Sensorn som ska förhindra trycksår tar plats på 33-listan

2018-04-18 11:09  

Linköpingsbolaget PU Sensor är det andra bolaget att ta plats på 2018 års upplaga av Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista.

Vill du se finalen eller besöka 33-listans turné? Här kan du köpa biljetter.

Deras teknik för att förebygga trycksår inom vård och omsorg charmade juryn i Linköping. Medicinteknikbolaget PU Sensor tog hem segern i 33-listans andra pitchtävling som anordnades på onsdagsmorgonen.

– Det känns jättebra. Det är en bekräftelse på att det vi håller på med är något viktigt och något som behövs, säger Margareta Lindgren som är docent i vårdvetenskap och medgrundare till PU Sensor.

– Det är hedrande tycker jag! 33-listan är ett fint mått på svenska startups och något som jag följt i många år och det känns fantastiskt att själv vara en del av det, säger Johannes Walfridsson som är affärsutvecklare och delägare i bolaget.

Det här är elfte året i rad som tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden ger ut 33-listan som listar Sveriges hetaste unga teknikstartups. I år är det fem bolag som kvalificerar sig till listan på lika många turnéstopp runt om i landet.

Tre företag tävlar med pitchar

På pitchtävlingen i Linköping mötte medicinteknik, artificiell intelligens och miljöteknik. De tre bolagen som pitchade var:

* PU Sensor som tagit fram en teknik för att objektivt bedöma risken att en patient drabbas av trycksår. Deras sensorteknik går ut på att mäta blodflödet i huden under belastning och bygger på forskning vid Linköpings universitet. Deras mätutrustning testas just nu ute i vården och PU Sensor hoppas ha en färdig och certifierad produkt på marknaden år 2020.

Läs mer: Risk för trycksår upptäcks med svensk teknik

* Signality använder ai-teknik för att leverera sportstatistik i realtid. De behöver bara en enda kameravinkel för att automatiskt kunna kartlägga alltifrån bollinnehav till vilka spelare som sprang flest kilometer under en fotbollsmatch - och allt kan presenteras i direktsändning. All data från matcherna samlas i en stor databas som kan användas för alltifrån sportstatistik och analys till betting och fantasy sports.

Läs mer: Signalitys ai har koll på sportstatistiken

* RMBL Strip är ett nystartat bolag som tagit fram en patenterad metod för att automatiskt positionera lastbilars takriktare. De säljer en eftermarknadsprodukt som åkerier själva kan montera på färdiga lastbilar - och den kan ge en bränslebesparing på i snitt tre procent - vilket innebär en kostnadsbesparing på runt 15 000 kronor per år och en minskning i koldioxidutsläpp som motsvarar vad en normal personbil släpper ut under ett år.

Läs mer: RMBL Strip ska göra lastbilarnas takluftriktare smarta

Möter 33-listans jury

De tre bolagen möttes i en pitchtävling på Quality Hotel Ekoxen i Linköping morgonen den 18 april. I juryn satt Lena Lyckenvik som bland annat driver det egna konsultbolaget A Prime Vista Managment, och investeraren Magnus Thorarensen. De fick sällskap av reportrarna Johan Eklund från Affärsvärlden och Simon Campanello från Ny Teknik.

"De har tagit fram en produkt med stor samhällsnytta som kan sänka kostnader och frigöra resurser i vård och omsorg samtidigt som den kan minska mänskligt lidande. Den bygger på gedigen forskning, har hög teknisk innovationshöjd och en enorm marknadspotential", löd juryns motivering.

PU Sensor bygger sin teknik på forskning från medgrundarna Margareta Lindgren och Anna-Christina Ek som är professor i vårdvetenskap.

– Jag hoppas att vi ska kunna åstadkomma en attraktiv produkt vården ska kunna använda för att identifiera riskpatienter. Det ska bli en lika vanlig utrustning som en blodtrycksmanschett som används i daglig verksamhet överallt i vården. Det gynnar i slutänden patienterna, och har även stor betydelse för att minska kostnaderna i vården, säger Margareta Lindgren.

Bolaget fick även beröm av de två konkurrenterna som stod på scen i Linköping.

– Det var väldigt roliga bolag, med spridda produkter som alla kan göra stor nytta. Det är väldigt kul att tävla mot sådana bolag, det höjer en själv också, säger RMBL Strips vd och medgrundare Milad Pouyanmehr.

– Det känns bra! Det var tråkigt att vi inte vann men det var hård konkurrens och man såg verkligen värdet i de andra bolagens teknik. De har verkligen tydliga och stora idéer, säger Michael Höglund som är vd och medgrundare på Signality.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt