Mimbly är Ikeas svenska framtidshopp

2017-09-12 07:38  

Mimbly fick som enda svenska bolag en plats i Ikeas nya accelerator. Biljetten in var företagets smarta modul för att rena tvättvatten.

I likhet med många svenskar växte Isabella Palmgren upp i hem med möbler från Ikea.

Nu packar hon och kollegorna i uppstartsbolaget Mimbly väskorna inför en tre månaders vistelse i småländska Älmhult som kan förändra deras liv.

Göteborgsbolaget är nämligen utvalt som ett av tio startupbolag till den företagsaccelerator som Ikea drar i gång i höst. De övriga nio bolagen kommer alla från utlandet.

Ikeas syfte med satsningen är att få hjälp att ta fram nya lösningar inom bland annat det smarta hemmet, digital inredning och miljöteknik.

Mimblys innovation en smart modul som kan kopplas på tvättmaskiner för att rena och återanvända vattnet som används. I modulen finns inbyggda sensorer som håller koll på hur smutsigt vattnet är och vad det innehåller. Sedan renas vattnet av flera filter och membran inuti modulen.

Tanken är att prylen ska kunna bidra till att minska både vatten- och energiförbrukningen.

– Att vattenbrist är ett globalt problem är känt sedan länge, men nu när det drabbar oss här hemma blir det allt viktigare att hitta sätt att spara vatten även i Sverige, säger Isabella Palmgren.

Tester som har gjorts i samarbete med forskningsinstitutet Swerea IVF visar att modulen kan återvinna 80–90 procent av vattnet som går genom tvättmaskinen.

– När det gäller energibesparing har vi inga exakta siffror. Men eftersom att systemet behåller en del av värmen i vattnet behöver inte det värmas upp lika mycket. Det är där energibesparingen görs.

Mimblys modul är ungefär lika hög som en vanlig tvättmaskin, och cirka 20 centimeter djup. Lådan kan placeras antingen vid sidan av, bakom eller under själva tvättmaskinen.

Just nu jobbar bolaget febrilt på en uppsättning prototyper som är på väg till partners för fortsatta tester. En av testkunderna som ska få känna på tekniken är Hotel Royal i Göteborg.

– Vår första produkt är främst tänkt för företagskunder som hotellkedjor och bostadsbolag. Intresset bland dessa är stort. Många företag vill fokusera på miljöfrågor i dag, men för hyresvärdarna finns det också möjligheter att spara pengar om modulen installeras i tvättstugor.

Det finns flera konkurrenter som utvecklar ny teknik för smartare tvättning. Ett exempel är svenska Swatab, som använder ultrarent vatten för att tvätta utan tvättmedel. Fördelen med Mimblys system, enligt Isabella Palmgren, är att lösningen är billigare och tar upp mindre plats än andra.

– Vår lösning fungerar också med alla existerande tvättmaskiner.

Alla bolag som är med i Ikeas accelerator får 200 000 kronor vardera – pengar som Mimbly ska använda för att fortsatta utveckla sin produkt inför den planerade lanseringen under nästa år. Men det är inte bara pengarna som lockar hos Ikea.

– Vi kommer att sitta tillsammans med deras innovationsavdelning i Älmhult. De sitter på en massa kunskap, och inte enbart när det gäller tekniska lösningar men också hur man bygger ett företag, säger hon.

Mimbly

Gör: Teknik för recirkulering av tvättvatten.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: De fyra grundarna.

Finansering: Bidrag och stipendier från bland annat Energimyndigheten, stiftelsen Åforsk, Göteborg Energi, Chalmers innovationskontor och Venture Cup.

Övrigt: Mimbly startades som ett projekt på Chalmers entreprenörsskola i Chalmers Ventures inkubator.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt