Sätter stopp för illamående i vr

2016-04-12 19:00  
Ny teknik för att positionera användarna. Foto: Emelie Almhager Foto: Emelie Almhager

De löser ett stort problem för växande virtuell värld.

Med ett smart sätt att positionera användarna löser Univrses ett stort problem inom virtuell verklighet. Det öppnar för nya möjligheter samtidigt som det motverkar illamående.

Virtuell verklighet, vr, är en het trend, men ett problem som branschen brottas med är att veta var en person, som kanske spelar ett spel, befinner sig i den verkliga världen.

Det problemet, som kallas för ”positional tracking”, löser Univrses med en programvara som ska säljas till både företag som tillverkar headset och utvecklare som gör vr-tillämpningar.

– Inom virtual reality pratar man om mobil och stationär vr.  I en stationär tillämpning vet  man var användaren är i förhållande till det som händer i den virtuella världen. Mobilt är det mycket svårare, säger Univrses grundare och vd Ricky Helgesson.

Men han och hans kolleger har lyckats lösa problemet. Univrses har utvecklat en teknik som kombinerar information från de sensorer – kamera, accelerometer och gyro – som finns i alla vr-headset.

Med utgångspunkt i kamerans bilder har företaget utvecklat algoritmer som kan beräkna djup, trots att det bara finns en enda kamera och därmed inte någon stereoeffekt. Den informationen används för att skapa en karta i 3d. De andra sensorerna kompletterar bildinformationen och resultatet är en beräkning av hur användaren rör sig med väldigt liten fördröjning.

Det motverkar det illamående som många upplever när de använder ett vr-headset. Men framför allt öppnar det för nya möjligheter.

– Med vår teknik är det till exempel möjligt att ducka för att undvika föremål i den virtuella världen, eller att vara flera personer som befinner sig i vr-miljö, säger Ricky Helgesson.

Mer om 33-listan hittar du här.

Univrses

Gör: Programvara för mobil vr.

Ort: Stockholm.

Startår: 2015.

Anställda: 8.

Omsättning 2015: 0.

Riskkapital: Ingen uppgift.

Huvudägare: Grundarna,  Almi Invest, Reaktor Ventures, Nijm Invest

Det här är 33-listan

33-listan utser Sveriges mest lovande unga teknikföretag.

För att få komma med på listan krävs att företaget:

  • Är baserat på en innovation.
  • Är max sju år, det vill säga startat 2009 eller senare.
  • Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Företagen granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärden som också utser de slutliga vinnarna.

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt