TECH

Rekordböter för Meta – nära 14 miljarder kronor

En vit Meta-skylt.
Dryga böter för meta. Arkivbild.

Meta åker på EU-böter på nära 14 miljarder kronor för brott mot dataskyddsförordningen. Bolaget för via Facebook över EU-användares data till USA – något som nu måste stoppas.
– Det blir en krock mellan GDPR och USA:s övervakningssystem, säger mediestrategen Brit Stakston.

Publicerad Uppdaterad

Det är irländska dataskyddsmyndigheter som nu utfärdar rekordböterna mot Meta på 1,2 miljarder euro, motsvarande nära 14 miljarder kronor.

– Det här var väntat, man anser att överföringen bryter mot EU-medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter, säger mediestrategen Brit Stakston.

Inget nytt avtal

Sedan 2020 finns inget avtal på plats mellan EU och USA när det gäller transatlantiska dataöverföringar.

Då slog EU-domstolen ned på det dåvarande regelverket.

Privacy Shield som det kallades ansågs inte ge EU-medborgare tillräckligt starkt dataskydd.

Böterna grundar sig i att Meta trots det har fortsatt att överföra data till USA.

Enligt Brit Stakston är en oro från EU-håll att information ska läcka till den amerikanska säkerhetstjänsten utan användarnas vetskap.

– Det blir en krock mellan GDPR och USA:s övervakningssystem. Ytterst kommer man att behöva få ett avtal på plats, eftersom data trots allt överförs mellan länderna, och det finns situationer då säkerhetspoliser och andra aktörer kan vilja komma åt den, säger hon.

”Delar upp internet”

Bötesbeloppet som delas ut är det största hittills för brott mot EU:s dataskyddsdirektiv. Det överstiger den tidigare rekordsumman på 746 miljoner euro mot nätjätten Amazon.

Utöver böter åläggs Meta att inom fem månader sluta överföra personlig data till USA samt sex månader på sig att bland annat göra sig av med lagrad data i USA, skriver Bloomberg.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal skulle bolaget kunna undkomma det om EU och USA lyckas förhandla fram ett annat avtal innan dess.

Enligt Brit Stakston lär böterna oroa fler amerikanska techbolag, bland annat Google. Men också Meta-ägda Instagram.

– 1,2 miljarder euro, det är inte bara en femöring ens för Meta. Särskilt i en tid då annonsintäkter sviktar och bolaget genomför stora neddragningar. Förhoppningsvis leder det här till att en överenskommelse kommer snabbt på plats, säger hon.

Meta skriver i en kommentar att man anser att beslutet är "orättvist" och att företaget avser överklaga det då det riskerar att "dela upp internet i nationella och regionala avdelningar".