TECH

Sam Altman kom tillbaka som Open AI:s vd bara dagar efter att han fått sparken av styrelsen. Arkivbild.

Skrämmande varningsbrev bakom Altmans avsked – ”Hot mot mänskligheten”

Sam Altman kom tillbaka som Open AI:s vd bara dagar efter att han fått sparken av styrelsen. Arkivbild.

En varning om en AI-upptäckt som kan utgöra ett hot mot mänskligheten kan ha varit en utlösande faktor till att Open AI:s vd Sam Altman fick sparken, skriver nyhetsbyrån Reuters på sin sajt.

Publicerad Uppdaterad

Flera anställda AI-forskare skickade ett brev till Open AI:s styrelse där de varnade för en kraftfull upptäckt kring artificiell intelligens (AI) som de sade kan utgöra ett hot mot mänskligheten, uppger två personer med insyn i händelserna för Reuters.

Enligt de två personerna var det hittills okända brevet och upptäckten en av flera faktorer som fick styrelsen för Open AI, som står bakom chatroboten Chat GPT, att sparka Sam Altman.

Enligt en av Reuters uppgiftslämnare ska projektet som forskarna varnade för kallas för Q*.

Altman fick sparken i fredags. Skälet var något luddigt, men handlade om att han inte skulle ha varit helt ärlig i sin kommunikation gentemot styrelsen.

Storägaren Microsoft fick enligt medieuppgifter veta att Altman skulle få gå bara en minut innan pressmeddelandet om avskedet gick ut.

Techvärlden reagerade med chock på det oväntade beskedet och stora investerare i Open AI försökte få Altman återinsatt. Och runt 700 anställda på Open AI undertecknade ett brev och krävde att Altman skulle få tillbaka sin vd-roll samt att styrelsen ska avgå istället.

På onsdagen meddelade styrelsen via sociala medier att Sam Altman återvänder som vd.

I samband med Altmans återkomst byttes också styrelsen ut, enligt inlägget.

FAKTA

Lanserade Chat GPT 2022

AI-pionjären Open AI grundades som en icke-vinstdrivande organisation 2015, med målet att säkra att utvecklingen av artificiell intelligens (AI) gynnar hela mänskligheten.

För fyra år sedan, 2019, bildades bolaget Open AI, vilket gjordes för att dra in pengar till verksamheten som dock fortfarande skulle ha kvar sina mål, styrning och sättet att kontrollera verksamheten med en styrelse bestående av oberoende ledamöter utan aktier i Open AI.

Bland Open AI:s mest kända produkter finns textroboten Chat GPT, som lanserades i november 2022. Det är ett verktyg som imiterar människans tolkning och formulering av text och svarar på frågor från användaren med förklaringar.