TECH

Google erkänner: Hajpade Gemini-demon var delvis fejkad

Skärmdump från Googles presentationsvideo.
Skärmdump från Googles presentationsvideo.

Första glimten av Googles Chat GPT-dödare Gemini imponerade stort. Men vissa delar av demonstrationen var iscensatt, medger sökjätten.

Publicerad

Hoppsan Google – vad hände här? 

Efter att i princip blivit varvat av Open AI och Chat GPT under 2023, firade det amerikanska storbolaget av en saftig ai-smocka häromdagen. 

Det har viskats om Gemini ett tag nu, och den första prestationen av teknikbolagets nya ai-modell fick många att höja på ögonbrynen.

I en drygt sex minuters lång video visade Gemini upp imponerade multimodala egenskaper. Det innebär att ai-modellen redan från början är tränad att förstå samt generera flera olika typer av input. I det här fallet omfattar det bland text, bild, ljud och kod på en och samma gång. 

Google: Promptarna är äkta 

I demo-videon ger Google exempelvis prov på Gemini kan samtala med en person och identifiera ett handtecknat objekt (en anka) i realtid. 

Imponerade, absolut. Det är bara ett litet problem. 

Googles video ger inte helt sanningsenlig bild av vad den nya ai-modellen är kapabel till. Efter den omtalade presentationen har sökjätten nämligen medgett att interaktionen i videon inte sker i realtid, skriver Bloomberg.

Det allmänheten fått se är egentligen en förkortad, redigerad film där testanvändaren skickade instruktioner till ai-modellen via textpromptar – inte rösten. Dessutom ska Gemini-modellen fått tolka stillbilder i stället för att försöka tyda objekt som ritas upp framför kameran. 

På X, tidigare Twitter, försvarar en Google-chef dock upplägget i videon, och lyfter fram att ”alla användar-promptar och outputs i videon är äkta”.