Graphmatech och 2D Fab ska tillverka grafen i stor skala

Sverige kan bli ett grafen-land att räkna med. Åtminstone om startup-bolagen Graphmatech och 2D Fab får bestämma.

Böjbara mobiler, lättare flygplan och effektivare energilager. Allt det sägs kunna bli verklighet med hjälp av det urstarka, elektriskt ledande och lätta supermaterialet grafen. Men det finns ett stort problem. De tvådimensionella grafenflingorna gyttrar gärna ihop sig. Då förlorar materialet, som i sin finaste form består av bara ett enda skikt kolatomer, sina åtråvärda egenskaper.

Uppsala-baserade Graphmatech har utvecklat separatorer som förhindrar detta. Resultatet är hybrid-grafenmaterialet Aros Graphene, som ska kunna bevara grafenets fördelaktiga egenskaper även vid storskalig produktion. Hybridmaterialet kan användas som additiv till andra material för att utöka till exempel deras elektriska, termiska och mekaniska egenskaper.

– Vår affärsmodell är att säkra stora delar av värdekedjan och leverera Aros Graphene till kund fullt integrerat i andra material, som plastkompositer, pellets, metallkompositer och formulerade bläck, förklarar medgrundaren och vd:n Mamoun Taher.

Läs mer: Uppsalaforskaren kan ha löst grafenproblem

Aros Graphene har testats i flera olika industrisegment. Närmast kommersialisering är högt elektriskt ledande filament för 3d-printing och elektriska kontakter, som kan få ökad livslängd med Graphmatechs hybridmaterial.

Det har varit svårt att säkra kvaliteten på den grafen som finns på marknaden i dag. Därför har Graphmatech valt att tillverka sin egen, med grafit från den svenska Woxna-gruvan och några andra "säkra grafitkällor".

Med en ny pilotanläggning i Uppsala kommer bolaget att öka sin kapacitet till några ton Aros Graphene per år till slutet av 2019, och i samarbete med kontrakterade tillverkare kan mängden bli tio gånger så stor. Det här är nyckeln till att göra grafen industriellt gångbar, menar Mamoun Taher.

”En hydromekanisk process”

En annan vinnare på årets 33-lista, Sundsvalls-bolaget 2D Fab, säger utan åthävor att de vill få ner priset till 1000 kronor per kilo. Det ska med storskalig tillverkning av grafen och nanografit via en process som kallas exfoliering.

– Vi sliter sönder grafiten med vatten och våld. Det är en hydromekanisk process med olika former av skjuvning under olika omständigheter som gör att grafitflagorna rivs isär, säger Björn Forsberg, strategisk utvecklare på 2D Fab.

Läs mer: 2D Fab siktar på att bli störst i Europa

2D Fab är med på 33-listan för andra året i rad. Just nu arbetar de med att färdigställa sin nya produktionsanläggning ”i Sundsvalls-trakten”, där bolaget aviserat att man ska gå ”från kilo till ton”. 10 ton per år, närmare bestämt.

Nyligen tog 2D Fab in 6 miljoner kronor i en nyemission, där Almi Invest och E14 Invest gick in med kapital. Därtill pågår flera samarbeten, bland annat med finska Valmet.

– Vår vision är att bygga en svensk industri med en global marknad. Att sätta upp en fabrik i Sverige är inte på något sätt slutmålet, utan vi tänker oss många fabriker runt om i världen, säger Björn Forsberg.

Graphmatech

Gör: Utvecklar ett hybrid-grafenmaterial. Kan användas som tillsats i andra material eller som ytbeläggning på substrat.

Ort: Uppsala.

Startår: 2017.

Anställda: 9.

Omsättning: 800 000 kronor (2018, brutet räkenskapsår).

Riskkapital: 8,8 miljoner kronor 2018.

Huvudägare: Grundarna samt ABB Venture, Jane Walerud och InnoEnergy.

År på 33-listan: 2019

2D Fab

Gör: Grafentillverkning

Ort: Sundsvall

Startår: 2013

Anställda: 4,5

Omsättning: 400000 kronor (2018), (nettoomsättning 2019 prel 780000 kr)

Finansiering: 11 msek

Huvudägare: Sven Forsberg

År på 33-listan: 2018, 2019

Peter Ottsjö

Ania Obminska

Mer om: 33-listan Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt