur man som uppstartsbolag kan bli underleverantör till Scania, Astra Zeneca eller andra bolag i området. Vi vill bli en mötesplats där bolag inom exempelvis hållbar produktion kan träffas och utbyta erfarenheter. Den typen av nätverksmöjligheter är viktiga för att skapa bättre förutsättningar för bolagen att växa, säger Conny Lemon.

Elevate 2030

I oktober hålls den andra omgången av programmet Elevate 2030, finansierat bland annat av Region Stockholm. Nytt för i höst är att programmet delas upp i två delar: Ett för hållbara städer i Kista, och ett för hållbar produktion i Södertälje.

Programmet är öppet för ansökningar under september månad. De tio bolagen får en plats erbjuds hjälp bland hjälp med affärsutveckling, coachning inom finansiering och kontakt med aktörer inom näringslivet, den offentliga sektorn och akademin.

Mer information om programmet för hållbar produktion finns hos Södertälje Science Park.

Information om programmet för hållbara städer hittas hos Urban ICT Arena.