TECH

Ekonomisk smäll för Meta när EU inför förbud mot riktad reklam

EU:s dataskydd inför förbud för Meta att inhämta data för annonsering. Arkivbild.
EU:s dataskydd inför förbud för Meta att inhämta data för annonsering. Arkivbild.

EU:s dataskyddsstyrelse har fattat ett beslut som kan påverka Meta ekonomiskt.

Publicerad

EU:s organ för dataskydd har antagit ett bindande beslut som förbjuder amerikanska Meta – ägare till Facebook och Instagram – att använda personliga data för skapa riktad reklam till användaren.

EU:s dataskyddsstyrelse (EDPB) skriver i beslutet att förbudet gäller framtagande av personliga data för att skapa reklam som bygger på användarens beteende.

Meta meddelade tidigare i veckan att användare i Europa ska erbjudas en betaltjänst så att de slipper reklam på de sociala nätverken. En representant för Meta sade på onsdagen att erbjudandet med prenumerationstjänsten uppfyller regelkraven.

Ekonomiskt bakslag för Meta

Meta-representanten sade att företaget samarbetat med EDPB för att nå ett resultat, vilket onsdagens beslut omkullkastar.

Beskedet från EDPB innebär att Irland, där Meta har sin bas för den europeiska verksamheten, måste genomföra beslutet inom två veckor och se till att det vinner laga kraft inom tre veckor.

Förbudet kan innebära ett kraftigt ekonomiskt bakslag för Meta, som beräknas ha omkring 300 miljoner dagliga användare av Facebook i Europa.