TECH

Tesla höjer löner för ingenjörer – vill undvika massflykt till Open AI

Teslas vd Elon Musk och Open AI:s vd Sam Altman

Kampen om ai-talangerna är i full gång. Tesla höjer nu lönerna för sina ingenjörer. Detta som ett svar på Sam Altmans Open AI:s aggressiva försök att värva ingenjörer från elbilsjätten.

Publicerad Uppdaterad

Ingenjörer på elbilstillverkaren Tesla kan vänta sig löneförhöjning. Inte för att vd:n Elon Musk är ovanligt givmild, utan för att han ser ett hot från ai-giganten (och nykomlingen) Open AI som lockar och pockar.

I veckan meddelade Elon Musk att Tesla ökar kompensationspaketet för de ingenjörer som jobbar med ai på företaget.

”De har aggressivt rekryterat Tesla-ingenjörer med massiva kompensationserbjudanden och har tyvärr varit framgångsrika i några fall”, skriver Musk om Open AI:s försök att värva ingenjörer.

Svaret kommer i en tråd på X där det framgår att Teslas chef för maskininlärning, Ethan Knight, flyttas från Tesla till Musks nya bolag xAI.

Hård kamp om ai-ingenjörer

I takt med att fler teknikbolag vill bli ledande inom ai ökar också konkurrensen om talangerna. Förutom att locka med höga löner, har vissa ledare inom techvärlden tagit ett mer personligt tillvägagångssätt när det kommer till att få in kompetens.

Ett exempel, enligt The Information, är Meta-chefen Mark Zuckerberg som påstås ha skickat personliga mejl till ai-forskare på Google-bolaget Deepmind. Meta ska till och med ha erbjudit jobb till kandidater utan att genomföra intervjuer.

Förutom höga löner och personligt tilltal försöker Meta även locka med rejäl kapacitet för ingenjörer att jobba med. I januari sade Zuckerberg att Meta innan 2024 är slut kommer att äga 340 000 Nvidia H100 gpu:er.

– Vi har byggt upp kapaciteten att göra detta i en skala som kan vara större än något annat enskilt företag, säger Zuckerberg till The Verge.