TECH

Appen populär bland kriminella – Telegramchef gripen av fransk polis

Pavel Durov, grundare av och chef för meddelandeappen Telegram har gripits i Frankrike. Arkivbild från 2017.

Telegrams grundare, den fransk-ryske miljardären Pavel Durov, har gripits utanför Paris. Nu ser chattappens framtid osäker ut, varnar tidigare kollegor till techentreprenören.

Publicerad Senast uppdaterad

(Artikeln är uppdaterad)

Fakta

Det här är Telegram

Telegram är en molnbaserad meddelandeapp som är gratis att använda. Den är utvecklad i Ryssland och lanserades 2023. Tjänsten är en direkt konkurrent till exempelvis Whatsapp, och är primärt en chattapp. Det går också att skapa stora, publika grupper med hundratusentals användare, och det finns både publika och privata kanaler där du kan följa inlägg från enskilda individer eller organisationer.

Tjänsten har närmare en miljard användare och är populärt framförallt i Asien, främst i Ryssland och Indien. Bland användarna finns allt från anonyma konton till myndigheter och journalister.

Telegram utvecklades ursprungligen av bröderna Nikolaj Durov (född 1980) och Pavel Durov (född 1984). Duon var sedan tidigare välkända i den ryska techbranschen efter att ha startat det sociala nätverket VK, en plattform som brukar beskrivas som Rysslands motsvarighet till Facebook.

Pavel Durov anklagas för att inte agera mot att kriminella använder hans skapelse för att begå brott.

Durov har, enligt källor inom den franska polisen, gripits som del i en utredning som leds av Ofmin, en nybildad del av det franska rättsväsendet som arbetar mot exploatering, våld och övergrepp mot barn och unga. Appen anses underlätta för kriminella generellt genom brist på moderering, hantering av kryptovaluta och bristande vilja att samarbeta med myndigheter.

Telegram populärt bland kriminella

Appen är "en bikupa för kriminellt innehåll", enligt den franska tv-kanalen TF1.

– Sedan många år är det plattform nummer ett för den kriminella brottsligheten, säger en utredare.

Telegram är en snabb och mycket populär app för att skicka meddelanden, bilder och klipp. I media beskrivs Telegram ofta som en krypterad chattapp, men det är en sanning med modifikation eftersom meddelandena inte skyddas av end-to-end-kryptering, eller obruten kryptering, som standard.

Appen används till exempel mycket av båda sidor i kriget mellan Ryssland och Ukraina, men också av drogsäljare och andra kriminella i de nordiska länderna.

Nyligen sade den danske justitieministern Peter Hummelgaard att just Telegram sticker i ögonen som en plattform där den organiserade brottsligheten rekryterar unga till våldsuppdrag.

Många brottsmisstankar

Durov har tidigare hållit sig borta från Frankrike, i vetskap om risken för att gripas där. En efterlysning och en order om att gripa honom om han visar sig på fransk mark fanns utfärdad av Ofin, enligt TF1.

Ändå landade hans privatjet på flygplatsen Le Bourget, efter en flygning från Azerbajdzjan. Med honom fanns hans livvakt och en assistent. De skulle äta middag i Paris, enligt uppgifter till Le Figaro. 

Anonyma källor inom den franska polisen uppger att Pavel Durovs namn upptäcktes på en passagerarlista av utredare innan miljardärens privatjet landade i Frankrike, skriver Reuters. Det gjorde gripandet möjligt.

Nära vännen: Jag är i chock

Telegram har ännu inte gett ett uttalande efter gripandet. Men i ett meddelande i den officiella Telegram News-kanalen skriver man att företaget följer EU:s lagar, att Durov inte har något att dölja och att han reser inom Europa ofta. Dessutom är det ”absurt” att hävda att han, eller tjänsten i sig, ska hållas ansvarig för användarmissbruk av plattformen, enligt Telegram.

Flera tidigare vänner och kollegor till Pavel Durov har reagera starkt på nyheten om gripandet. Till Wired säger Anton Rozenberg, som arbetade på Telegram under 2016–2017, att ingen i miljardärens närhet var beredd på det som nu har skett. Situationen kan få grava konsekvenser för den populära chattappens framtid, befarar Anton Rozenberg.

– Utan honom kan Telegram få stora problem med operativt ledarskap och till och med betalningar.

Även Georgy Lobushkin, före detta pr-chef på VK och nära vän till Durov, uttrycker en stark oro för både Telegram och dess grundare.

– Jag är i chock. Jag är väldigt orolig för vad det här kan innebära för tjänstens överlevnad, säger han.

Foto: TT

Ryssland: Franrike vägrar samarbeta

Rysslands ambassad i Paris anklagar Frankrike för att "vägra samarbeta".

"Vi bad omedelbart franska myndigheter att förklara skälet för gripandet och krävde att hans rättigheter ska skyddas och att konsulärt tillträde skulle beviljas", skriver ambassaden i ett uttalande, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

"Hittills har den franska sidan vägrat att samarbeta i denna fråga."

Pavel Durov lämnade Ryssland 2014 och har numera sin bas i Dubai. Det var också där han sjösatte Telegram. Han kommer att fortsatt hållas frihetsberövad i väntan på rättegång.