TECH

Här är 5 av världens äldsta sajter – som fortfarande fungerar

Spänn fast er – nu är dags för en tidsresa till internets brokiga barndom.

Publicerad Uppdaterad

”Internet är fortfarande ganska ungt”, sa Curlskaparen Daniel Stenberg i en intervju med Ny Teknik i våras. 

Det har han rätt i – men det har också hunnit hända en del sedan internets barndom. Intressant nog finns det en lite skara av hemsidor från 1980- och 1990-talet som fortfarande är aktiva, och fortsätter att locka besökare än i dag. 

”Det är peak smarttelefon när EU står för största Iphone-nyheten”

Sajterna har lite gemensamt med hur dagens internet ser ut och ter sig, men visade också med all önskvärd tydlighet hur kraftfull och användbart den nya tekniken kunde vara när det gäller att sprida information över nationsgränser. 

Här är några de äldsta hemsidorna som finns kvar, skapade av pionjärer som hittade sitt formspråk på nätet för 40 år sedan – och inte kommit på någon anledning att modernisera sig. 

1. Less is more – sedan 1986 

Sajten itcorp.com registrerades ursprungligen den 18 april 1986 – och har inte förändrats sedan dess. Vissa kanske tycker att sidan är aningen minimalistisk, andra att den har åldrats som ett fint vin.

2. 37-åring piggare än någonsin 

Vortex.com såg dagens ljus den 27 oktober 1986, men vid den tidpunkten var dess skapare redan något av en internetveteran. Lauren Weinstein är en amerikansk nätexpert och integritetsivrare som varit uppkopplad sedan arpnet på 1970-talet. Vortex Technology är fortfarande en levande sajt – det senaste inlägget i Laurens blogg är från augusti 2023. 

3. Så minns vi Burning Man 1999 

John Gilmore är namnet på en annan amerikansk nätaktivist som fanns på internet tidigt. Sajten Toad Hall kom upp i augusti 1987, och samlar framför allt länkar till texter som handlar om fri mjukvara, yttrandefrihet – och matnyttiga tips för systemadministratörer. Som bonus går det också att hitta bilder på John Gilmore och hans vänner under ett besök till Burning Man 1999. 

4. ”Internet Explorer is Evil”

Introduktionen av Internet Explorer 4, IE 4, lämnade sår hos vissa som aldrig verkar läka. Sajten Toasty Tech har en hel undersida som är dedikerat till att övertyga besökarna om att IE 4, lanserat 1997, är ren ondska. Sajten är dessutom en riktig fest för ögat, komplett med brinnande animationer och en hornprydd Bill Gates i bakgrunden. Webbnostalgi från 1990-talet när den är som bäst. 

5. Bugs Bunny och Michael Jordan forever 

Filmen Space Jam hade premiär 1996 – precis under den period då internet började slå igenom på bred front. En film av den kalibern måste väl få en toppmodern hemsida? Sagt och gjort – när spacejam.com intog nätet var det en lekfull och interaktiv upplevelse som få kunde matcha, full med bonusmaterial om filmen. 

Turligt nog för oss ligger sajten kvar i sin ursprungliga form än dag.