TECH

Film i 360 grader – här är Sveriges nyaste domebiograf

I en träkupol vid Tekniska museet ska universum blir mer begripligt. Här får besökarna en 360-gradersupplevelse av filmer om rymden, jorden, teknik och vetenskap.

Publicerad

Den nya tillbyggnaden Wisdome vid Tekniska museet är Sveriges nyaste domebiograf, en sfärisk 3d-biograf där filmer projiceras i 360 grader.

Peter Skogh, museidirektör Tekniska museet.

– Här kan vi genom bilder och upplevelser som är baserat på data förstå världen och det är någonting som Sverige är bland de allra bästa på. Det är en satsning på vetenskapskommunikation som utgår från Visualiseringscentret C i Norrköping och som nu skalas upp genom att det har byggts fyra domer i Malmö, Umeå, Stockholm och Göteborg, säger Peter Skogh, museidirektör Tekniska museet.

Wisdome i Stockholm invigdes i december 2023. Just nu visas filmer om utforskning av universum och om hur specialeffekter i film och datorspel skapas.

Besökaren kan se filmer och projektioner i tredimensionellt format. Insidan av domen är klädd med en duk som väger cirka 2,5 ton och är perforerad med över 51 miljoner små hål. Bakom duken finns en ventilationsanläggning som avlägsnar den enorma värmen som genereras av projektorer och ljudsystem.

Den sfäriska domen omsluts helt av högupplösta 3d-projektioner.
Bland filmerna som visas finns flera som handlar om rymden och universum.
Wisdome i Stockholm invigdes i december 2023.
Träkonstruktionen.

Till skillnad från traditionella biografupplevelser, där högtalare vanligtvis placeras vid sidan av rummet, är Wisdomes högtalare integrerade bakom den perforerade duken vilket skapar en omfattande ljudupplevelse där ljudet verkligen kommer från där det händer. Sex laserprojektorer är strategiskt placerade runt domen och projicerar bilder över hela ytan, som sträcker sig 360 grader runtom och nästan 180 grader uppåt. 3D-glasögon förstärker den visuella föreställningen och tillåter besökare att uppleva till exempel rymden på ett pedagogiskt och engagerande sätt.

Filmerna visas i 8k

Projektorerna har en uppkoppling på upp till 25 gigabit, vilket gör att innehållet kan strömmas med 8k i upplösning. Infrastrukturen möjliggör även användning av Open Space-programvaran, en öppen källkodsplattform utvecklad i samarbete med NASA och Visualiseringscenter C i Norrköping. Programvaran gör att användare kan utforska till exempel det kända universum, helt baserat på autentiska forskningsdata och bilder.

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat byggnaden

Trähallen som täcker den stora domen av trä är en arkitektoniskt avancerad konstruktion. Det välvda taket med sina långa spännvidder på 48 meter är helt självbärande utan mittpelare. Varje del av denna komplexa struktur har modellerats och anpassats genom parametrisk design för att tåla enorma belastningar utan att kompromissa med estetiken.

Hela anläggningen värms upp med fyra bergvärmepumpar kopplade till 10 borrhål som är omkring 250 meter djupa. Bergvärmepumparna är synliga i trähallen genom ett panoramafönster för att visa hur tekniken fungerar i praktiken, och är ett forskningsprojekt i samarbete med bland annat KTH. Forskningen består i att optimera användningen av geotermisk energi med hjälp av mätsonder ner hela vägen i borrhålen.

Fem Wisdome-arenor i Sverige

Det finns fem Wisdome-arenor i Sverige, i anslutning till olika science center runt om i landet. Wisdome i Stockholm är en av dem. De andra platserna är Malmö museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå och Visualiseringscenter C i Norrköping.2

Fakta

FAKTA

Byggnadens storlek: 1 325 m2.

Domens storlek: 21,6 m i diameter, 12,2 m hög.

Officiell start av byggnation: 2022.

Invigd: December 2023.

Plats: Tekniska museet, Stockholm.

Byggnadsstorlek: 1 325 m2.

Kupolstorlek: 21,6 m i diameter, 12,2 m hög.

Material från Stora Enso korslimmat trä: 650 m3 Laminerat träfanér: 850 m3.

Antal sittplatser i kupolteatern: 100.

Arkitekt: Elding Oscarson.

Finansiärer: Wallenbergstiftelserna, Erling-Perssons stiftelse, Stora Stiftelsen, Fritz Öst stiftelse.