TECH

EU skickar en varning till Elon Musk – ”Mängden osanningar ökar på X”

En mobiltelefon med ett vitt X, till höger om en en man med mörkt hår som har på sig en kostym
Elon Musk har under året gjort betydande förändringar i hur X, tidigare Twitter, fungerar.

Plattformen X, tidigare Twitter, är fylld av falska och vilseledande uppgifter om striderna mellan Israel och Hamas. Nu kräver EU att X-ägaren Elon Musk agerar.

Publicerad

– Det här är det första riktiga testet för Elon Musks version av Twitter, och det är ett spektakulärt misslyckande, säger sociala medier-forskaren Mike Rothschild till Bloomberg.

Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden, varnar Musk i ett brev.

"Vi har indikationer på att din plattform används för att sprida illegalt innehåll och desinformation i EU", skriver Breton, enligt nyhetsbyrån AFP.

X-innehåll kan bryta mot EU-regler

Breton skriver att mängden osanningar ökat på X efter terrorgruppen Hamas angrepp på Israel. I brevet krävs Musk på ett svar inom 24 timmar samt att relevanta polismyndigheter kontaktas.

Innehållet på X kan bryta mot EU:s regler, påpekar Breton. Om en utredning visar att reglerna inte efterlevs kan "påföljder utdömas".

Twitter brukade vara ett användbart verktyg för att kommunicera kring och följa händelseutvecklingen i konflikter. Men med Elon Musks uppköp i oktober i fjol – och efterföljande personalnedskärningar och förändringar av tjänsten – har osäkerheten kring vad som är sant och falskt ökat.

De senaste dagarna har det spridits en stor mängd bilder, filmer och vittnesmål som påståtts vara från den pågående Israel-Hamas-konflikten, men inte varit det, rapporterar Bloomberg.

Rothschild: ”X är värdelöst i kristider”

En del av det falska innehållet har varit från andra konflikter, en del från dataspel.

– Det är nu nästan omöjligt att avgöra vad som är fakta, vad som är rykten, vad som är konspirationsteorier och vad som är trollande, säger forskaren Mike Rothschild till Bloomberg.

– Musks förändringar har inte bara gjort X värdelöst i kristider. De har aktivt gjort det värre.

Musk själv lyfte i ett – numera borttaget – inlägg i söndags fram två X-konton som särskilt trovärdiga att följa för utvecklingen i Israel. Kontona i fråga är enligt Bloomberg ökända för att slira på fakta och sanning.

X har inte kommenterat direkt till media. Men företagets säkerhetsavdelning skriver i ett inlägg att man bland annat tagit bort nystartade konton med koppling till Hamas samt agerat mot hat och antisemitism.

"En företagsövergripande ledargrupp har bedömt att detta är en kris som kräver högsta möjliga respons", skriver X.