TECH

Sam Bankman-Fried döms för bedrägeri – riskerar fängelse i upp till 110 år

Sam Bankman-Fried. Arkivbild.
Sam Bankman-Fried. Arkivbild.

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried har gjort sig skyldig till bedrägeri och förskingring, slår en domstol i New York fast. Domstolsjuryns beslut innebär att 31-åringen riskerar fängelse i upp till 110 år.

Publicerad

Straffet kommer att meddelas vid ett senare datum när nu juryn sagt sitt.

Under den fem veckor långa rättegången har flera av Bankman-Frieds medarbetare, som tidigare stod honom nära, vittnat om hur han var den som stod bakom besluten som ledde till att motsvarande cirka 90 miljarder kronor försvann från hans kryptobörs FTX.

I sin slutplädering beskrev åklagarna i ärendet den misstänkte som en uppenbart intelligent person som konsumerats av girighet och som var väl medveten om vad han gjorde när stora summor från FTX i lönndom fördes vidare till hans egen hedgefond.

Bankman-Fried sågs som ett underbarn

Försvaret hävdade å sin sida att deras klient agerat i "god tro" och att han fallit offer för omständigheterna och sina medarbetares finansiella inkompetens.

Bankman-Fried sågs som något av ett underbarn efter att han 2019 grundade sitt företag FTX. Det expanderade snabbt innan hans kryptoimperium likt ett korthus började rasa samman i november ifjol.

FTX krasch skakade om marknaden för kryptovaluta och ledde till att stora värden gick upp i rök.

Sam Bankman-Fried har hela tiden vidhållit att han är oskyldig.