Minut utvecklar hemlarm som har koll utan kamera

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Det började som en produkt för Airbnb-värdar, men utvecklades till en betydligt bredare lösning än så. Malmöbolaget utvecklar ett smart larm håller koll på vad som händer i hemmet.

– För snart fyra år sedan började vi fundera på hur man kan hjälpa dem som hyr ut på Airbnb. Vi ville göra det möjligt att hålla koll på vad som händer i hemmet utan att inkräkta på gästernas integritet, säger Marcus Ljungblad, en av företagets grundare.

Lösningen blev Point. Den ser ut som en brandvarnare, men är fylld med betydligt fler sensorer: För temperatur, luftfuktighet, lufttryck, ljus, ljud och rörelse.

– Genom en kombination av klassiska algoritmer och upptränade neurala nätverk använder vi sensordata för att identifiera specifika händelser i hemmet, säger Marcus Ljungblad.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Larmet kan bland annat reagera på för höga ljudnivåer och sönderslagna fönsterrutor. Händer något larmas ägaren eller grannarna med hjälp av en notis i mobiltelefonen.

– Nästan all databearbetning sker i larmet. Det ger bland annat lägre strömförbrukning eftersom det minskar behovet av internetuppkoppling. Det värnar också integriteten, eftersom inget av det som sägs i huset och som fångas upp av mikrofonerna skickas iväg till molnet.

Minut har lanserat Point med hjälp av en framgångsrik kampanj på Kickstarter. Larmet säljs nu via företagets webbplats, men det finns också förhoppningar på större affärssamarbeten.

– Vi har insett att intresset för den här typen av hemövervakning finns hos fler än dem som hyr ut via Airbnb. Just nu har vi ett pilotprojekt med ett försäkringsbolag i Holland som installerat Point i 300 lägenheter, säger Marcus Ljungblad.

Minut

Gör: Ett smart hemlarm

Ort: Malmö

Startår: 2014

Anställda: 16

Omsättning: 3,9 MSEK

Riskkapital: 2,5 miljoner dollar

Huvudägare: Grundare och anställda, Karma.vc, Nordic Makers, SOSVc 

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt