TECH

Het rapport från AI-hajpens epicentrum: ”Fantastisk förväntad vinsttillväxt”

Nvidias grundare och vd Jensen Huang. Arkivbild
Nvidias grundare och vd Jensen Huang. Arkivbild

En het rapport från AI-hajpens epicentrum är på väg, med delårsresultat och prognoser från den amerikanska halvledarbjässen Nvidia. Hur det har gått och vad Nvidia säger om framtiden kan prägla börsen länge.

Publicerad Uppdaterad

– Spring! Gå inte! Antingen springer du för att hitta mat eller så springer du från risken att bli mat, sade Nvidias chef, Jensen Huang, i ett tal till studenter på National Taiwan University nyligen.

Det är oklart om studenterna tog honom på orden. Men investerare på börsen har haft all anledning att ta rygg på den energiske ingenjören i år.

Chockhöjd försäljningsprognos

Nasdaq-noterade Nvidia har tajmat årets hajp kring artificiell intelligens (AI) exceptionellt bra, med en omställning från design av komponenter och utrustning för speldatorer till att satsa hårt på att försörja AI-sektorn med samma sak.

Nvidia har redan ritat om börskartan en gång i år, med en chockhöjd försäljningsprognos i maj. Detta lyfte Nvidias börsvärde med 184 miljarder dollar (i runda slängar 2 000 miljarder kronor) på en handelsdag.

Kurslyftet gjorde att Nvidia plötsligt kunde ta klivet in i den exklusiva klubb av börsbolag som är värda mer än 1 000 miljarder dollar. Det blev även klirr i kassan för Jensen Huang, som med ett förmögenhetslyft på 28 miljarder dollar i år nu är den 29:e rikaste i världen, enligt Bloomberg.

– Om man ska lyfta fram ett bolag som verkligen fångar AI-hajpen så är det Nvidia – och deras kunder också, naturligtvis – som Microsoft, Amazon och Google, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

”Värderingen springer före”

Kurslyftet i maj har fått upp det så kallade P/E-talet för Nvidia – det vill säga priset för aktien delat på framtida vinster – till omkring 45.

– Det är ett högt P/E-tal, men Nvidia har också en fantastisk förväntad vinsttillväxt, säger Lundevall.

Trycket uppåt på Nvidia-aktien har tagit ny fart inför rapporten. Flera analytiker har höjt riktkursen och i måndagens handel lyfte aktien med över 8 procent.

Men Johan Nilke, portföljförvaltare på Lannebo, manar till försiktighet med aktien på dagens prisnivå då "värderingen springer före bolagens siffror".

– Det kan hålla på längre än man tror. Men till slut korrigeras någon del av ekvationen. På så sätt är väl Nvidias P/E-tal inte rimligt, säger han.

På lite sikt kan i och för sig Nvidia "växa in i värderingen", tror han.

– Det finns dock risker som gör att vi är lite mer försiktiga, säger han.

Nvidias rapport är viktig inte bara för halvledarsektorns aktier, utan för hela börsen, enligt Lundevall. Det gäller även Stockholmsbörsen, där bland annat verkstadskoncernen Atlas Copco med sin vakuumteknikdivision levererar utrustning till halvledarfabriker.

Lundevall tillägger att SEB inte har någon rekommendation på Nvidia, men att banken rekommenderar sina kunder att köpa Atlas Copcos aktie.

Domineras av USA och Asien

Årets AI-hajp tog fart med Microsofts storsatsning på Chat GPT-utvecklaren Open AI i januari och Googleägaren Alphabets konkurrerande AI-verktyg. Trots detta befinner sig den konjunkturkänsliga halvledarsektorn i en svacka. Högre globala räntor och Kinas inbromsning slår mot efterfrågan.

Men enligt Lundevall hoppas många på att det vänder uppåt snart. Och att det blir ett ovanligt stort lyft.

Är Sverige med i matchen?

– Nej. Halvledarindustrin domineras av USA på designsidan och ett antal asiatiska bolag, som också är störst på tillverkning. Tyvärr sticker inte Europa ut här – men vi har bra forskning och utbildning på området.

FAKTA

Nvidias Kurslyft på över 200 procent i år

Den amerikanska halvledartillverkaren Nvidia, ledande underleverantör till avancerade datorer för artificiell intelligens, rapporterar kvartalssiffror på onsdag kväll (efter klockan 22, svensk tid).

Nvidia är en av årets riktiga kursraketer på Wall Street. Värdet på aktien har ökat med i runda slängar 200 procent sedan årsskiftet.

Nvidia har med kurslyftet tagit sig in i den exklusiva klubb av bolag som är värderade till över 1 000 miljarder dollar. Och bolaget är med ett börsvärde på 1 160 miljarder dollar just nu bland de fem högst värderade bolagen i S&P500-index.

För det brutna räkenskapsårets andra kvartal, avslutat i juli, räknar analytiker i snitt med att Nvidias vinst ska ha lyft till 2:07 dollar per aktie, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg. Det är lite drygt tre gånger så mycket som ett år tidigare.

Rörelseresultatet väntas lyfta till cirka 5,9 miljarder dollar.

Snittprognosen för Nvidias försäljning under kvartalet ligger i sin tur på cirka 11 miljarder dollar. Och bedömare räknar med att försäljningen fortsätter öka till 12,4 miljarder i tredje kvartalet, som avslutas i oktober, och den klättrar upp till nästan 18 miljarder per kvartal om två år.