TECH

Ai-tolk översätter dina telefonsamtal – men Galaxy S24 är lite för välbekant

Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung Galaxy S24 Ultra.

Med en hel radda ai-funktioner har Samsung lanserat sin S24-serie, med flaggskeppet S24 Ultra i spetsen. Det är dock ont om nyheter när det gäller själva hårdvaran, skriver Peter Ottsjö som fått en förtitt av mobilerna.

Publicerad Uppdaterad

fakta

Samsung Galaxy 24 Ultra

Operativsystem: Android 14 

Skärm: 6,8 tum QHD, dynamisk amoled 2X, 1-120Hz. 

Mått: 79 x 162,3 x 8,6 mm. 

Vikt: 232 g. 

Systemkrets: Snapdragon 8 Gen 3. 

Minne: 12 GB. 

Lagring: 256 GB/512 GB/1 TB 

Kamera: 200 MP, f/1.7 (huvudkamera) + 12 MP, f/2.2, 120˚ (vidvinkel) + 50 MP f/3.4, 5x optisk zoom (tele) + 10 MP, f/2.4, 3x optisk zoom (tele). 

Frontkamera: 12 MP, f/2.2. 

Batteri: 5 000 mAh 

Snabbladdning: 45 W. 

Pris: Från 17 990 kronor. 

Stramt, professionellt och tryggt. Samsung har lanserat sitt nya flaggskepp Galaxy S24 Ultra. Du kommer garanterat att känna igen den: S24 Ultra är snarlik fjolårets toppmodell. En rektangulär bricka med raka linjer och ett innandöme som rymmer en pekpenna. Väldigt elegant. 

Som tiden vi lever i kräver har Samsung försett den – och dess enklare syskon Galaxy S24+ och Galaxy S24, som med sina rundare former kompletterar utbudet – med ett antal ai-funktioner. Mest uppseendeväckande är möjligheten till telefonsamtal för användare som inte talar samma språk. En ai-tolk lyssnar till samtalet och översätter i realtid. Under en presentation på Samsungs kontor i Kista fick vi en demonstration av funktionen. En Samsung-representant talade engelska med en medarbetare i Spanien som talade spanska. 

Det gick någorlunda smärtfritt. Översättningen var snabb, men rösten lite väl artificiell. Vissa ord uttalades inte korrekt och ibland var det svårt att höra vad som sades. Det tycks i nuläget inte vara möjligt att översätta svenska. Enligt Samsung kan översättningen ske lokalt på användarnas enheter. 

En ai-tolk finns också om samtalet sker mellan två parter i samma rum. Då kan användarna se en översättning av samtalet på en delad skärm. 

Fler ai-funktioner: en ”chattassistent” ska hjälpa oss att hålla rätt ton och tilltal i mejl och meddelanden; en ”anteckningsassistent” levererar summeringar och en ”transskriberingsassistent” gör inspelat tal till text. 

I pressmaterialet slår Samsung på stora trumman och kallar en ny sökfunktion med Googles sökmotor en ”milstolpe”. Möjligen är det att ta i en aning. Användaren kan ringa in objekt och annat i bilder och sökmotorn kommer enbart att vaska fram resultat baserat på den avgränsningen. Med tanke på att vi sedan en tid kan föra långa konversationer med chattbotar om innehållet i bilder får man försöka att inte gäspa högt.

Tar hjälp av Googles ai-modell

På tal om Google: något som Samsung inte nämnde på den svenska pressträffen men som Google uppgav under en egen presentation så ska Samsung med start i S24-modellerna använda Googles omtalade ai-modell Gemini.

Det finns en god anledning till att Samsung lägger så mycket fokus på artificiell intelligens i samband med lanseringen av S24-serien. Själva hårdvaran består nämligen bara av små uppgraderingar jämfört med S23-familjen. 

S24 Ultra har det senaste Qualcomm-chipet Snapdragon 8 Gen 3 (med tillägget ”mobile platform for Galaxy” – vilket innebär att systemkretsen ska vara särskilt optimerad för Samsungs enheter). Samsung säger att S24 och S24+ har Exynos-kretsar innanför skalen. 

S24 Ultra är till skillnad från tidigare Ultra-modeller byggd i titan, något den delar med Iphone 15 Pro och 15 Pro Max. 

Samsung Galaxy S24, S24+ och S24 Ultra.
Samsung Galaxy S24, S24+ och S24 Ultra.

Det senaste året har många tillverkare tävlat om att ha högst ljusstyrka på sina enheter och nyligen gick Oneplus ut med att deras nya flaggskepp Oneplus 12 får en maximal ljusstyrka på extrema 4 500 nits. Det kan inte S24 Ultra matcha, men 2600 nits bör vara mer än tillräckligt, och ett rejält kliv framåt jämfört med S23 Ultra som toppade på 1 750 nits.

Hdr-förtitt

Skärmen på S24 Ultra är försedd med Corning Gorilla Armor som, utöver att det eviga löftet om mer reptåliga skärmar, ska ge betydligt färre reflektioner. 

Kamerautbudet på S24 Ultra är nästan identiskt med fjolårets modell. Ett av teleobjektiven har emellertid gått från 10 MP till 50 MP, samtidigt som den optiska zoomen minskat från 10x till 5x. Samsung hävdar dock att S24 Ultra kan ge 10x zoom ”med optisk kvalitet”, tack vare ”fler och större pixlar och dubbelt så stor bildvinkel”.

Likt Google med sin Pixel 8-serie har också Samsung valt att satsa på ai-redigeringsmöjligheter på fotosidan. Användaren kan sudda ut objekt i en bild, eller omforma det. En annan nymodighet är att man kan få en förtitt på hur en bild tagen med hdr kommer att se ut direkt i sökarfönstret.