Startup

Hetast i Tekniksverige

- 33 unika uppstickare

Sveriges 33 hetaste teknikbolag

En ny generation teknikföretag har sett dagens ljus efter millennieskiftets börsbubbla. De har två saker gemensamt - en unik produkt och en kittlande potential att förändra spelreglerna på sin marknad.

Publicerad

Ny Teknik och Affärsvärlden har gemensamt identifierat de 33 mest intressanta av de nya teknikbolagen.

Lägg namnen på minnet. Det här är bolag som låter tala om sig. Företagen finns inom it-världen, energisektorn och inom medicin- och bioteknik.

De är Sveriges framtidshopp.

Vissa har redan kommit en bra bit på väg medan andra fortfarande väntar på sitt stora genombrott.

Här följer listan från A till Å:

AMT

Advanced Multimedia Technology

Ort: Karlshamn.

Startår: 2002.

Anställda: 9.

Omsättning 2007: 0.

Riskkapital: –

AMT har sin stora chans nu när webben översvämmas av bandbredds-krävande video. Karlshamnsföretaget kan komprimera video dubbelt så effektivt som dagens vassaste standardformat mpeg4. Dessutom utan att tittarna behöver installera nya program på datorn. Siktet är inställt på hdtv via webben och avtal finns redan med ett par internationella operatörer. Konkurrensen är dock tuff både från nischföretag som Divx och jättar som Microsoft, Cisco och Apple.

Arontis Solar Concentrator

Ort: Härnösand.

Startår: 2007.

Anställda: 3,

Omsättning 2007: 1,5 miljoner.

Riskkapital: –

Om man ändå fångar solens strålar för att göra el, varför inte passa på att samtidigt göra varmvatten? Det är idén bakom Arontis. Det nystartade företaget har redan fått igång försäljningen och räknar med att sälja 100 exemplar av sin egenutvecklade solfångare i år. Köparna finns framförallt i Sydeuropa. Där gör subventioner solel till en lönsam affär för exempelvis hotell. Främsta konkurrenten är brittiska HD Solar, som också koncentrerar solens strålar för kombinerad el- och värmeproduktion.

Arterion

Ort: Göteborg.

Startår: 2007.

Anställda: 3.

Omsättning 2007: 0

Riskkapital: –

Arterion är en riktiga högoddsare. Göteborgsföretaget har lyckat få bakterier att spinna rör av cellulosa. Det är högintressant för sjukvården, som har stora behov av konstgjorda blodkärl. Särskilt om de liksom Arterions rör kan tillverkas billigt och i små dimensioner. Men ännu dröjer det tills de artificiella kärlen kan börja opereras in i mänskliga hjärtan och underben. Och för att gå vidare behöver företaget såväl riskkapital som samarbetspartner.

Avalanche Studios

Ort: Stockholm.

Startår: 2003.

Anställda: 150.

Omsättning 2007/2008: Cirka 100 miljoner.

Riskkapital: –

Avalanche är ett av Sveriges snabbast växande spelutvecklingsbolag. Hemligheten är en egenutvecklad spelmotor, som är specialiserad på att bygga varierade och detaljerade världar. Det har resulterat i flera stora uppdrag i snabb takt. Två av dem, ännu inte offentlig-gjor-da, värderas till 240 miljoner kronor. Hittills enda färdiga spelet Just Cause har sålts i en miljon exemplar och uppföljaren lanseras i år.

Cellartis

Ort: Göteborg.

Startår: 2001.

Anställda: 49.

Omsättning 2007: Cirka 25. miljoner kronor.

Riskkapital: 139 miljoner kronor.

Cellartis är en av världens led-ande producenter av stamceller. Nyligen kunde företaget lägga läkemedelsjätten Pfizer till kundlistan.

Pfizer tar hjälp av Cellartis för att utveckla ett nytt stamcellstest, som avslöjar om en läkemedelskandidat är giftig för människor eller inte. De djurtester som görs i dag är inte alltid tillförlitliga.Suget på marknaden är stort efter stamceller från någon av Cellartis 30 så kallade stamcellslinjer. Men det är ingen enkel match att tillverka dem. Cellartis har höga ambitioner att gå från dagens hantverksmässiga metoder till masstillverkning. För att förverkliga det målet fick företaget förra året 130 miljoner av den skotska innovationsfonden ITI Life Sciences.

– Masstillverkning skulle vara ett stort steg framåt, i dag är efterfrågan större än tillgången, säger Mikael Englund, chef för Cellartis filial i Skottland.

Cellectricon

Ort: Göteborg.

Startår: 2001.

Anställda: 20.

Omsättning 2007: 13,8 miljoner.

Riskkapital: Cirka 187 miljoner.

Cellectricon har redan visat att företaget kan sälja sina instrument för läkemedelsutveckling på bred front. På kundlistan finns de flesta av världens läkemedelsjättar. När företaget nu i april lanserar marknadens första helautomatiska system för att hitta måltavlor för läkemedel kan det ge rejält klirr i kassan. Bolaget har dessutom stark finansiell uppbackning och tog nyligen in 89 miljoner nya riskkronor.

Chromogenics

Ort: Uppsala.

Startår: 2002.

Anställda: 16.

Omsättning 2007: 0.

Riskkapital: Cirka 75 miljoner.

Investerarna flockas kring Chromogenics smarta fönsterfilm. Förklaringen är enkel. Elnotan för en byggnad kan kapas till hälften om mängden ljus och värme som släpps in kan regleras. Tekniken är också högintressant för fordons- och flygplansindustrin. Nu byggs den första produktionsanläggningen i Uppsala och första kunden är en tillverkare av motorcykelhjälmar.

Climatewell

Ort: Stockholm.

Startår: 2001.

Anställda: 32.

Omsättning 2007: 10 miljoner.

Riskkapital: 190 miljoner.

Efterfrågan på luftkonditionering ökar kraftigt. Climatewell tar solen till hjälp för att svalka. Energin fångas upp med solpaneler, lagras i ett salt och pumpas sedan ut som kyla – eller värme. Nu bygger företaget en fabrik i Spanien, där suget är stort efter miljövänliga sätt att värma byggnader på vintern och kyla dem på sommaren. Tillsammans med ståljätten SSAB utvecklar Climatewell dess-utom ett nytt system för spillvärme.

Cogmed

Ort: Stockholm.

Startår: 2001.

Anställda: 17.

Omsättning 2007: 8 miljoner kronor.

Riskkapital: Drygt 50 miljoner kronor.

Ett svenskt datorspel som tränar hjärnan sprids nu över hela världen. Att spelet verkligen har effekt visar hjärnforskning vid Karolinska institutet.

Hittills har 4 000 personer övat upp sitt arbetsminne med hjälp av datorspel från Stockholmsföretaget Cogmed. Majoriteten är barn och ungdomar med koncentrations-problem.

– Hjärnan är som en muskel, den kan tränas upp. Effekten kvarstår dessutom när man slutat träna, säger Elin Buchmayer, som är Sverigechef på Cogmed.

Fast både hon och företagets utvecklingschef Michael Smietana värjer sig när jag kallar deras program för datorspel.

– Nej, träningsprogram, säger de i talkör. Träningen går ut på att man ska komma ihåg siffror och stavelser med hjälp av programmets robot Robomemo. Många barn tycker visserligen att ”spelet” är roligt, men det är jobbigt också. Övningarna anpassas hela tiden så att de ligger på gränsen till vad man klarar av.

Tekniken, som även hjälper vuxna, är sprungen ur mångårig forskning vid Karolinska institutet. Cogmed hävdar att deras program därmed skiljer sig från en uppsjö produkter för hjärnträning på marknaden. Men det finns fler företag som bygger på vetenskaplig grund, exempelvis amerikanska Posit Science, som erbjuder träningsprogram för åldrande hjärnor. Antalet användare ökar snabbt för Cogmed. I Sverige har 300 skolor köpt licens, liksom 70 kliniker i USA. I Japan finns redan hundratals användare, medan ett mindre avtal har tecknats med ytterligare cirka 15 länder. Och företaget tror på en fortsatt stark tillväxt.

– 15 procent av barn i skolåldern har nedsatt koncentrationsförmåga som hämmar deras inlärningsförmåga. De har nytta av att träna arbetsminnet, säger Elin Buchmayer.

Nu gäller det att hitta lämpliga distributörer. Och att sprida budskapet att hjärnan kan tränas med datorspel. Eller ursäkta, träningsprogram.

Diamorph

Ort: Stockholm.

Startår: 2003.

Anställda: 5.

Omsättning 2007: Cirka 3 miljoner.

Riskkapital: 32 miljoner.

Genom ett misslyckat försök upptäckte forskaren Saeid Esmaeilzadeh ett nytt supermaterial, ett extremt hårt och starkt glas. Dess-utom lätt att framställa och med högt brytningsindex. På fem år har Diamorph gått från grundforskning till kommer-siell produktion. Nu bygger man en fabrik, som ska göra komponenter till vindkraftverk. Sedan gäller det att hitta ytterligare tillämpningar för superglaset. Heta områden är medicinska implantat och energilagring.

Edgeware

Ort: Stockholm.

Startår: 2004.

Anställda: 22.

Omsättning 2007: Ingen uppgift.

Riskkapital: 50 miljoner.

Strax innan tv exploderar i bredbands-näten står Edgeware berett att ta hand om sändningstekniken. Medan operatörerna hittills använt vanliga, ombyggda datorer och staplade hårddiskar, erbjuder Edgeware en specialbyggd tv-server med driftsäkra flash-minnen. Jättar som Cisco, Motorola och Thomson konkurrerar, men Edgeware ligger steget före. En färsk prestigekund är Telia Sonera, som satsar aggressivt på bredbands-tv.

Midsummer

Ort: Järfälla.

Startår: 2004.

Anställda: 10.

Omsättning 2007: 0.

Riskkapital: Cirka 50 miljoner.

Solcellsmarknaden är glödhet och växer med 40 procent per år. Med en ny automatisk tillverkningsmetod pressar Midsummer tillverkningskostnaden till hälften. I år drar produktionen igång i IBMs före detta skrivarfabrik i Järfälla. Grundarna har hämtat inspiration från halvledar- och cd-industrin. En första kund finns redan i Asien. Men Midsummer är inte den enda utmanaren i branschen.

Millicore

Ort: Stockholm.

Startår: 2003.

Anställda: 8.

Omsättning 2007: Ingen uppgift.

Riskkapital: Cirka 80 miljoner.

Fem år efter starten är Millicore på väg ut på den amerikanska marknaden med sin mikromekaniska sensor, som ger säker övervakning av punkterade lungor. Det är snabbt marscherat i medicinteknikbranschen. Innovationen gör att patienterna slipper lidande, medan sjukvården sparar såväl vårddagar som röntgenundersökningar. Nu gäller det att få olika länders ersättningssystem att anamma den nya tekniken.

Mitrionics

Ort: Lund.

Startår: 2001.

Anställda: 25.

Omsättning 2007: Ingen uppgift.

Riskkapital: 68 miljoner.

Mitrionics förmåga att göra standardkretsar till superdatorer imponerar på såväl datorjättar som investerare. Cray och Silicon Graphics hjälper till att sprida Lundabolagets programvara. Den skräddarsyr programmerbara kretsar (FPGAer) så att de klarar riktigt tunga beräkningar extremt snabbt. Hittills nyttjas tekniken av cirka 25 krävande superdatoranvändare. Potentialen är enorm på sikt. Men ännu är marknaden i sin linda.

Modpro

Ort: Uppsala.

Startår: 2003.

Anställda: 2.

Omsättning 2007: 0,5 miljoner.

Riskkapital: –

Modpro utvecklar snabba och -billiga test som avslöjar sjukdom hos såväl människa som djur. Hemligheten är syntetiska molekyler som är hejare på att hitta skadliga ämnen. Ett första test för gravida har nått marknaden. Nu utvecklas nya test som kan användas på hund, katt och häst, bara det en jättemarknad. Utmaningen är att övertyga kunderna om att de syntetiska molekylerna är överlägsna de antikroppar som används i dag.

Nanoradio

Ort: Stockholm.

Startår: 2004.

Anställda: 72.

Omsättning 2007: 3,5 miljoner.

Riskkapital: Cirka 340 miljoner.

Nanoradio säger sig ha utvecklat världens mins-ta och strömsnålaste krets för trådlös datatrafik. I år räknar företaget med ett genombrott på marknaden. En av världens största mobiltelefontillverkare ska använda företagets wlan-moduler i flera modeller. Men i takt med att allt fler handhållna apparater förses med trådlös uppkoppling ökar också konkurrensen. För lilla Nanoradio gäller det att behålla sitt försprång gentemot halvledarjättarna.

Olink

Ort: Uppsala.

Startår: 2004.

Anställda: 15.

Omsättning 2007: 16 miljoner.

Riskkapital: 10 miljoner.

Olink vet hur man avslöjar cellernas hemliga liv. Storföretag som Dupont och Affymetrix har redan köpt licens. Företagets forskningsverktyg gör det möjligt att se enstaka molekyler. I somras lanserades den första egna produkten, ett analyspaket som spårar hur ämnen i cellerna signalerar till varandra. Nu säljs det till forskare över hela världen. Att hantera den växande försäljningen är nästa stora utmaning.

Packetfront

Ort: Kista.

Startår: 2001.

Anställda: 170.

Omsättning 2006: 332 miljoner kronor.

Riskkapital: 235 miljoner kronor.

Packetfront har vuxit i en hiskelig takt sedan starten. Trenden med snabbt bredband genom fiber till hushåll har gynnat det sju år gamla företaget.

Genom Packetfronts lösning, som inkluderar både växlar och mjukvara, kan operatörsoberoende bredbandsnät skapas. Då kan hushåll välja mellan olika leverantörer av ip-tv och telefoni. Att allt fler i Europa börjar efterfråga fiber bidrar även till rakettillväxten. Långsamma kopparnät är inget som bredbandsoperatörerna vinner kunder på när allt fler ska besöka Youtube, ladda ner filmer och spela datorspel över Internet. Men konkurrenterna är inga garageföretag. Cisco, där vd Martin Thunman och flera av grundarna tidigare arbetat, och AlcateLucent tillhör de mest kända som kämpar om samma marknad.

Polar Rose

Ort: Malmö.

Startår: 2004.

Anställda: 20.

Omsättning 2007: Ingen uppgift.

Riskkapital: 37 miljoner.

Polar Rose har fått massor med uppmärk-samhet för sin teknik inom bildanalys. Anledningen är att medan bildsökning på nätet i dag sker via bildfilens namn och sammanhang, kan Polar Rose i stället känna igen själva bilden. Särskilt ansikten, som i före-tag-ets första söktjänst. Även om Polar Rose ligger i framkant lär det bli tufft att slå igenom på egen hand. Stör-sta chansen är därför att bli uppköpt, exempelvis av Google.

Qunano

Ort: Lund.

Startår: 2005.

Anställda: 21.

Omsättning 2007: 0.

Riskkapital: 60 miljoner kronor.

Qunanos lysdioder strålar minst lika bra och effektsnålt som konkurrenternas. Men de är mycket billigare.

– Det är det som krävs för att lysdioder ska få ett genomslag som belysningskälla, säger vd Bo Pedersen.

Lyckas Lundabolaget väntar en gigantisk marknad när den gamla glödlampan byts ut mot de ström-snåla halvledarna. Hemligheten ligger i världsledande forskning kring nanotrådar på kisel ledd av professor Lars Samuelson vid Nanometerkonsortiet i Lund. Tekniken tas till marknaden av Bo Pedersen, som tidigare grundat två teknik-bolag, varav ett börsnoterats. Redan i år ska de första prototyperna gå till kund.

Nu vill Qunano bygga en fabrik, helst i Skåne. Men först måste företaget ta in cirka 100 miljoner kronor. En annan utmaning är att man konkurrerar med lysdiodsjättar som Osram och Cree.

– Men vi har en mycket lägre kostnad. De kan bli våra kunder i stället, säger Bo Pedersen. En tänkbar konkurrent är dock amerikanska Nanosys.

Företaget utvecklar också nanotrådar, bland annat så att de fungerar som solceller. Men det klarar Qunano också. Företaget har nyligen knoppat av ett nytt företag, Sol Voltaics, som ska utveckla supereffektiva solceller.

– På sikt räknar vi med en verkningsgrad på 60 procent till ett pris som är långt billigare än dagens högeffektiva solceller, säger Bo Pedersen.

Även det kan innebära en enorm marknad.

Seabased

Ort: Uppsala.

Startår: 2001.

Anställda: 20.

Omsättning 2007: Cirka 10 miljoner.

Riskkapital: –

Allt fler tror på havet som förnyelsebar energikälla. Seabased vill bli världens ledande leverantör av -generatorer för vågkraft. Tillsammans med energijätten Vattenfall planerar Seabased en vågkraftspark med 1 500 aggregat på den svenska västkusten. I maj startar produktionen av generatorer i Lysekil. Företaget har nära koppling till forskning som leds av professor Mats Leijon vid Uppsala universitet.

Soottech

Ort: Göteborg.

Startår: 2007.

Anställda: 3.

Omsättning 2007: 0,5 miljoner.

Riskkapital: 0,6 miljoner.

Håller Soottechs teknik vad den lovar väntar en global jättemarknad. En ny metod för att rena sodapannan, själva hjärtat

i massaindustrin, halverar förbrukning-en av ånga. Det är kanon för en elintensiv industri som jagar kilowattimmar. På köpet fördubblas rengöringskapaciteten och de dyra driftstoppen blir färre. Testkörningar pågår för fullt på Bäckhammars bruk. Utmaningen är att övertyga en konservativ bransch om att införa tekniken i full skala.

Syntune

Ort: Stockholm.

Startår: 2003.

Anställda: 35.

Omsättning 2007: Ingen uppgift.

Riskkapital: 95 miljoner.

Utbyggnaden av fiberoptiska nät går snabbt, och marknaden skriker efter Syntunes avstämbara lasrar. De styr våglängden på ljuset som skick-as ut. Nätope-ratören sparar pengar, eftersom det räcker med en enda laser för flera kanaler i fibern. Kistaföretaget har fördubblat antalet anställda de senaste två åren. Företagets största utmaning är att få produktionen att hålla jämna steg med den snabbväxande marknaden.

Tail-f

Ort: Stockholm.

Startår: 2005.

Anställda: 25.

Omsättning 2007: Ingen uppgift.

Riskkapital: 18 miljoner.

Det låter kanske inte så sexigt. Ett managementsystem som byggs in

i telenäten för att underlätta hantering och drift. Men för teleoperatörerna betyder ökad automatisering färre driftstörningar och lägre kostnader. Tail-f riktar sig till systemleverantörerna, som också är huvudkonkurrenter. Därför är Ericsson en viktig kundreferens. De sex grundarna har lyckats förr. Hösten 2000 sålde de it-bolaget Bluetail för 1,4 miljarder kronor.

TAT

The Astonishing Tribe

Ort: Malmö.

Startår: 2002.

Anställda: 120.

Omsättning 2007: 80 miljoner kronor.

Riskkapital: –

Perfekt tajming. Det är förklaringen till att unga TAT redan har fyra av världens fem största mobiltillverkare som kunder och dessutom är enda svenska bolag

i Googles mobilsatsning Android.

– Bolaget startades ganska exakt samtidigt som mobiltillverkarna satt med en riktigt rejäl ny huvudvärk – färgskärmarna. En processor som varit van vid att rita enkla saker på en svartvit skärm skulle nu orka med att rita trevliga saker i färg, förklarar Charlotta Falvin, vd för TAT. Precis detta råkade de sex unga grundarna vara experter på.

Deras hobby hade varit att skapa så avancerad grafik som möjligt med de begränsade resurserna i datorer som Amiga, Atari och Commodore 64.

TATs teknik hjälper nu mobiltillverkare att effektivt kundanpassa utseendet i skärmen. Kärnan i tekniken är grafikmotorn Kastor, som åstadkommer mycket på skärmen med lite processorkraft.Genombrottet kom redan 2003 med uppdraget från Sony Ericsson att ta fram skärmikonerna till storsäljaren T610. Sedan har det rullat på.

I dag har bolaget 120 anställda och enligt Charlotta Falvin bygger den fortsatta framgången på en ovanligt hög kompetens bland de anställda, vilket i sin tur lockar nya skickliga medarbetare.

– Det är väldigt tätt bland de riktigt briljanta människorna. Helt outstanding, faktiskt. Ständig konkurrent är tillverkarnas egna utvecklingsavdelningar, och en kommande utmaning är att expandera till andra branscher.

Telepo

Ort: Stockholm.

Startår: 2003.

Anställda: 32.

Omsättning 2007: Cirka 30 miljoner.

Riskkapital: 40 miljoner.

EUs stora pris och mobilbranschens Oscar för ”bästa mobila företagsprodukt”. Telepo har fått flera tunga utmärkelser för sin programvara. Den ser till att ett företags anställda kan använda samma tjänster oavsett om de använder mobilen, ip-nätet eller den gamla företagsväxeln. Viktiga kunder och samarbetspartner är Ericsson, IBM, Nokia Siemens och Sun. En utmaning för Telepo blir nu att skaffa ett kontrakt med kana-densiska Aastra, som precis köpt Ericssons verksamhet med företagsväxlar.

Tobii

Ort: Stockholm.

Startår: 2001.

Anställda: 140.

Omsättning 2007: 110 milj-oner kronor.

Riskkapital: 105 miljoner kronor.

Från noll till 110 miljoner i omsättning på sex år. Det gör Tobii till ett av Sveriges snabbast växande teknikbolag. Dessutom går företaget med vinst.Danderydsföretaget är världsledande på teknik för att styra datorer med ögonen. Personer med sjukdomar som ms, als och cp kan använda Tobiis skärmar och mjukvara för att mejla, surfa och chatta. Förra våren investerade Investor 100 miljoner i bolaget. Pengar som bland annat går till att göra tekniken mindre, strömsnålare och billigare.

– Senare i år kommer vi att lansera flera nya produkter, säger John Elvesjö, vice vd och grundare.

Bolaget siktar också på nya användningsområden för ögonstyrning. Både spelindustrin och fordonsindustrin är heta kandidater.

Tracab

Ort: Stockholm.

Startår: 2004.

Anställda: 27.

Omsättning 2007: 10 miljoner.Riskkapital: 35 miljoner.

Fotboll är världens stör-sta sport. Tracab i Solna tar spelet in i it-åldern.Med teknik hämtad från målsökande missiler på Saab kan fansen följa matcherna i datorn och analysera varje steg som spelarna tar på plan. Flera fotbollsligor har tecknat kontrakt och i Sverige används tjänsten av Aftonbladet.se. I sommar ska Tracab hålla koll på matcherna i EM. Nästa steg är att liera sig med spelbranschen.

Transic

Ort: Stockholm.

Startår: 2005.

Antal anställda: 5.

Omsättning 2007: 0.

Riskkapital: 8 miljoner kronor.

Det stora intresset för elbilar kan bli guld värt för Transic. Företaget, med rötter på KTH, gör tåliga elektriska komponenter som behövs för att sköta laddningen av batterierna och styra elmotorerna som driver hjulen. Komponenterna tillverkas i kiselkarbid, ett material som tål höga temperaturer och effekter, men som visat sig svårt att bemästra. Transic ligger dock väl till jämfört med konkurrenter som Cree och Siced.

– Till skillnad från de andra har vi anpassat vår teknik för bilindustrins behov, säger Transics vd, Bo Hammarlund.

Både Volvo och Midrocs riskkapitalbolag har satsat pengar i bolaget. I år startar försäljningen och förutom bilindustrin har Transic kontakt med flygindustrin och tillverkare av vindkraftsaggregat.

Upzide Labs

Ort: Luleå.

Startår: 2001.

Anställda: 15.

Omsättning 2007: 0.

Riskkapital: 25 miljoner.

När bredbandsoperatörer världen över nu satsar massivt på tv sitter Upzide Labs på tekniken som fixar fett bredband ända hem till tittarna. Fiber är för dyrt, adsl för klent, och storasyster vdsl har för kort räckvidd. Med den kommande standarden ”vektoriserad vdsl” – Upzides specialitet – når man dock 90 procent av hushållen i Europa och Asien via telejacket. Upzide, som designar och säljer kretsar, måste nu behålla försprånget.

Xcerion

Ort: Linköping.

Startår: 2001.

Anställda: 30.

Omsättning 2007: 0.

Riskkapital: 75 miljoner.

Är det något som borde skrämma Microsoft är det fenomenet Cloud OS – ett slags operativsystem på nätet. Xcerion satsar hårt med sin testlanserade tjänst Icloud. Ett komplett Windows-liknande skrivbord i webbläsaren, plus webbaserade program utvecklade både av Xcerion och av användarna, som kan få betalt via Icloud. Liknande tjänster finns, men Xcerion har tungt stöd av tidigare toppchefer inom Microsoft.

Xylophane

Ort: Göteborg.

Startår: 2004.

Anställda: 5.

Omsättning: 0.

Riskkapital: 6,2 miljoner kronor.

Tetra Pak bör hålla ett vakande öga på Chalmersavknoppningen Xylophane. Företaget utvecklar en miljövänlig plast som skyddar mat från att bli dålig. Bioplasten tillverkas av xylan, en av de vanligaste kolhydraterna i naturen.

Forskaren Maria Gröndahl och hennes handledare Paul Gatenholm upptäckte materialets unika egenskaper när de med hjälp av vissa tillsatser tillverkade en tunn film av xylan.

Den visade sig vara lika bra på att stoppa syre, fett och aromämnen som de oljebaserade filmer som förpackningsindustrin använder i dag. Nu planerar Xylophane att bygga en pilotanläggning för framställning av plasten. Råvaran kommer från jordbruksrester och plasten kan användas till allt från juiceförpackningar till fodersäckar.

Intresset från förpackningsindustrin är enor-mt.

– Det är inte enbart miljöaspekten utan att det går att göra en produkt som den här till låg kostnad som gör den så intressant, säger vd Håkan Grubb.

Främsta konkurrenter är de tillverkare som redan finns inom plast- och aluminiumindustrin. Ett hinder som Xylophane raserat är man lyckats foga ihop -xylanskiktet med andra material.

– Vi har testat flera applikationer och det fungerar bra. Den stora utmaningen är att komma från labb till pilotskala och sedan upp

i stor skala, säger Håkan Grubb.

Ångström Aerospace

Ort: Uppsala.

Startår: 2005.

Anställda: 15.

Omsättning 2007: 20 miljoner.

Riskkapital: 10 miljoner.

Spionsatelliter till lågpris är en lovande framtidsmarknad för Ångström Aerospace Corporation. Företaget utvecklar bland annat mikrosatelliter och små förarlösa flygfarkoster för övervakning. Hemligheten är förmågan att göra extremt små motorer, generatorer och gyron samt att sätta ihop dem till kompletta system, med elektronik och allt. Det har redan gett utvecklingskontrakt för tiotals miljoner kronor. En av kunderna är försvaret.

Så gjorde vi listan

Bolagen på listan är framröstade av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.

För att få vara med på listan ska bolaget:

*Utveckla en unik produkt kring en innovation.

*Ha en stor internationell potential och förutsättning att förändra spelreglerna i sin bransch.

*Vara baserat i Sverige.

*Vara max sju år (startat tidigast 2001).

*Ej vara börsnoterat.

*Inte utveckla nya läkemedel.