TECH

Huaweis genombrott kan trappa upp ”halvledarkriget” med USA

Med Huaweis nya mobil Mate 60 Pro verkar Kina lyckats ta klivet till 7 nanometers-chip. Men teknikgenombrottet kan få stora konsekvenser internationellt.

Publicerad

Vad är det Huawei har presenterat?

Det kinesiska teknikföretaget Huawei började nyligen sälja sin nya flaggskeppsmobil Mate 60 Pro i Kina. En genomgång av telefonen som analyshuset Techinsights gjort visar att den innehåller teknik som är mer avancerad än vad västvärlden trodde var möjligt med tanke på USA:s hårda exportsanktioner gentemot Huawei och andra kinesiska bolag. Allt kokar ner till mobilens systemprocessor – den nya kretsen Kirin 9000, producerad av den kinesiska chiptillverkaren SMIC, skriver Reuters.

Varför är det här viktigt för Huawei – och för Kina?

Mate 60 Pro – och i synnerhet Kirin 9000 – visar att den inhemska chipproduktionen i Kina på relativt kort tid lyckats ta avgörande steg framåt, trots omfattande begränsningar kring vad som får exporteras till landet i form av komponenter och utrustning för avancerad litografi.

Ericsson slår nytt rekord för tekniken som ska maxa 5g

Kirin 9000 är enligt uppgifter ett så kallad 7 nanometer-chip med inbyggt 5g-stöd. Det förvånade många i väst, eftersom Kina nekats att importera den typ av utrustning för EUV-litografi (extreme ultraviolet) som vanligtvis behövs för att krympa transistorer till 7 nanometersprocesser eller bortom. Tillverkningen av den här typen av avancerade chip har hittills uteslutande gjorts av TSMC, Samsung och Intel.

Kinesiska SMIC, som tidigare haft en kapacitet på 14 nanometer, hindrades för några år sedan från att köpa EUV-maskiner från holländska ASML. Men genom att istället göra litografiska exponeringar i fyra eller fler steg, en metod kallad multi-patterning, ska SMIC nu ändå kunna ta klivet till 7 nanometer med konventionell DUV-utrustning (deep ultraviolet) från ASML.

Vilka konsekvenser kan det få?

Analytiker som nyhetsbyrån Reuters talat med liknar SMIC:s nya 7-nanometerschip vid "ett slag i ansiktet" på USA. Det visar på den snabba utveckling som den inhemska chipindustrin i Kina lyckats genomföra – utan tillgång till avancerad EUV-utrustning.

För Huaweis del kan lanseringen av Mate 60 Pro vara ett tecken på att bolaget är på väg tillbaka till 5g-marknaden. Bolaget är en ledande tillverkare av 5g-utrustning för operatörer, men sanktionerna från USA har begränsat möjligheterna för Huawei att förse sina egna telefoner med chip för femte generationens mobilnät. Det verkar Huawei ha kommit runt nu, tack vare egna satsningar inom halvledarutveckling samt samarbetet med SMIC.

VMA: Det är inte självkörande bilar som är problemet i trafiken

Gensvaret från USA väntas bli krav på ännu hårdare sanktioner gentemot Kina, med tuffare restriktioner för teknikleverantörer som vill sälja produkter, komponenter och utrustning till landet som följd.

”Teknikkriget mellan USA och Kina kommer sannolikt eskalera”, säger analysfirman Jefferies i en kommentar till Reuters.