TECH

Google-chefen i Stockholm – miljonsatsar på svenska AI-projekt

Sundar Pichai, chef för sökjätten Google och dess börsnoterade ägare Alphabet, lanserar en ny fond för att främja utveckling av smarta så kallade AI-applikationer som tackar samhällsutmaningar. I dag träffade statsminister Ulf Kristersson (M).
Sundar Pichai, chef för sökjätten Google och dess börsnoterade ägare Alphabet, lanserar en ny fond för att främja utveckling av smarta så kallade AI-applikationer som tackar samhällsutmaningar. I dag träffade statsminister Ulf Kristersson (M).

AI är inte en hajp och kommer heller inte få överdrivet stor påverkan på hur vi lever våra liv. Det anser Googlechefen Sundar Pichai på besök i Stockholm. Sökmotorjätten lanserar nu en ny fond på motsvarande 115 miljoner kronor, för att främja satsningar på artificiell intelligens (AI).

Publicerad Uppdaterad

I samband med sitt framträdande i Stockholm, berättade Pichai hur han ser på AI och den oro många har uttryckt inför utvecklingen:

– Det är en fascinerande tid. Den här gången känns det annorlunda. Jag tror det är en kombination av algoritmer och maskiner som lär sig väldigt bra. Det är definitivt en exalterande tid.

Alla samhällsgrupper ska dock kunna ta del av AI-utvecklingen understryker han:

– Vi måste säkra att samhället anpassar sig till denna teknologi.

Den nya fonden – Google.org Social Innovation Fund on AI – som nu lanseras i samband med Google-chefens besök i Stockholm ska gå till svenska AI-projekt. Pengarna är öronmärkta för icke vinstdrivande verksamheter inom vad som kallas socialt entreprenörskap.

“Vi lanserar en fond för sociala innovationer med AI för att hjälpa samhällsengagerade entreprenörer att lösa några av Europas mest akuta utmaningar”, skriver Sundar Pichai i en debattartikel i tidningen Financial Times i samband med lanseringen av fonden.

Erbjuder mentorskap

Förutom pengarna erbjuder Google mentorskap och tekniskt stöd i hopp om att hjälpa entreprenörer från utsatta områden att utveckla omdanande AI-lösningar och tillämpa dem på problem de möter i vardagen.

Det kan då handla om att främja klimatlösningar och utbildning eller bekämpa desinformation.

– Vi öppnar upp mer och vill att folk ska kunna använda vår teknik på många sätt, säger han.

– Detta förändrar spelplanen och jag tror att vi kommer att få se en hel del utveckling och att det kommer att gå fort.

"För viktigt för att inte regleras"

I debattartikeln beskriver Pichai AI som något som kan bli avgörande för att nå klimatmål, bygga hållbar tillväxt och bevara global konkurrens. Men han trycker på att detta kräver reglering, för att nå en balans mellan innovationer och uppfinningar och de potentiella skador som de nya AI-verktygen kan orsaka.

“Jag tycker fortfarande att AI är för viktigt för att inte regleras, och för viktigt för att inte regleras bra”, skriver Pichai i tidningen.

Han tillägger att det är viktigt att USA och Europa, som delar många värderingar och mål, samarbetar i utvecklingen av det regelverk han hoppas på.

Google satsade 2021 på en liknande fond, som då fick 20 miljoner euro. De pengarna gick bland annat till ett projekt för att hjälpa sjöfarten hitta de mest klimatsmarta transportvägarna samt till en app som uppmuntrar till fördjupad nyhetskonsumtion. Tanken med appen var att den vägen minska polariseringen mellan olika grupper i samhället.