Fidesmos teknik kan styra kontaktlösa chip

2018-05-16 06:00  
Fidesmo har som tjänsteleverantör till Mastercard gjort det möjligt att betala med bärbara uppkopplade prylar, som klockor. Foto: Fidesmo

33-LISTAN. Företagets teknik gör det möjligt att från en app i mobiltelefonen välja vilka funktioner som ska finnas på chipet i ditt bankomatkort.

Att vi kan ge mobiltelefoner nya funktioner genom att installera appar har vi lärt oss. Fidesmos ambition är att ta samma tänkande till korten vi har i plånboken – eller till andra prylar med kontaktlösa chip. Företagets teknik gör det möjligt att från en app i mobiltelefonen välja vilka funktioner som ska finnas på chipet.

Under hösten gjorde Fidesmo en nyemission. 32 miljoner kronor in, med Wallenbergsfären som huvudsaklig finansiär.

– Med de pengarna har vi expanderat, bland annat med säljare i Tyskland. Dessutom har vi anställt Martin Paljak, som var huvudmannen bakom Estlands smarta kort och en känd utvecklare i den här branschen, säger vd Mattias Eld.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

På affärssidan är avtal med Mastercard, tyska kollektivtrafiken och Bravida viktiga steg. I Sverige ställs stora förhoppningar på vad en ny standard för kontaktlösa biljetter kan innebära för företaget.

Fidesmo

Gör: Plattform för smarta prylar

Ort: Stockholm

Startår: 2013

Anställda: 16

Omsättning: 1,2 MSEK

Riskkapital: 32 MSEK

Huvudägare: Grundarna, 82:an Invest, Segulah Ventures och Simon Josefsson

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt