TECH

Elon Musks AI-företag tar in över 60 miljarder

Medieplattformen X:s ägare, miljardären Elon Musk. Arkivbild.

Techmiljardären Elon Musks AI-företag XAI har fått in 6 miljarder dollar, över 60 miljarder svenska kronor, i en finansieringsrunda. Det meddelar bolaget i ett blogginlägg.

Publicerad Uppdaterad

Artikeln är uppdaterat

Bland investerarna som skjuter till pengar i en så kallad b-runda finns riskkapitalbolagen Andreessen Horowitz och Sequoia Capital. Även den saudiske prinsen och affärsmannen Alwaleed bin Talal har satsat kapital, via Kingdom Holding Company.

Ska bygga ”världens kraftfullaste superdator”

Enligt XAI ska pengarna användas till att fram ta bolagets första produkter på marknaden, till att bygga avancerad infrastruktur samt till utveckling av framtida teknik.

I helgen rapporterade techsajten The Information att Musk planerar att bygga världens mest kraftfulla superdator. Enligt uppgifter ska datorn vara i bruk från hösten 2025 och kommer att användas av just hans ai-bolag.

2015 var Elon Musk med och grundade Open AI med bland annat Sam Altman. Musk var styrelseledamot och från början bolagets största investerare. Enligt Open AI har Musk satsat cirka 45 miljoner dollar i företaget.

Anklagar Google för partiskhet

Efter ett bråk med Sam Altman 2018 lämnade Elon Musk sin plats i styrelsen Open AI, och ska ha dragit tillbaka en tilltänkt stor donation.

Under den senaste åren har konflikten eskalerat mellan Altman och Musk eskalerat. I mars i år kom beskedet av Elon Musk stämmer Open AI. Tesla-vd:n uppger att han anser att bolaget har brutit mot sin ursprungliga vision, att tjäna mänskligheten. Musk anklagar även Open AI för att ha kommersialiserat sin teknik i för snabbt tack, och ha för nära band till Microsoft, som i dag är ett av bolaget största investerare.

Musks AI spred falsk information

Tidigare i år lanserade Elon Musk Grok 1.0, som är en ai-chattbot som ska konkurrera med Chat-GPT. XAI har enligt egen utsago som mål att utveckla ett ”sanningsenligt” ai-system. Elon Musk har tidigare anklagat Google för att kodat in bias eller partiskhet i tjänster som bygger på generativ ai.

En granskning som sajten Mashable gjort visar dock på flera fall där ai-boten Grok hallucinerat och spridit falsk eller missledande information.