TECH

42 delstater stämmer Meta: Gör unga personer beroende

'Meta har skadat våra barn och tonåringar, främjat beroende för att öka företagens vinster', säger Rob Bonta, chef för Kaliforniens justitiedepartement. Arkivbild.
"Meta har skadat våra barn och tonåringar, främjat beroende för att öka företagens vinster", säger Rob Bonta, chef för Kaliforniens justitiedepartement. Arkivbild.

42 amerikanska delstater stämmer Meta för att skada unga människors psykiska hälsa. De menar att företagets plattformar agerat utstuderat för att göra unga personer beroende.

Publicerad

33 delstater, däribland New York och Kalifornien, stämmer Meta i en federal domstol. Utöver det har nio delstater stämt Meta i respektive delstat.

"Meta har använt ny, kraftfull, teknik för att locka, engagera och slutligen fängsla unga och tonåringar", går det att läsa i stämningsansökan.

Delstaterna menar att motivet är att maximera företagets vinst och att Meta, upprepade gånger, har vilselett allmänheten om farorna med sina plattformar. De menar även att Meta, som äger Facebook och Instagram, har dolt hur man "utnyttjar och manipulerar sina mest sårbara konsumenter".

– Barn och tonåringar lider av rekordhöga nivåer av psykisk ohälsa och företag som Meta är ansvariga, säger Letita James, chef för New Yorks justitiedepartement.

I ett uttalande säger Meta att man delar viljan att erbjuda "säkra, positiva upplevelser online" och att man redan har infört flera verktyg på plattformarna för att hjälpa tonåringar och deras föräldrar.

"Vi är besvikna på att man väljer denna väg istället för att arbeta produktivt med företag inom branschen för att skapa tydliga, åldersanpassade standarder för de många appar tonåringar använder", lägger företaget till.