Här är Ny Tekniks stora test av trådlösa in-ears.

Stort test: Här är årets bästa trådlösa hörlurar (in-ears)

På jakt efter nya trådlösa hörlurar? Här hittar du Ny Tekniks tester av marknadens just nu hetaste true wireless-lurar (in-ears). Betyg och omdöme utlovas. Vi vaskar även fram en vinnare!

Kalle Wiklund

Viktor Krylmark

Simon Campanello

Samsung Galaxy Buds 2 i laddningsasken. Foto: Samsung

Samsung Galaxy Buds 2 – Betyg 2/5 

Brusreducering: Brusreduceringen är helt okej. Lite småljud upplever jag att den blockar.  
App: Jag gillar den. Här dyker man in i en värld av pigg design och användarvänlighet. Det är inga krusiduller. Dock finns den bara för Android-telefoner.

Komfort: De sitter bra och bekvämt i mina öron så länge jag sitter still. Men så fort jag rör mig är det fri lek för pluggarna i öronen. 

Samtalskvalitet: Min röst är tydlig. Men det uppstår ett sorts klingande kliniskt ljud? Som att jag befinner mig i en väldigt steril miljö. 
Batteritid: 5 timmar som med laddasken kan utökas med 15 timmar.  

Kapslingsklass: IPX2. 

Pris: Cirka 1 200 kronor. 

Jag och Samsung Galaxy Buds 2 kommer inledningsvis väldigt bra överens. Men när jag använt dem ett par gånger kan jag syna bristerna. 

Du kan räkna med oväntat klart, nästan kristalligt ljud. Det får man vara nöjd med. Möjligen något klen bas dock. När jag i vintras satt och lyssnade på en hörlurspresentation av en annan tillverkare skröt de om att deras högtalarelement pumpade bas på ett bra sätt. Det var roligt uttryckt tyckte jag, och pedagogiskt. Man får en bild av hur de små elementen i öronen kämpar på, svettas! För att möta känslan man vill ha när man startar Spotifys spellista Beast mode. I det här fallet, med Galaxy Buds 2, tycker jag nog att baspumpandet är något klent. Men det är en smaksak förstås. 

Snygg design. Hörlurarna är helt släta. Det innebär också touchplattor för att styra hörlurarna. Eftersom ytan är så slät lär man sig aldrig var ”touchen” sitter. Så om hörlurarna hamnar ur läge och man behöver rätta till dem är det väldigt lätt att man råkar aktivera genomlyssning eller pausa det man lyssnar på. 

Sen: IPX2-klassningen. Hallå? Vad hände här? Det betyder att de står emot ”en liten mängd droppvatten”, vilket hos människor kan översättas till ”måttligt svettskyddade”. Att träna med dem bör då mer eller mindre undvikas. 

Viktor Krylmark

 

Nothing Ear (1). Foto: Nothing

Test: Nothing Ear (1) – Betyg 2/5 

Brusreducering: Vi kan väl säga så här: den aktiva brusreduceringen är inte särskilt aktiv. 

App: Hela Nothing-paketet är snyggt. Så även appen. Lättnavigerad och jag gillar att det finns en bra och tydlig FAQ-sektion. 

Komfort: Har testat skönare lurar. De sitter helt okej. Men måste ofta lägga dem till rätta när jag är på språng. 

Samtalskvalitet: Personen jag pratar med hör mig bra. Varken mer eller mindre.  
Batteritid: 5 timmar, som kan bli 34 timmar med laddningsasken. 

Kapslingsklass: IPX4 

Pris: Cirka 1 200 kronor. 

Förväntningarna på dessa hajpade hörlurar var skyhöga. Och paketet jag öppnade kändes lyxigt och genomtänkt. Sen började jag testa och, ja, vad ska jag säga. Hörlurarna är okej. 

Vi har tidigare skrivit om techstjärnan Carl Peis visioner för det nystartade företaget Nothing, vilka känns superspännande. Men första produkten är mellanmjölk. 

Ear (1) kostar runt 1 200 kronor. Det är inte de dyraste hörlurarna på marknaden. Inte heller de billigaste. Prismässigt ligger de alltså lite mittemellan och jag tycker att det är vad man får också. ANC:n är klen, ljudet är rent.

Viktor Krylmark

 

Foto: Oneplus

Oneplus Buds Pro – Betyg: 3/5  

Brusreducering: Hyfsad. Bra på att stänga ute låga monotona ljud, sämre på buller.  

App: Bra och smidig inbyggd styrning på Oneplus egna mobiler, annars via appen HeyMelody som inte gör någon lycklig.  

Komfort: Sitter skönt och lätt i öronen, men halkar ibland ur lite vid träning.  

Samtalskvalitet: Funkar bra i lugn kontorsmiljö, men plockar upp väldigt mycket kringljud och buller utomhus eller i rörelse. 

Batteritid: 5 timmar plus 23 i etuiet.  

Kapslingsklassning: IP55. 

Pris: 1 690 kronor. 

Oneplus Buds Pro är ett toppenköp om du använder en Oneplus-mobil. Kör du en annan telefon behöver du dras med en undermålig app, och då finns bättre alternativ i prisklassen.  

Annars levererar hörlurarna ett okej ljud, snygg och lyxig design och rejäl batteritid. De är stabila och tappar aldrig kopplingen under testet och är dessutom ordentligt vattentåliga (IP55). 

Den stora nackdelen är att hörlurarna inte har någon volymkontroll. Vill du justera ljudet behöver du knappa på mobilen eller använda röstassistenten. Det känns helt klart undermåligt. 

Simon Campanello

 

Apples nya Airpods, med uppdaterad design och ett kortare skaft. Foto: Press

Apple Airpods 3 – Betyg 3/5

Brusreducering: Airpods 3 saknar aktiv brusreducering och släpper både in och ut en del ljud. Det är inget bra betyg för hörlurar som kostar drygt 2 000 kronor.

App: IOS- och Android-app saknas. En hel del kan styras via kontrollcenter-menyn i IOS, men vissa finesser kan bara justeras via telefonens eller surfplattans inställningar. Skärpning, Apple.

Komfort: Airpods 3 sitter riktigt skönt och börjar inte skava efter längre tids användning. Men hörlurarna har en tendens att halka ur, vilket är rätt störande.

Samtalskvalitet: Utmärkt – Apples senaste hörlurar ger en riktigt bra röstkvalitet. Det märks särskilt när man talar i telefonen utomhus en blåsig dag.

Batteritid: 6 timmar, plus 24 timmar i etuiet. 5 timmar med rumsligt ljud aktiverat.

Kapslingsklass: IPX4.

Pris: 2 095 kronor. 

Nya Airpods 3 är mindre, smartare och bättre än föregångarna. Särskilt ljudkvaliteten imponerar – med ovanligt fyllig bas och kristallklar diskant. Även designen har blivit vassare, och ger hörlurarna en smidigare form med kortare skaft, till exempel. Apple är riktigt bra på parkoppling, och Airpods 3 är föredömligt enkla att ansluta till telefonen eller datorn. 

Men i sedvanlig Apple-ordning fungerar Airpods 3 allra bäst för den som använder lurarna tillsammans med Iphone, Ipad eller Mac. Det gör att Airpods 3 svåra att rekommendera för Android- användare. Dessutom läcker hörlurarna både in och ut en hel del. Bristen på aktiv brusreducering (ANC) drar också ner betyget. 

Kalle Wiklund 

 

Sennheiser CX Plus True Wireless Foto: Sennheiser

Sennheiser CX Plus True Wireless – Betyg: 4/5  

Brusreducering: Hörlurarna i sig är bra på att stänga ute ljud, men den aktiva brusreduceringen tillför inte mycket.  

App: Enkel och lättnavigerad med alla viktiga funktioner, förutom att det inte går att justera brusreduceringen i appen.   

Komfort: Hörlurarna är något i det största laget, men sitter både ordentligt och bekvämt i öronen. 

Samtalskvalitet: Inte bäst på marknaden, men helt okej och klart över medel för true wireless. 

Batteritid: 8 timmar, plus 16 timmar i etuiet. 

Kapslingsklass: IPX4 

Pris: Cirka 1 790 kronor. 

Sennheisers mellanprismodell inom true wireless levererar vass ljudkvalitet och rejäl batteritid i en enkel och stilren förpackning. Själva etuiet är dock lite väl bulligt och känns inte speciellt skönt att trycka ner i jeansfickan.  

De programmerbara touchpanelerna på hörlurarna fungerar klockrent. Brusreduceringen ställer jag mig däremot frågande till. Hörlurarna är konstruerade så att de stänger ute mycket ljud i sig själva, men trots idogt testande i bullriga miljöer kan jag knappt märka skillnaden på när den aktiva brusreduceringen är påslagen eller avslagen. 

Simon Campanello

 

Jaybird Vista 2. Foto: Jaybird
 

Jaybird Vista 2 – Betyg: 4/5  

Brusreducering: Nytt för Vista-serien. Tyvärr är den rätt dålig. Kör utan. 

App: Drömapp! Jaybird har skapat en rolig, personlig och funktionell upplevelse för användaren. 

Komfort: Jag gillar gummipluggarna och vingarna som gör att de sitter bekvämt och säkert i örat.

Samtalskvalitet: Oväntat bra. De två mikrofonerna gör att personen som jag pratar med hör mig klart och tydligt.

Batteritid: 8 timmar som med laddningsasken kan bli 24 timmar.  

Kapslingsklass: IP68. 

Pris: 1 999 kronor. 

Förra året testade jag Jaybird Vista, samt ytterligare fyra hörlurar av modellen in ears som är byggda för träning. Jag utsåg Vista som vinnare i testet. Så visst är man nyfiken på hur Jaybird har utvecklat en redan bra hörlur.  

Mycket med hörlurarna går att känna igen. Som att gummipluggarna (och vingen) man sätter i öronen är identiska med föregångaren. Här har Jaybird sannolikt inte sett att det funnits någon anledning att ändra eller förfina, och ja, de är mjuka och bekväma. Jag kan ha hörlurarna på mig länge utan att jag känner att öronen blir trötta. 

Jaybird Vista 2 är bland de bästa in ears-hörlurna jag har testat. Jag gillar det eleganta och kraftfulla ljudet, den tunga basen som hjälper mig under träningspasset, som liksom gör mina favoritlåtar ytterligare lite bättre även efter träningspasset. Du vet när de goa endorfinerna kickar in och livet går som en dans. 

Det enda jag stör mig på är den aktiva brusreduceringen. Den är faktiskt dålig, om jag ska vara ärlig. Men den kan man ju avaktivera och helt leva utan.

Viktor Krylmark

 

Foto: Sony
 

Sony WF-1000XM4 – Betyg: 4/5  

Brusreducering: Otroligt bra, stänger ute nästan allt. Har också stöd för dynamisk brusreducering och plastspecifika inställningar.  

App: Något krånglig att navigera men med gedigna möjligheter att skräddarsy ljudbilden och uppspelningskvaliteten för den som vill.   

Komfort: Hörlurarna är väldigt stora och i mina öron sitter de aldrig speciellt bekvämt utan skaver mot innerörat.  

Samtalskvalitet: Använder både benkonduktion och mikrofon, ändå blir ljudet ibland väldigt lågt för motparten. 

Batteritid: 8 timmar plus 16 timmar i etuiet.  

Kapslingsklassning: IPX4. 

Pris: Cirka 2 790 kronor. 

Sonys värstinglurar är en prisklass över de flesta andra i testet, men kompenserar med otroligt ljud och en brusreducering att dö för. Även de mest skräniga miljöer går att tysta genom att vrida upp reglaget på max.  

Tyvärr är komforten en vattendelare. Undertecknad får aldrig lurarna att sitta riktigt bekvämt i öronen, tros att jag vrider och vänder på dem. Vid sökningar på nätet får jag blandade reaktioner, de flesta verkar klara WF-1000MX4 fint, medan vi är en liten minoritet vars öron inte är byggda för Sonys design. 

Simon Campanello

 

LG Tone Free FP8. Foto: Simon Campanello
 

LG Tone Free FP8 – Betyg: 4/5  

Brusreducering: Gör ett helt okej jobb i att filtrera bort monotona bakgrundsljud, men ger inte den massa ljuddämpning som exempelvis Sonys hörlurar lyckas med.  

App: Snygg, funktionell och lättnavigerad och har en funktion för att hitta hörlurarna om du slarvat bort dem hemma.  

Komfort: FP8 är bland de skönaste hörlurarna jag testat. De är lätta, nätta och jag glömmer ibland nästan bort att de sitter där  

Samtalskvalitet: Väldigt bra ljudkvalitet i kontorsmiljö, men fångar upp mycket omgivningsljud och blåst i promenad utomhus.  

Batteritid: 6/10 timmar med utan ANC, totalt 15/24 timmar med laddetui.  

Kapslingsklassning: IPX4. 

Pris: Cirka 1 500 kronor.  

Billiga, bekväma och otroligt smidiga att bära runt på i sitt minimala lilla etui. Det är mycket som lockar med LG:s Tone Free FP8. Ljudet och brusreduceringen är däremot inget som sticker ut, varken på ett bra eller dåligt sätt.  

LG:s lustiga lilla gimmick är att hörlursetuiet använder UV-ljus för att döda bakterier som fastnar på hörlurarna. Enligt tillverkaren ska över 99 procent av alla bakterier försvinna efter att hörlurarna legat fem minuter i etuiet. Hörlurarna har också "allergivänliga" pluggar. Det är svårt att bedöma hur väl någon av dessa funktioner fungerar, men kanske ett plus för den med känsliga öron?  

Simon Campanello 

 

Jabra Elite 7 Pro. Foto: Jabra
 

Jabra Elite 7 Pro – Betyg 5/5 

Brusreducering: Brusreduceringen är bra. Den gör jobbet. Men når inte riktigt upp till Sony-nivå.   

App: Den är lättnavigerad, snygg och bjuder på fina funktioner. Som fokusljud och möjlighet till personliga inställningar av ljud och brusreducering. 

Komfort: Otrolig. På riktigt alltså. De sitter svinbra och jag märker knappt av dem när jag har dem i öronen. Klar förbättring mot föregångaren. 

Samtalskvalitet: Krispig. Jabra har lanserat sin skrytteknik ”multisensor voice”. Kortfattat: Två mikrofoner som fokuserar på din röst, och ytterligare två som fokuserar på att blockera störande bakgrundsljud. En tredje ingrediens är benledningsteknik. Sen bakas allt ihop med ai och resultatet blir väldigt bra samtalskvalitet för alla parter. 

Batteritid: 9 timmar (35 timmar totalt med laddningsasken). 

Kapslingsklass: IP57. 

Pris: Cirka 2 200 kronor.  

Det finns en känd sekvens från tv-serien ”Riket”. Ernst-Hugo Järegård spelar doktor Helmer och står och ropar ”danskjävlar”. Överläkaren avskyr vårt grannland. Ungefär så föreställer jag mig att danska Jabras konkurrenter gastar nu när Jabra har lanserat sina nya trådlösa hörlurar Elite 7 Pro. Kanske inte av hat, men av avund. 

För nu får Jabra skämmas. Man kan inte lansera ett par hörlurar som är så här bra. Det är taskigt mot konkurrenterna.  

Rytande bas och allmänt himla go balans. Ljudupplevelsen med Jabras nya öronpluggar är fantastisk och lär tillfredsställa de flesta (även de mest kräsna) öronen. Komfort helt utan anmärkningar och samtalskvalitet i toppklass. 

Det här är utan tvekan årets bästa hörlurar.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer