TECH

Hur farligt är Tiktok och Instagram för barn? Techjättar krävs på svar

Från vänster Discords vd Jason Citron, Snaps vd Evan Spiegel, Tiktoks vd Shou Zi Chew, X:s vd Linda Yaccarino och Metas vd Mark Zuckerberg inför senaten.

Techjättarnas chefer står till svars när USA:s senat vill veta vad plattformarna gör för att hindra övergrepp och annan skadlig påverkan på tonåringar.

Publicerad Uppdaterad

Apple och Google, inte sociala medier, bör vara ansvariga för att kontrollera användarnas ålder, sade Mark Zuckerberg, grundare och högste chef på Meta, som ligger bakom Facebook och Instagram.

– Jag har förstått att Apple och Google, eller åtminstone Apple, redan kräver föräldrars medgivande när minderåriga betalar via en app. Så det borde vara rätt enkelt att lagstifta om att dessa även kräver att föräldrar har kontroll varje gång ett barn laddar ner en app, sade Zuckerberg, enligt CNN.

Ansattes hårt

Även Tiktoks högste chef, Shou Chew, frågas ut liksom högt uppsatta chefer för X, Snap och Discord. De flesta av cheferna betonade att de själva är föräldrar när de försökte övertyga om hur viktig säkerheten för unga är på deras plattformar.

Discords vd Jason Citron ansattes hårt av senator Lindsey Graham (Rep). Graham ville veta vilka lagförslag i kongressen för att reglera plattformarna som denne är beredd att stödja.

– Vi är inte beredda till det i dagsläget, svarade Citron flera gånger.

”Skamlig meritlista”

Amerikanska senaten vill veta vad plattformarna gör för att skydda barn och unga, främst vad gäller övergrepp.

– De här cheferna behöver ställas till svars för sin skamliga meritlista vad gäller säkerhet för barn, och för sina försök att hålla de här misslyckandena undangömda under så många år, säger Imran Ahmed, grundare av organisationen CCDH som arbetar för att minska hat och desinformation online samt att hålla techbolagen ansvariga.

Det är inte första gången som cheferna för stora sociala medier frågas ut i amerikanska senaten. Både Zuckerberg och Chew har grillats tidigare i liknande frågor.

Hur Tiktok, Instagram och andra appar påverkar barn och unga har varit en infekterad debatt i flera år, där fler och fler studier pekar på en negativ påverkan på ungas mentala hälsa. Speciellt för unga kvinnor.

Olika plattformar har den senaste tiden lanserat olika lösningar för att blidka kritikerna. Bland annat meddelade Meta nyligen att vuxna inte längre kan skicka privata meddelanden på Instagram och Facebook till minderåriga som de inte känner.