Fidesmos teknik kan styra kontaktlösa chip

2018-05-16 06:00  
Fidesmo har som tjänsteleverantör till Mastercard gjort det möjligt att betala med bärbara uppkopplade prylar, som klockor. Foto: Fidesmo

33-LISTAN. Företagets teknik gör det möjligt att från en app i mobiltelefonen välja vilka funktioner som ska finnas på chipet i ditt bankomatkort.

Att vi kan ge mobiltelefoner nya funktioner genom att installera appar har vi lärt oss. Fidesmos ambition är att ta samma tänkande till korten vi har i plånboken – eller till andra prylar med kontaktlösa chip. Företagets teknik gör det möjligt att från en app i mobiltelefonen välja vilka funktioner som ska finnas på chipet.

Under hösten gjorde Fidesmo en nyemission. 32 miljoner kronor in, med Wallenbergsfären som huvudsaklig finansiär.

– Med de pengarna har vi expanderat, bland annat med säljare i Tyskland. Dessutom har vi anställt Martin Paljak, som var huvudmannen bakom Estlands smarta kort och en känd utvecklare i den här branschen, säger vd Mattias Eld.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

På affärssidan är avtal med Mastercard, tyska kollektivtrafiken och Bravida viktiga steg. I Sverige ställs stora förhoppningar på vad en ny standard för kontaktlösa biljetter kan innebära för företaget.

Fidesmo

Gör: Plattform för smarta prylar

Ort: Stockholm

Startår: 2013

Anställda: 16

Omsättning: 1,2 MSEK

Riskkapital: 32 MSEK

Huvudägare: Grundarna, 82:an Invest, Segulah Ventures och Simon Josefsson

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt