Norsk ai-teknik ska bygga framtidens smarta städer

2019-06-10 14:20  
Årstadal, söder om Stockholms innerstad, är ett av många nya bostadsområden som växer fram i Sverige. Nu vill det norska bolaget Spacemaker använda ai för att hjälpa byggbranschen att bli mer effektiv och hållbar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Byggbranschen har länge plågats av produktivitetsproblem. Kan ett nystartat norskt ai-bolag hjälpa byggjättarna att bli mer effektiva och hållbara?

Tänk om du som bostadsutvecklare hade möjligheten att testa, undersöka och analysera en miljard olika lösningar för att planera ett kommande bygge - inom loppet av några timmar? Det är målet för den norska startupen Spacemaker.

Det unga teknikbolaget har utvecklat en ny plattform som gör det möjligt för samhällsplanerare, arkitekter och bostadsutvecklare att ta hjälp av ai i byggandet av framtidens städer.

-Med dagens verktyg kan byggnadsutvecklarna bara en utvärdera ett litet antal möjligheter. Med vår simuleringsmjukvara går det att generera och utvärdera en enorm mängd olika lösningar för att hitta en optimal byggdesign utifrån olika aspekter miljöhänsyn och byggregler, säger Håvard Haukeland, medgrundare och vd på Spacemaker.

Byggbranschen i botten på digitaliseringsskalan

Spacemaker har bara funnits i ett år, men har redan fått kunder som Skanska, AF Gruppen och bostads- och samhällsutvecklaren Obos på kroken. Nu har även Skypegrundaren Niklas Zennström och hans riskkapitalbolag Atomico fått upp ögonen för ai-bolaget. Tillsammans med ett gäng andra investerare har Atomico precis satsat motsvarare 235 miljoner kronor i Spacemaker.

Läs mer: Microsofts vd på Sverige-besök: Personlig data ska ses som mänsklig rättighet

Byggnadsbranschen ligger i botten på digitaliseringsskalan och har samtidigt en produktionsutveckling som sackar efter, enligt tidningen Byggindustrin. Nu tror Atomico att Spacemakers digitala verktyg ska kunna hjälpa byggnadsbranschen att bygga smartare och mer effektivt.

-2,5 miljarder fler människor kommer att bo i städer år 2050, så vi måste hitta smarta lösningar på bostadsfrågan, motiverar Atomicos Ben Blume riskkapitalbolagets senaste investering.

Storsatsar på att bygga ut sitt tekniska team

Även Northzone har investerat i Spacemaker. Det europeiska riskkapitalbolag har bland annat gjort sig ett namn som en av Spotifys första investerare.

-Spacemakers plattform är ett kraftfullt verktyg i en icke-digitaliserad bransch, som skapar värde i hela planeringsprocessen för utvecklare, arkitekter, stadsplanerare och framtida boende. Det är ett perfekt exempel på hur ai förstärker kompetens, förbättrar effektivitet och hållbarhet, säger Michiel Kotting, partner på Northzone.

Läs mer: ”Det är den finaste tekniklistan i Sverige”

Det färska kapitalet ska nu användas till att bland annat stärka Spacemakers tekniska kompetens. Det Oslobaserade bolaget säger sig redan ha anställt uppemot 100 dataforskare, mjukvarututvecklare, matematiker, samhällsplanerare och arkitekter.

Kalle Wiklund

Mer om: AI Byggteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt