Stockholms stad stödjer bonde-startup

2016-12-08 12:43  

Grönska vill göra Stockholm helt oberoende av importerade grödor genom att börja odla grödor på höjden. Nu får bolaget 105 000 kronor av Stockholms stad för att vidareutveckla sin teknik.

I mitten av november började Grönska – som drivs av Natalie de Brun Skantz, Robin Lee och Petter Olsson – leverera sina första basilikaplantor till försäljning i butiken Paradiset på Södermalm i Stockholm.

Plantorna odlas i en nedlagd värmecentral i förorten Hammarbyhöjden. Tekniken som Grönska använder kallas vertikal odling, och innebär att plantorna placeras i hyllor staplade på varandra i stället för att planteras på marken. Man tar sedan hjälp av lysdioder och en särskild näringslösning för att få grödorna att växa.

En fördel med vertikal odling är att tekniken öppnar för möjligheten att kunna använda platser och lokaler i städer som i dag står outnyttjade till att odla grönsaker. Det långsiktiga målet för Grönska är att göra Stockholm – och andra storstäder – helt oberoende av importerade grödor.

Grönska belönas nu med Stockholms Innovationsstipendium i kategorin Miljöteknik för sin idé. Stipendiet, som delas ut av Stockholms stad, ska uppmuntra företag som tagit fram innovativa lösningar att gå vidare med sitt utvecklingsarbete.

I motiveringen skriver Invest Stockholm – som delar ut stipendiet – att matfrågan är en av de viktigaste globalt, och att vi i Sverige behöver lära oss mer om hur man kan minska de negativa effekterna från vår livsmedelskonsumtion.

– Vi tävlade mot två andra bidrag som kändes väldigt lovande, så vi vågade inte ha för stora förhoppningar, säger en omtumlad Natalie de Brun Skantz till Ny Teknik.

Läs mer:

Läs mer: Bonde-startupen odlar på höjden

Stipendiet består av en prissumma på 105 000 kronor, samt stöd i form av bland annat affärscoachning och analyser av verksamheten från partners som finns i Invest Stockholms nätverk, däribland Energimyndigheten, IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholm Innovation & Growth, Sting.

Grönska kommer att använda pengar till att vidare utveckla sin verksamhet, bland annat genom att bygga en större odlingsanläggning under 2017. Målet med den nya anläggningen är att produktionen ska kunna automatiseras i större i sträckning än i dag – ett viktigt steg för att Grönska ska kunna skala upp sin verksamhet.

– Genom att få till ett mer automatiserat system kommer odlingen kräva mindre handpåläggning från oss, och kan på så sätt bli mer effektiv. Det handlar framför allt om fysiska moment – i dag måste någon av oss lyfta upp plantorna i hyllorna som är staplade på varandra. Planen är ny att bygga en teknisk lösning som kan göra det åt oss, till exempel.

I dag producerar Grönska runt 700 basilikaplantor per månad i sin anläggning. Inom ett år ska den månadssiffran ha tiodubblats, och till år 2020 vill bolaget kunna producera 50 000 plantor i månaden – ett minst sagt ambitiöst mål.

– Anläggningen som vi ska bygga under nästa år representerar fas två i vår verksamhet, och blir ett slags försteg eller en prototyp av den stora anläggning som vi vill starta om några år.

Varje typ av planta som Grönska odlar kräver sitt eget recept av klimat och belysning. Grönska har själva utvecklat den tekniska lösning som man använder, vilken i korthet består av ett system med LED:s, lysdioder, som ger ifrån sig ett rött och blått sken i intervaller.

– Vi odlar primärt under blåa och röda ljusspektrum, eftersom de frekvenserna bäst tillgodogörs av plantorna. I praktiken innehåller solens ljus hela ljusspektrumet från infrarött till ultraviolett ljus, och vi väljer att använda delar av detta spektrum kan man säga. Enligt dagens forskning anses just blått och rött ljus utgöra basen i det ljusrecept som används för att odla grödor på det här viset. Men det är en pågående forskning som bedrivs inom området, så vi håller fortfarande på att testa oss fram.

Grönska ser en stor fördel i att själva bygga den tekniska lösningen som används, bland annat när det gäller lamporna.

– Det innebär bland annat att vi enklare kan gradera lampornas ljusstyrka, vilket gör det enklare att vidareutveckla de ljusrecept som vi använder för odlingen. Vi ser också en styrka i att göra allting från grunden.

I mitten av november började ni leverera era första grödor. Hur har det gått hittills?

– Över förväntan. Grödorna ser bra ut och håller god kvalitet. Nu fortsätter vi arbetet med att optimera smaken, doften och storleken på bladen. Det är en pågående, fortsatt utveckling. Det finns alltid någonting man kan förbättra.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt