Signality fixar sportstatistiken automatiskt

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Att manuellt räkna bollinnehav eller skott på mål i en fotbollsmatch kan snart vara ett minne blott. Signality löser det med artificiell intelligens.

Utvecklingen inom artificiell intelligens och bildanalys finner ständigt nya tillämpningar. Årets 33-lista innehåller åtskilliga bolag som på ett eller annat sätt drar nytta av tekniken – för vitt skilda användningsområden.

Linköpingsbolaget Signality är ett av dem. Det vill lösa den tidskrävande uppgift det innebär att föra detaljerad sportstatistik. Siffrorna om till exempel hur stort bollinnehav respektive lag i en fotbollsmatch har haft är något som i huvudsak hittills har tagits fram manuellt.

Signalitys programvara kan med hjälp av bildigenkänning extrahera sådana data direkt ur direktsändningar och presentera den för tittarna.

– Bildanalysen gör det möjligt att i realtid få ut uppgifter om hur spelare rör sig, vem som har bollen, skott, passningar och så vidare. I dag görs det här antingen för hand eller med hjälp av avancerade tekniska installationer som kräver mycket hårdvara. Signalitys algoritmer klarar sig med en bildström från en enda kamera, säger Michael Höglund, vd.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Automatiseringen av statistikinhämtningen möjliggör dessutom att ännu mer statistik kan plockas fram ur en sändning, vilket innebär att även spelbolag är tänkbara kunder.

Signality fick vara med och pitcha sin idé när 33-listan gjorde ett turnéstopp i Linköping. Men då knep i stället PU Sensor direktvalificeringen. Det hindrar dock inte Signality, som nu tar sig in på 33-listan för första gången.

Signality

Gör: Statistik från sportsändningar genom bildanalys.

Ort: Linköping

Startår: 2016

Anställda: Sju stycken.

Omsättning: 0,1 MSEK (2017)

Finansiering: 7 MSEK i riskkapital samt kundintäkter.

Huvudägare: Grundarna 75 procent, investerare 25 procent.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt