Spectronic Medical: Rätt stråldos med hjälp av ai

2018-05-16 06:00  
Spectronic Medical tar sig in på listan för andra året. Här på finalen 2017. Foto: Kalle Wiklund

33-LISTAN. Ai som tolkar MR-bilder ger möjlighet till att anpassa stråldosen vid cancerbehandling. Spectronic Medical tar åter en plats på listan.

Helsingborgsbolaget har utvecklat en artificiell intelligens som tolkar magnetkamerabilder (MR) för att ersätta konventionell datortomografi (CT) vid strålbehandling. Det ger möjlighet att anpassa stråldosen allt eftersom behandlingen fortskrider vilket ger färre biverkningar och högre precision.

Bolaget gjorde entré på listan i fjol och tar återigen en plats tack vare flera viktiga steg. Bland annat har ett 40-tal patienter nu genomgått behandling med metoden.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Vd Carl Siversson beskriver behandlingarna som framgångsrika och att de öppnar upp för mer individanpassad strålbehandling. Samtidigt fokuserar företaget på amerikanskt FDA-godkännande och en marknadsintroduktion i USA.

Spectronic Medical

Gör: MR-baserad strålbehandling för cancerpatienter.

Ort: Helsingborg

Startår: 2012

Anställda: 10

Omsättning: 835 000 (2016/2017)

Finansiering: Försäljning av egna produkter samt kapitaltillskott från moderbolaget Spectronic. Även mjuk finansiering från bland annat Vinnova.

Huvudägare: Spectronic AB.

Johan Kristensson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt