Invisenses sensor upptäcker fuktskadorna i tid

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Invisense tryckta fuktsensorer är bara någon tusendels millimeter tjocka ska upptäcka fuktskadorna innan det är för sent.

Fuktskador kan bli dyra och tidskrävande problem om de inte upptäcks i tid. Invisense tror sig ha hittat lösningen i sina tunna, passiva sensorer som går att bygga in direkt i väggarna.

Då går det enkelt att upptäcka fuktskador utan att ta hål i väggar och tätskikt för att kunna göra mätningar.

– I dag är det helt omöjligt att mäta på många ställen utan att man måste peta hål på något överliggande skikt eller material för att komma åt stället där problemen sitter, säger Invisense vd Björn Garplind.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Han beskriver det som att man tar ett område som är svårt att mäta och gör det till en enkel procedur som går att genomföra i samband med de normala besiktningar som görs av nybyggda fastigheter.

– 1,5 procent av alla golvbrunnar som monteras är trasiga eller felmonterat. Så om man bygger 100 lägenheter kan man räkna på att en eller två golvbrunnar läcker. De skadorna upptäcks först efter kanske tio år när alla garantier gått ut och då får försäkringsbolaget eller fastighetsägaren betala, säger Invisense vd Björn Garplind.

Förutom den passiva sensorn, som är bara någon tusendels millimeter tjock, består Invisense teknik av en handhållen mätare och en molnplattform där sensordatan kan lagras.

Invisense har på kort tid fått stort genomslag. Det finns i dag 100.000-tals sensorer installerade i Sverige, Finland och Norge. Totalt handlar det om flera tusen fastigheter.

Invisense

Gör: Passiva fuktsensorer som går att bygga in i väggarna.

Ort: Linköping.

Startår: 2013.

Anställda: 4.

Omsättning: 3,2 miljoner kronor (2017).

Riskkapital: 0 kronor

Huvudägare: Björn Garplind och Anders Friberg som driver företaget, Acreo samt forskarna som tagit fram tekniken som Invisense produkt bygger på.

Simon Campanello

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt