Affärsidén är att hjälpa kunderna att automatisera sin verksamhet genom att låta personal på distans sköta de moment som fortfarande kräver en människa.
– Allt går inte att automatisera, många arbetsmoment är fortfarande för svåra för robotar och maskiner att klara av. Samtidigt vill man inte ha personal som sitter sysslolös stor del av tiden, säger Voysys vd Magnus Persson.
En lösning är att låta människor finnas med på distans, redo att ta sig an de uppgifter som de gör bäst. Personal i ett kontrollrum kan med rätt förutsättningar fjärrstyra utrustning på många olika platser.
Linköpingsföretaget Voysys tar operatören på en virtuell resa till det ställe där utrustningen finns. I stället för att se vad som händer på vanliga, platta bildskärmar sker distansarbetet med hjälp av ett vr-headset. Tillämpningar för tekniken finns bland annat i skogs- och gruvindustrin.
– Vi har byggt en egen 3d-motor som har optimerats för video. Det är stora mängder data som ska processas med kortast möjliga fördröjning. Det löser vi, och ser bland annat till att alla perspektiv blir korrekta inne i vr-headsetet, säger Magnus Persson och fortsätter:
– Det vi framför allt konkurrerar med är att kunderna gör som de alltid har gjort: En kamera som sänder en direktström till en platt skärm. Vi har inte stött på några konkurrenter som renderar tredimensionellt på det sätt vi gör för att skapa korrekta perspektiv.
Voysys
Gör: VR-teknik för fjärrstyrning
Ort: Norrköping
Startår: 2014
Anställda: 4,5
Omsättning: 3,6 MSEK
Riskkapital: 0
Huvudägare: Jonathan Nilsson, Torkel Danielsson och Magnus Persson
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.