TECH

Höga förväntningar inför Meta-rapport

Marc Zuckerberg på en skärm med Meta-loggan bredvid sig
Metas vd Mark Zuckerberg har genomfört stora sparpaket. Arkivbild.

Facebookägaren Meta överraskade positivt i våras. När techjätten nu ska presentera sin delårsrapport för årets andra kvartal är förväntningarna högt ställda.

Publicerad Uppdaterad

På onsdagskvällen svensk tid släpper Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, siffrorna för andra kvartalet. Efter den överraskande vändningen i våras är pressen stor.

– Resultatet från första kvartalet var ett bevis på att Meta har lyckats vända den negativa utvecklingen och jag tror absolut att vi kommer att fortsätta se positiva resultat, säger Felicia Schön, sparekonom på Avanza.

Grundaren och koncernchefen Mark Zuckerberg har kallat 2023 ”ett år av effektivitet”, vilket inte minst synts i de stora varslen om uppsägningar som meddelats under året – de största i bolagets historia.

– Förväntningarna är att det ska synas i resultatet ännu mer det här kvartalet.

AI högintressant

Särskilt intressant är att hålla ögonen på är vad som sägs om artificiell intelligens, säger Felicia Schön. Redan i dag använder Meta ai bland annat för att utforma vilken typ av innehåll användarna ser i apparna, men framförallt satsar bolaget tungt på språkmodeller och har, till skillnad från konkurrenter som Open AI, valt att göra sina modeller öppna och tillgängliga för utvecklare att använda mer eller mindre fritt.

FAKTA

Techjättarnas resultat

Ras för Spotify

Strömningstjänsten Spotifys aktie tappade rejält efter att bolaget redovisat en sämre kvartalsrapport än vad analytiker förväntat sig.

Aktien backade med 14 procent på Wall Street – vilket gör tisdagen till en av de sämsta börsdagarna i bolagets historia.

Spotify redovisade förvisso ett lyft för antal användare under andra kvartalet, men det hindrade inte aktiekursen från att rasa. 

Men Spotify ser ändå ljust på framtiden. Antalet månatliga användare steg med 27 procent – till 551 miljoner – och antalet premiumabonnenter ökade med 17 procent till 220 miljoner.

I måndags meddelade Spotify en prisökning för sina premiumabonnenter i USA: från 9.99 dollar till 10.99 dollar. Priset höjdes även på andra marknader, däribland Sverige, Storbritannien och Australien.

  

Microsoft slog förväntningarna

Mjukvarujätten Microsoft överträffade marknadens förväntningar i sin delårsrapport för det fjärde kvartalet.

Försäljningen steg med 8 procent till 56,2 miljarder dollar, motsvarande ungefär 584 miljarder kronor. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar, som låg på 55,5 miljarder dollar.

Intäkterna från bolagets molnplattform Azure steg med 27 procent exklusive valutaeffekter, jämfört med 31 procent förra kvartalet.

  

Alphabets resultat bättre än väntat

Googles moderbolag Alphabet redovisade ett resultat över förväntningarna i sin rapport för det andra kvartalet, rapporterar CNBC.

Intäkterna landade på 74,6 miljarder dollar mot tippade 72,8 miljarder dollar. 

Annonsintäkterna uppgick till 58,1 miljarder dollar, vilket kan jämföras med 56,3 miljarder motsvarande period förra året. Intäkterna för videotjänsten Youtube landade på 7,67 miljarder dollar, vilket var högre än vad analytikerna räknat med och att jämföra med 7,34 miljarder året före.

Intäkterna från Googles molntjänster ökade med 28 procent, jämfört med förra året.

– Egentligen är alla de stora techbolagens stora utmaning, och vinstmaskin, just nu att interagera och innovera användningen av ai för att fortsätta vara i framkant och inte släpa efter konkurrenterna, säger hon.

Det har dessutom bubblat mycket kring Metas nya app Threads, som ses som en utmanare till Twitter. Appen finns tillgänglig i ett hundratal länder, men ännu inte i EU.

De första fem dagarna efter lanseringen hade Threads laddats ner av 100 miljoner användare – men ytterligare en vecka senare hade användarnas engagemang minskat drastiskt, rapporterar CNBC.

Kan lägga krokben

– Förväntningarna är skyhöga på Threads, men de kan vara svåra att leva upp till. Samtidigt växer kritiken mot Twitter, eller X, vilket jag tror att Threads kan ha mycket att vinna på, säger Felicia Schön och tillägger:

– Jag tror att det kommer att dröja innan vi får se riktiga resultat av det dock.

De högt ställda förväntningarna kan också lägga krokben för Meta. Felicia Schön nämner Tesla och Netflix, som förra veckan rasade på börsen trots starka kvartalsrapporter – eftersom förväntningarna var ännu högre.

– Även om det blir en bra rapport för Meta så tror jag att vi ska vara försiktiga med hur vi tror att det kommer att speglas i aktiekursen, säger hon.