Ny Teknik har testar robotdammsugarna: Electrolux Pure i9.2, Samsungs Jet bot+, Dreame Z10 Pro, Irobot Roomba J7+ och Roboroc S7 plus.

Stort test: Fem populära robotdammsugare – vilken är bäst?

2022-05-22 07:00  

Dags att investera i en robotdammsugare? Ny Teknik har noga testat fem av marknadens hetaste städrobotar. Här är testpanelens omdöme och betyg.

Ny Teknik

Robotdammsugare. Drömmen om att outsourca städningen i hemmet till en liten städrobot.

Det låter skönt – men hur smidigt är det i verkligheten?

En testpanel från Ny Tekniks redaktion har ägnat våren åt att testa fem populära robotdammsugare. Här är modellerna som har testats:

  • Electrolux Pure i9.2
  • Samsungs Jet bot+
  • Dreame Z10 Pro
  • Irobot Roomba J7+
  • Roboroc S7 plus

Vi har utvärderat de tillhörande apparna, funktionalitet, tekniklöften och städförmåga för att sedan landa i ett betyg. Hur klarar de trösklar? Kommer de med moppfunktion? Vilken, eller vilka robotdammsugare är bäst i test?

Dammsugaren lyckades inte ta sig över denna 28 millimeter höga tröskel in till köket. Foto: Johan Kristensson

Electrolux Pure i9.2 (Betyg 2/5)

App: Hyggligt intuitiv, enkel och snygg. Det går att schemalägga städning och starta maskinen från distans, till exempel.

Körtid: 120 min i tyst läge, men rengöringstid anges till 60 min. 120 min för att ladda. Batterityp framgår ej, annat än att spänningen är 14,4 V. 

Kartfunktion: Kartan visar lägenheten på ett bra sätt, men jag saknar en funktion där man kan hjälpa maskinen att hitta till rum den inte själv hittar till.

Rumsindelning: Det är enkelt att definiera rummen i appen – i alla fall om de är tre- eller fyrkantiga, vilket alla mina är.

Röststyrning: Ja, via Google Assistant, men testade inte. Varför skulle jag vilja prata med min dammsugare?

Moppfunktion: Nej.

Sugkraft: Ej angivet.

Ljudnivå: 75 dB. 

Pris: 9 195 kronor på Electrolux hemsida. 

Testad: Våren 2022.

Jag bor i en funkislägenhet på 48 kvm med sovrum, kök, hall, toa och vardagsrum. Tröskel till kök, toa och vardagsrum. Har ej använt robotdammsugare tidigare. Installationen gick smidigt och friktionsfritt.

Första gången körde jag i gång den utan att installera appen. Då städade den hela lägenheten, förutom toaletten som var stängd. Resultatet var faktiskt över förväntan. Triangelformen gör att den kommer åt bra i hörn. Vissna blomblad klarade den dock inte, utan finfördelade och spred ut dem i stället. Maskinen hängde sig även i ett persiennsnöre vilket utgjorde en snudd på makaber syn. 

Ett persiennsnöre trasslade in sig i borstarna och robotdammsugaren blev hängande i luften: ”I am stuck, please move me”, sa den. Foto: Johan Kristensson

Andra gången jag testade den installerade jag även appen för att kolla in kartan. Men då städade den plötsligt inte köket. Jag försökte att definiera köksutrymmet som ett rum i appen, men genom manualen förstod jag att man endast kan rumsdefiniera områden som den redan har kartlagt själv. Jag tog därför bort kartan jag sparat och påbörjade en ny städning. Men då städade den endast vardagsrummet och tog sig aldrig ned för den centimeterhöga tröskeln till hallen som leder till övriga rum. 

Vid det här laget hade jag egentligen redan tröttnat, men gav den ändå en sista chans. Man är liksom tvungen att börja om från början varenda gång, vilket innebär att vardagsrummet där laddstationen står måste städas först. Men denna gång tog den sig faktiskt ut från det nu väldigt välstädade vardagsrummet till hallen, efter viss tvekan vid tröskeln. Spänningen var olidlig när den närmade sig köket och dess knappt tre cm höga tröskel. Men nej, den ville inte. I manualen läste jag senare att 22 mm är högsta möjliga tröskel. Så i stället lyfte jag in i den i köket. Den städade, men kom aldrig åt vid de ganska hopträngda pinnstolarna vid köksbordet. I historiken syntes nu hela lägenheten på kartan, men när jag gick in i den dedikerade kartavdelningen saknades fortfarande köket. 

Eftersom detta var ett test har jag varit hemma hela tiden under användandet. Ljudnivån är tyvärr rätt hög och ljudet irriterande att lyssna på. Men vid normal användning låter man den så klart städa när man inte är hemma. 

Den kommer åt förvånansvärt väl även i hörn och trånga utrymmen. Men inte alla utrymmen. Så man behöver fortfarande en vanlig dammsugare. Att behöva plocka bort saker från golvet är förståeligt men också tidskrävande och ger en känsla av krångel - med en vanlig dammsugare flyttar man bara lite snabbt på det som råkar stå på golvet och ställer sen tillbaka det.  

För att sammanfatta skulle jag aldrig lägga åtskilliga tusen kronor på en dammsugare som sparar mig kanske 20 minuters arbete varje månad, som inte städar lika bra som en manuell maskin och som heller inte ersätter en manuell maskin fullt ut. Att den dessutom krånglade en del med kartläggningen och inte kom in i alla rum gör inte saken bättre. Det låga betyget är egentligen lite orättvist, för maskinen är nog helt okej för att vara en robotdammsugare. Men i min lägenhet gjorde den faktiskt inte mycket nytta. 

Johan Kristensson

 

Jet Bot + är rimligt snygg och städar bra, men trösklar, mattkanter och kompletterande trådlösa nätverk stoppar drömmen om en robot som städar hela hemmet när vi inte är hemma. Foto: Anna Orring
 

Samsung Jet Bot + (Betyg: 3/5)

App: Samsungs smarta hem-app Smart Things är lätt att komma i gång med och enkel att använda (jag har Android men inte Samsung). Det går lätt att avgränsa städningen till vissa rum, och det går lätt att starta städningen på distans. Tyvärr är appen lite buggig – jag får notiser om att jag kan se en städrapport, men lyckas sedan aldrig få fram den trots omstart. 

Körtid: Kör i upp till 90 minuter. Laddtid upp till 240 minuter. Jag städade aldrig slut på batteriet. Litiumjonbatterier.  

Kartfunktion: Dammsugaren kartlägger utrymmet med lidar. Det går enkelt för den att kartlägga hela lägenheten. 

Rumsindelning: Numrerar rummen och ger dem olika färger vilket gör att det känns busenkelt att välja vilka rum som ska städas, när inte allt behöver städas. Men den förstår inte alltid var ett rum börjar utan tar i flera fall med utrymmen utanför, vilket ställer till problem relaterade till trösklar – mer om det senare.

Röststyrning: Ja, kompatibel med Alexa, Bixby och Google Assistans Support. Men jag testade inte den funktionen.

Moppfunktion: Nej 

Sugkraft: Anges ej. Men maskinen har en maxeffekt på 60 W. Det finns tre suglägen, max, normal och smart – där dammsugaren ska anpassa sig själv efter om det är golv eller matta, eller om det är mycket smuts. Jag märker ingen jätteskillnad mellan smart och max när den kör på matta, mer än att den låter mer. 

Ljudnivå: 76 dB 

Pris: Ca 5 300–7 400 kronor 

Testad: Våren 2022.   

Man vill ha en robotdammsugare som städar upp allt skräp i hemmet, även på knepiga ställen, men inte krockar in i vitmålade golvlister eller sliter ut mattkanter. 

En superstädare, som också är superhänsynsfull.

Jag är förstågångstestare på robotdammsugare och hade höga förväntningar när jag fick hem Samsungs Jet Bot Plus. De infriades delvis men jag lärde en del om mig själv och mitt hem på vägen. 

Samsung verkar ha lagt mycket krut på att få till en bra kartläggning. Alla tillgängliga rum i lägenheten på ca 90 kvm ritas upp snyggt. Men när jag sen vill lägga till ett tonårsrum efter att tonåringen vaknat får jag inte till det, utan får ta bort kartan och börja om. 

Robotdammsugaren är minimalistisk, vit, med en lite skrymmande men inte anskrämlig ladd- och tömningsstation. Dammsugaren är nära 10 cm hög, vilket är lite högre än många andra modeller. En familjemedlem som jobbar på möbelvaruhus berättar att kunder kommer dit med egen tumstock i handen för att kolla att deras robotdammsugare tar sig in under möblerna. Skulle en robot flytta in permanent hos mig skulle jag behöva plocka fram tumstocken och sedan byta ut en del möbler – här handlar det helt enkelt om att göra sitt hem kompatibelt, precis som man anpassar alla andra utrymmen efter de maskiner som ska in. Jag köper det.

En sak som skulle behöva fixas då är trösklarna. Originaltrösklarna från 1957 är inte jättehöga men det blir den enskilda sak som i slutänden skapar störst problem för denna städrobot. Jag hittar ingen specifikation på vilka trösklar Jet Bot Plus ska klara, men 1,7 cm går INTE förutom några få gånger. Den försöker och försöker men ger upp, ber inte om hjälp och anser sedan helt enkelt att det rummet är avklarat. 

Och här kommer jag till ett problem med rumsindelningen. Enligt kartläggningen börjar sovrummet ute i halva hallen utanför så när dammsugaren någon gång lyckas ta sig över tröskeln ska den jobba sig fram och tillbaka i rummet men söker sig då gång på gång över tröskeln – och fastnar eller blir desorienterad.

Det som bäst lever upp till mina förväntningar är själva städningen. Och det är ju ingen liten sak. 

Roboten tar god tid på sig, är systematisk och den ensamma lilla sidoborsten hittar mycket damm och skräp som har samlats runt möbelben. Den kommer åt skräp i hörn, vilket jag uppskattar mycket. Den är envis när det gäller att hitta vägar mellan möbler. Samtidigt är den varsam med lister och kanter. 

Laddstationen är också tömningsstation. Efter varje städning tömmer roboten allt skräp i stationen, vilket känns som en renlig sak men processen är lite högljudd. Foto: Samsung

Efter städningen tömmer den dammbehållaren (rätt ljudligt) varje gång och det känns skönt att det är en tom dammsugare som åker ut nästa gång. Jag testade också att rengöra den, och allt utom långa hårstrån gick lätt att få bort från borsten. Dammlådan går att skölja och göra rent, och filtren verkar fånga mycket. Allt det här ger en ren känsla i lägenheten efter en städning.

Men – mattkanter är svåra. En vävd ullmatta blir jag orolig för när roboten nöter över kanterna. Och en kompaktare hallmatta blir inte helt ren trots valt maxläge, här skulle det behövts mer kräm. Men en knuten rätt platt matta orsakar inga bekymmer.

Dammsugaren fungerar helt enkelt bäst på golv, utan trösklar eller mattkanter, och klarar knepig möblering. Där den städar städar den bra.

Bara synd att en del ställen är utom räckhåll.

För det är en sista sak. Bostaden är inte jättestor, men har tjocka väggar. Det gör att det trådlösa nätverket behöver förstärkas i en del av lägenheten (bortre delen av två rum). Roboten kopplas utan problem upp till det primära nätverket, men det finns ingen funktion för den att koppla över till nästa nätverk. Så längst bort från huvudroutern tappar den uppkoppling och vet inte var den är. Då förlorar den allt den kan och åker bara fram och tillbaka lite planlöst. Eller struntar i att städa halva rum. 

Enligt Samsungs support finns inget sätt att lösa detta i dag. 

Lösningen för mig är att ställa in roboten i rummet, trycka på knappen på ovansidan och stänga dörren. Och sen hämta den när den är klar. Det funkar ju, men tar bort den möjlighet som verkar så lockande, att få en självkörande städning av hela hemmet när vi inte är hemma. Det finns ju så fina funktioner för schemaläggning! Jag hade sett fram emot det mycket. Eftersom roboten låter en del skulle det vara så väldigt trevligt. Men jag lyckas aldrig få till det. 

Och det är de (kanske små) sakerna som gör att den stora fördelen (bra städning, renhet) ändå inte helt väger upp. 

Det skulle gå att göra hemmet mer robotkompatibelt. Hade vi haft pälsdjur som sprang omkring hemma skulle jag vara väldigt motiverad. Men att dammsugaren är offline i en tredjedel av lägenheten blir krångligt.

Anna Orring

 

Z10 Pro har en bastant laddstation. Foto: Dreame
 

Dreame Z10 Pro – (Betyg: 3/5) 

App: Styrs via Xiaomis smarta hem-app som är funktionell och lättbegriplig. Finns inget jag saknar i den, även om den kan vara lite långsam med att uppdatera dammsugarens position i lägenheten. 

Körtid: Upp till 2,5 timme, vilket ska räcka till att städa 250 kvadratmeter. Men betydligt kortare tid på högsta sugeffekt. Batteri på 5 200 mAh och full laddning tar 6-8 timmar. 

Kartfunktion: Kartlägger själv bostaden vid första körningen med automatisk rumsindelning, som går att redigera själv. Den kan hålla koll på upp till tre våningsplan. Av mystiska skäl nollställer roboten ett par gånger kartan, men den sparar automatiskt gamla kartor som är enkla att lägga in på nytt. 

Rumsindelning: Ja, en automatisk rumsinledning som går att justera manuellt. Det går även att rita upp no go-zoner där roboten inte ska städa. 

Röststyrning: Ja, via Amazon Alexa.  

Moppfunktion: Ja, kräver att du monterar ett mopptillägg och fyller på vatten. Resultatet blir dugligt, men inte lika bra som om du moppar för hand. 

Sugkraft: Upp till 4000 Pa.  

Ljudnivå: 67 dB på normalläge. 

Pris: Cirka 5 490.  

Testad: Våren 2022. 

Xiaomis dotterbolag Dreame satsar på robotdammsugare som ska vara prisvärda konkurrenter till de mer etablerade varumärkena, och Z10 Pro kan absolut konkurrera om man tittar på specifikationerna.  

Robotdammsugaren är enkel att komma igång med, och vid första körningen använder den sina lidar-sensorer för att kartlägga bostaden. Den berättar högljutt på engelska vad den sysslar med (vilket går att stänga av) och styrs via Xiaomis ganska kompetenta smarta hem-app. Den har även fysiska knappar för att stoppa och starta dammsugningen, eller skicka tillbaka den till boet. 

Z10 Pro har en bastant laddstation (40x30x48 centimeter) där den automatiskt tömmer dammet i dammsugarpåsar.  

En påse ska ta hela fyra liter damm, vilket enligt tillverkaren ska räcka i upp till två månader. Tyvärr händer det med jämna mellanrum att smuts fastnar antingen i dammsugaren eller i insuget, så att jag ändå måste rensa den för hand.  

Själva sugeffekten är helt okej på standardläget, och det finns en funktion där den automatiskt känner av när den befinner sig på en matta och ökar sugeffekten. Men vill du ha helt rent från små matrester och gruskorn på hallgolvet gäller det att slå på maxeffekt vilket ökar ljudnivån rejält samtidigt som batteriet dräneras betydligt snabbare. För riktigt smutsiga ytor, som under matbordet, går det att ställa in så att den kör två vändor på utvalda områden.

Dreame Z10 Pro. Foto: Simon Campanello

Funkislägenheten vi bor i har ganska höga trösklar mellan vissa rum, över två centimeter, som roboten har svårt att ta sig över med värdighet vilket gör att jag får lyfta in den (medan den högljutt protesterar).  

Roboten har inbyggda sensorer för att undvika hinder i lägenheten, och kan navigera runt alltifrån stolsben till strumpor, men det gäller att töma ytan på lego-bitar och sladdar innan du kör igång. Annars blir det rejält med trassel.  

Överlag är själva grundfunktionen bra, men jag kör den helst på högsta effekt och då vill jag inte vara hemma och lyssna på det öronbedövande ljudet. Men det kanske är en kompromiss man får leva med, för priset är som sagt betydligt lägre än hos toppmodellerna på marknaden.

Simon Campanello

 

Irobot Roomba J7+ är en tyst och kompetens robotdammsugare. Foto: Viktor Krylmark
 

Irobot Roomba J7+ (Betyg 4/5)

App: Jag gillar verkligen Irobots app. Den är snygg och användarvänlig. Lätt att rita rum, lätt att starta dammsugaren, både för hela lägenheten eller om man bara vill dammsuga några enstaka rum. Kvittot efter en körning visar tydligt vilka ytor dammsugaren eventuellt inte kommit åt. Där kan man också se bilder som dammsugaren har tagit på eventuella hinder. Finns i fler språk, bland annat svenska. Det finns även förväntade funktioner som schemaläggning.

Körtid: Upp till 75 minuter. (exempel: mitt vardagsrum tar cirka 15 minuter). Li-on-batterierna har en kapacitet om 2 210 mah, tar tre timmar att laddas fullt.

Kartfunktion: Det tog några vändor för dammsugaren att lära sig hur min bostad ser ut. Men när den väl satt det verkar den kunna lägenheten utan och innan.

Rumsindelning: Ja, J7+ kommer med funktionen rumsindelning och det är väldigt enkelt att rita upp rummen i appen.

Röststyrning: Ja, kompatibel med Google Assistant, Amazon Alexa. Tips: Namnge rummen efter hur du brukar kalla dem. Brukar du säga ”vardagsrummet”, namnge den då exakt så, för den kommer annars inte förstå vilket rum du menar om du döper rummet till ”vardagsrum”.

Moppfunktion: Nej.

Sugkraft: Anges ej. Men med 3-stegs rengöringssystemet (sidoborste, dubbla gummirullar för dammuppsamling samt vakuum genom maskinen) är sugkraften enligt tillverkaren tio gånger starkare jämfört med 600-serien.

Ljudnivå: 68 dB. Den är oväntat tyst när den dammsuger. Man kan utan problemen genomföra samtal i närheten av den. Däremot vrålar den rejält vid den automatiska tömningen i stationen. Då blir det några sekunder av industridammsugarnivå. Håll för öronen.

Pris: 11 499 kronor.

Testad: Våren 2022.

Det känns konstigt att skriva att en dammsugare är snygg. Men nu är det så. Danska Irobots Roomba J7 Plus är en läcker liten pjäs. Som ett litet runt rymdskepp sveper den runt och dockningsstationen är även den smidig och stilren. 

Nu har roboten fått ta sig an ett stökigt småbarnshem. Så här hanterade den uppgiften.

Det första som slår mig med dammsugaren är hur tyst den jobbar. Irobot anger att den som högst når 68 dB, men du kan utan tvekan föra ett samtal i samma rum som den. Den har inte heller dammsugaren igång när den färdas mellan rummen. Så det är en tyst general du har att göra med.

Uppstarten gick smärtfritt. Men jag tvingades skarva vid instruktionerna för hur man skulle placera laddstationen. Enligt appen ville den ha 1,5 meter fritt runtom sig. Men jag hittade inte en enda lämplig yta i mitt hem med den vidden. Så jag chansade på en smalare yta, och vet du vad? Roboten tar sig därifrån och hittar hem ändå, utan problem. 

Efter ett gäng (ganska många) inlärningsrundor kartlade dammsugaren mitt hem och jag tycker att den uppritade kartan i appen stämmer överens med hur lägenheten faktiskt ser ut. Som jag skrev tidigare: kart- och rumsindelningsfunktionen är lätthanterad och fungerar bra.

Tillverkaren anger inte vad sugkraften ligger på. Men det blir rent – för det mesta. Det enda Roomban har problem med är smågrus, vilket märks tydligt under säsongen när vinter går mot vår och en och annan sten letar sig in i hallen. Här måste man hjälpa den efter avslutad städning. Det har också hänt någon gång att den har slarvat i ett rum. Det är så klart störigt, men det är ju bara att köra den igen. Alternativt om du på förhand vet att det är en väldigt smutsig yta som ska dammsugas så kan du ställa in inställningen ”extra städning”, när du startar den. Då genomför den en grundligare städning. Det vill säga: kör över ytan två gånger. 

Om du tycker att det är svinviktigt med rena hörn bör du kanske leta efter en annan modell. Eftersom roomban är rund i formen når den inte hela vägen in, trots den långa vispen.

Många moderna robotdammsugare kommer med moppfuktion, det får man tyvärr inte med J7 Plus och det får ses som ett stort minus.

Irobot har i dammsugaren petat in en ai man kallar Genius 3.0. Med den ska J7 Plus bli smartare med tiden. Alltså: Trots att den vid en viss punkt i inlärningen kan ditt hem, så kommer den ändå fortsätta att lära sig. Runda saker snabbare och notera eventuella hinder. Till exempel detekterar den små föremål som strumpor och hundbajs (om man nu skulle ha oturen att ha sådan liggandes i hemmet). Dammsugaren fotar dessa föremål, rundar, och kör vidare. Om detta skulle vara ett permanent hinder, som till exempel en liten pall, så kan du i appen efter städpasset registrera detta. 

Irobot Roomba J7+ i sin laddstation. Vid tömning låter den onödigt högt. Foto: Viktor Krylmark

Här kommer ett plus och minus i ett: dammsugaren tömmer sig själv i laddstationen. Det är väldigt tacksamt och bekvämt. Ett minus med det är att den behöver dammsugarpåsar till det. Känslan är att det borde gå att bygga in en tömning utan att påsar ska krävas? 

Roomban hanterar mattor bra, inte en enda gång har den trasslar in sig i fransar eller liknande. Det får vi nog tacka detekteringen för.

Allt som allt är jag oväntat positiv till J7 Plus. För ett par år sedan testade jag några robotdammsugare och var då inte särskilt imponerad. Det var mest krångel. 

Visst, städroboten är dyr. Men jag kan bara konstatera att Irobot med Roomba J7 Plus har tagit stora kliv sedan mitt förra test och erbjuder en bra och smart hjälpreda för hemmet. Med en snygg och smidig app dessutom. Synd på saknad moppfunktion bara. 

Viktor Krylmark

 

Ultraljudsensorn identifierar mattor som städas separat med högre sugkraft. Foto: Jonas Askergren

Roboroc S7 plus med självtömmande laddningsstation (Betyg 4/5)

App: Bra och enkel med mängder av inställningsmöjligheter precis som man förväntar sig. Lätt att schemalägga och övervaka städningen. Till exempel kan man ställa in sugkraften i tre steg, även intensiteten på moppfunktionen. 

Körtid: Upp till 180 minuter. Laddningstid: 6 timmar. Batteri 14,4 V/5200 mAh litiumbatteri.

Kartfunktion: Laser (lidar) och ultraljud. Navigationssystemets lidar ritar upp en karta över vårt hus steg för steg. Man väljer ”Multi level” för två plan. Appen delar automatiskt upp rummen och ritar upp varje plan. Allt fungerarar utan speciellt krångel. Ultraljudsensor som identifierar mattor där robotdammsugaren ökar sugkraften.

Rumsindelning: Ja, det går också att manuellt dela upp sektionerna ytterligare liksom förena en eller flera till en enda och därefter namnge indelningarna. Man kan också lägga in no-go-zoner.

Röststyrning: Kompatibel med Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Siri. Jag valde att inte testa röststyrnings-funktionen.

Moppfunktion: Vibrerande moppsystem med tre nivåer. Vattentank på 300 ml. Moppen är enkel att ta loss för rengöring.

Sugkraft: Tre nivåer, upp till 2 500 Pa.

Mått: 96,5 mm hög, med en diameter på 353 mm.

Ljudnivå: Max 67 dB. Maskinen är relativt tystgående förutom när den dammsuger mattor.

Pris: 7 990:-

Testad: Våren 2022.

Vi bor i en enplansvilla på cirka 160 kvm som är uppdelad i två nivåer med en halv meter

I höjdskillnad med trappsteg. Alla rummen har parkettgolv. Det är 2 cm höga trösklar till två av rummen. Jag har aldrig använt en robotdammsugare tidigare.

Jag installerade appen och anslöt robotdammsugaren till vårt wifi-system utan några större problem. Jag började med att testköra i ett av sovrummen. Maskinen moppade och dammsög hela rummet systematiskt på 15 minuter. Maskinen fastnade dock i en lampsladd, men lyckades ta sig loss själv. Städresultatet blev riktigt bra även moppning. Maskinen ritade också upp rummet i appen som jag sedan namngav.

Andra gången nu med tömningsstation testade jag att städa vardagsrummet som är den nedre delen av villan. Robotens lidar ritade snabbt upp hela vardagsrummet som är på drygt 42 kvm och började med att städa utmed alla väggar. Efter en stund fastnar den i en högtalarsladd som drar ner högtalaren i golvet men som tur är klarar sig. Dammsugaren städar mattorna separat och även här blir resultatet väldigt bra. Hela städningen tog 60 minuter. Dammbehållaren är tillräckligt stor för att klara sig utan tömning upp till sex veckor enligt tillverkaren, man kan också använda dammsugarpåsar vilket förlänger tiden ytterligare, men då till en extra kostnad.

Maskinen missade ett uttorkat palmblad som i stället maldes sönder över golvet. Foto: Jonas Askergren

Tredje gången testar jag det övre planet av huset med tre anslutande rum.

Även här fungerar städningen bra efter att jag plockat undan sladdar och stolar. 

Maskinen känner automatiskt av kanten till nedre planet utan att falla ner för trappstegen.

Två av rummen har trösklar på 2 cm som roboten inte tog sig över (enligt specifikation ska den klara 1,6 cm) jag är tvungen att köra rummen separat vilket innebär att man också måste flytta på maskinen.

Sammanfattningsvis tycker jag att Roboroc S7 plus är riktigt bra för att vara en städrobot.

Den läser av rummen bra. Den går knappt emot möbler och letar sig runt bordsben och städar systematiskt. Men att behöva plocka bort saker och dessutom flytta på maskinen till varje plan respektive rum med tröskel gör att jag ändå är tveksam om jag skulle köpa en till vårt hus. Däremot en bostad med ett plan, och med en minimalistisk möblering skulle

den passa bra. Jag ger betyget 4 av 5 eftersom den dammsög och moppade med tillfredställande resultat och var dessutom lätt att installera och använda.

Jonas Askergren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer