SAMHÄLLE

Kan bli aktuellt med svenska stridsflyg till Ukraina – på sikt

Sveriges statsminister Ulf Kristersson på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson (M) utesluter inte att Sverige på sikt kan skicka stridsflyg till Ukraina.
– Men just nu är den frågan inte aktuell för svensk del, säger han.

Publicerad

Storbritannien har lovat att utbilda ukrainska stridspiloter och marinkårssoldater. Men på en presskonferens under onsdagen bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om mer: "Ge oss vingar".

När EU:s ledare träffas i Bryssel för toppmöte så är Zelenskyj på plats som hedersgäst.

”Sverige gör stora insatser”

Statsminister Ulf Kristersson säger att budskapet till Zelenskyj blir att Europa håller ihop för Ukraina.

– Att vi fortsätter hjälpa Ukraina med vapen individuellt i olika länder. Sverige tillhör ett av de länder som gör stora insatser för att hjälpa den ukrainska försvarsmakten.

– Jag tror att vi kommer att ha en väldigt intensiv diskussion med Zelenskyj.

Sverige och en mindre grupp andra länder kommer att ha ett eget möte med den ukrainske presidenten. I vilken konstellation är oklart.

FAKTA

EU-toppmötet i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer samlas i dag i Bryssel för ett extrainsatt EU-toppmöte. Mötet utlystes redan i december, efter önskemål från framför allt Italien, Belgien och Nederländerna om att diskutera migrationssituationen. Sedan dess har även ekonomin lagts till som huvudämne.

I onsdags kväll bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han kommer att "träffa EU-ledare" under torsdagen, efter sina besök i London och Paris.

Mötet inleds omkring klockan 10. Om man även kommer att mötas under fredagen är ännu oklart.

Nästa ordinarie EU-toppmöte hålls i Bryssel den 23–24 mars.

På frågan om Sverige på sikt kan tänka sig att skicka stridsflyg eller utbilda ukrainska stridspiloter så svarar Kristersson att man ska vara väldigt varsam med att utesluta saker över huvud taget.

Samtidigt måste man beakta det spända säkerhetsläget i en tid då Sverige ansökt om Natomedlemskap men ännu inte är medlem, framhåller han.

– Alla förstår att det är en rätt svår balansgång. Jag utesluter ingenting men just nu är den frågan inte aktuell för svensk del.

Kreml har sagt att ukrainare kommer att få lida om västländer skickar stridsflyg till Ukraina.

Brev till Erdogan

På EU-toppmötet kommer stats- och regeringscheferna också att diskutera jordbävningen i Turkiet och Syrien, USA:s stora stödpaket för grön omställning och migration.

I ett gemensamt brev från EU:s ledare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan erbjuder man det jordbävningsdrabbade landet sitt fulla stöd. Man lyfter också fram den givarkonferens som Sverige i egenskap av EU-ordförande och kommissionen tagit initiativ till.

EU:s rådsordförande Charles Michel säger på väg in till toppmötet att han väntar sig att mötet fortsätter även på fredagen.