TECH

Män bakom pirat-tv döms – ska böta 195 miljoner

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt tingsrätt har särskilt beaktat det stora antalet kunder som funnits i nätverket, enligt åklagare Anna Ginner. Arkivbild.
Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt tingsrätt har särskilt beaktat det stora antalet kunder som funnits i nätverket, enligt åklagare Anna Ginner. Arkivbild.

Två män som låg bakom ett illegalt tv-nätverk för sändningar på nätet döms till 2,5 års fängelse för grovt upphovsrättsbrott och brott mot upphovsrättslagen. Männen ska betala skadestånd på totalt 195 miljoner kronor till tv-bolagen Viaplay, Discovery och Cmore.

Publicerad Uppdaterad

Pirat-tv-verksamheten har enligt domen i Patent- och marknadsdomstolen haft närmare 13 000 användare, och pågått från september 2017 till och med en husrannsakan i ärendet i oktober 2021.

Den illegala iptv-verksamheten har också genererat stora pengar, noterar domstolen, och de två dömda männen har haft det som huvudsaklig inkomstkälla.

Grundpriset för ett itpv-abonnemang har enligt utredningen legat på runt 900 kronor för sex månader och grundpriset för en iptv-box med wifi har legat på runt 2 000 kronor.

Användarna har genom sina abonnemang fått direkt tillgång till ett stort antal utländska och svenska kanaler, enligt domen.

Stort antal kunder

Domen som meddelades i förra veckan är den första i sitt slag gällande rubriceringen grovt upphovsrättsbrott. Brottet infördes 1 september 2020 bland annat då det har utvecklats en storskalig och "industriellt bedriven intrångsverksamhet", enligt Åklagarmyndigheten.

”Det är av stor vikt att vi nu för första gången har en dom där det framgår vad som ska läggas till grund för att ett upphovsbrott ska anses vara grovt. I det aktuella fallet har domstolen särskilt beaktat det stora antalet kunder som funnits i nätverket”, säger Anna Ginner, senior åklagare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Straffskalan för grovt upphovsrättsbrott sträcker sig från fängelse i sex månader till fängelse i sex år.