TECH

Hyllat indiespel är Netflix nya vapen i strömningskriget

Strömningsjätten satsar på strömmade spel på nya enheter.
Strömningsjätten satsar på strömmade spel på nya enheter.

Netflix växlar upp satsningen på interaktiv underhållning – och testar att börja strömma spel till datorer och tv-apparater i bland annat Storbritannien. Förhoppningen är att det ska locka fler prenumeranter.

Publicerad Uppdaterad

Strömningstjänsten Netflix har funnits i Sverige sedan 2012. Under den första tiden växte antalet användare fort, men på senare år har tjänsten plågats av sviktande prenumerationssiffror.

Ett sätt att försöka få bukt på det – och förmå fler att klicka på betalknappen – har varit att slå ner på att användare delar lösenord med vänner och bekanta.

Testar ny arena för spel

Men Netflix har också satsat på att bredda sitt innehåll – och då bland annat inom ett område som kanske förvånar vissa. Redan 2017 kom mobilspelet Stranger Things, utvecklat för Android, baserades på den populära tv-serien med samma namn.

Heta ryktet – så ska Iphone 15 knäcka Samsung

Efter det följde fler titlar i snabb följd, och i dag finns ett 50-tal mobilspel till Android och Ios för betalande prenumeranter i Sverige. Satsningen kallas Netflix Games, men spelen kan varken laddas ner eller startas direkt i Netflix-appen. Istället krävs installation via Apple appstore eller Play, Googles appbutik.

Nu vill bolaget växa inom området – och testa ett nytt sätt att distribuera spel. Den nya arenan är strömmade spel, som alltså inte kräver någon nedladdning. Användarna ska istället kunna spela direkt via webbläsaren på sin dator (såväl pc som mac) eller teven.

Kräver särskild hårdvara

Försöket är begränsat till ett litet antal användare i USA och Kanada, och omfattar än så länge två titlar: Det hyllade Oxenfree, ursprungligen släppt 2016, och Molehew’s Mining Adventure.

Zuckerberg: Tror inte fajt med Musk blir av

På teve-fronten behövs särskild hårdvara för att kunna spela, exempelvis en Chromecast med Google TV, en smart-tv från LG eller Samsung, eller en Roku-enhet. Och för att kunna styra karaktärer måste spelare också ladda ner en mobilapp som innehåller digitala handkontroller.

Men Sverige då? 

För pc- och macanvändare, som spelar via netflix.com, är det betydligt enklare – där går det nämligen att använda mus eller tangentbord som styrdon.

I dagsläget är oklart om Netflix planerar att sjösatta sin färska spelsatsning även i Sverige, och i så fall när. En särskild Netflix-utgåva av Oxenfree finns redan för svenska Android- och Ios-användare – dock enbart tillgänglig för prenumeranter.