TECH

Embracer i ny miljardaffär – säljer prestigebolag

Spelutvecklaren Embracer, med vd Lars Wingefors, säljer bolaget Gearbox för nästan 5 miljarder kronor. För en månad sedan sålde bolaget amerikanska Saber för lika mycket. Arkivbild.

Den Karlstadsbaserade spelkoncernen Embracer har skrivit avtal om att sälja Gearbox Entertainment för 460 miljoner dollar, motsvarande 4,9 miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

När Embracer köpte bolaget 2021 beskrev vd Lars Wingefors det som en "av de mest kreativa och värdefulla oberoende utvecklarna" i världen.

Köpare är Take-Two Interactive Software.

"Dagens offentliggörande är resultatet av den sista strukturerade avyttringsprocessen och är ett viktigt steg i att transformera Embracer in i framtiden med betydligt lägre nettoskuld och förbättrat fritt kassaflöde", säger vd Lars Wingefors, medgrundare till bolaget, i ett pressmeddelande.

Gearbox ligger bakom den lättsamma skjutarserien "Borderlands" och andravärldskrigsserien "Brothers in arms", och uppges för närvarande arbeta på sex titlar. "Borderlands" har också blivit en film, som går upp på biografer i sommar.

Presenterades som miljardaffär

När Embracer tillkännagav köpet av Texasbaserade Gearbox med 550 anställda för drygt tre år sedan beskrevs det i branschpress som den svenska speljättens "mest betydande uppköp hittills".

"Gearbox är utan tvekan en av de mest kreativa och värdefulla oberoende utvecklarna i världen", sade Wingefors då.

Prislappen var 363 miljoner dollar, varav 175 miljoner i Embraceraktier, men med potential på ytterligare drygt en miljard dollar om vissa försäljningsmål nåddes under en sexårsperiod.

Varsel och skrotningar

Det har ryktats sedan i höstas om att Embracer skulle göra sig av med Gearbox, i bolagets omfattande omstrukturerings- och besparingsprocess som inneburit att studior stängts, spel lagts ned och att anställda fått gå.

Under andra halvåret i fjol minskades antalet anställda med 1 400, motsvarande ungefär 8 procent av företagets personal globalt. Under samma period skrotade man 29 speltitlar.

I februari sålde Embracer det amerikanska dotterbolaget Saber för motsvarande 5,2 miljarder kronor.