Cellevate första bolaget att ta plats på årets 33-lista

2018-04-13 11:44  

Nanoväv för att skapa en cellodlingsyta mer lik kroppens egen struktur. Cellevate är första bolaget som direktkvalificerar sig till 33-listan.

Boka din plats till 33-listans turné – eller finalen!

På fredagsmorgonen hölls den första pitchtävlingen i Malmö för att fastställa det första bolaget som direktkvalificerar sig till årets 33-lista.

Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer för elfte året 33-listan som listar Sveriges hetaste teknikstartups. Fem bolag direktkvalificerar sig in på listan via lika många turnéstopp runt om i landet.

Vinnaren utsågs av en jury bestående av den erfarna entreprenören Christer Fåhraeus, som har tagit sex bolag till börsen (bland andra EQL Pharma) och styrelseproffset Charlotta Falvin som bland annat är ordförande för Lunds Tekniska Högskola och med ett förflutet inom TAT. I juryn satt också reportrarna Johan Eklund från Affärsvärlden och Johan Kristensson från Ny Teknik.

Tre bolag var på förhand utvalda av teamet bakom 33-listan att få pitcha sina idéer. Dessa var:

  • Watersprint, som utvecklar teknik för vattenrening med hjälp av ultraviolett strålning från ledlampor. Företagets representant på plats var Linda Kokkola, COO.
     
  • Sentian.ai, som med hjälp av ai och maskininlärning bygger en plattform för att optimera industrier och förutsäga problem med hjälp av sensordata. Företagets representant på plats var Martin Rugfeldt, vd.
     
  • Cellevate, som utvecklar ett alternativ till petriskålar som används inom läkemedelsutveckling. Företaget tillverkar nanostrukturer som härmar kroppens egna strukturer vilket gör odlingsprocessen mer lik mänskliga förhållanden vilket i sin tur kan göra steget till djurförsök mer träffsäkert. Företagets representant på plats var Maximilian Ottosson, vd.

Se pitcharna här: Pitchtävling Malmö

De tre bolagen fick pitcha sina idéer inför en publik på Scandic Stortorget i Malmö. Efter att juryn överlagt en stund konstaterade den att Malmös startfält var starkt men att det bolag som ska direktkvalificera sig till 33-listan är Cellevate.

Se vinnaren presenteras här: Vinnaren i Malmö presenteras av juryn

– Det känns jättebra, jag och medgrundaren Albin Jakobsson är båda ingenjörer och har läst Ny Teknik under många år. Vi har haft som mål att ta oss in på listan sedan vi startade bolaget 2014, sa vd Maximilian Ottosson efteråt.

Blev du förvånad över segern?

– Det var tre starka bolag och hård konkurrens. Men jag kände mig aldrig orolig.

Hur ska ni fira segern?

–Jag och Albin är båda dåliga på att fira. Men den här gången ska vi göra det ordentligt!

De båda andra bolagen, Sentian.ai och Watersprint, direktkvalificerar sig alltså inte men har fortfarande chans att ta plats på listan.

– Det är en stor ära att ha blivit nominerad. Tajmingen är dessutom bra eftersom vi har börjat få momentum i bolaget, sa Linda Kokkola.

Vad säger du om konkurrensen?

– Hård, men jag tycker att det var ett välförtjänt bolag som vann, säger hon.

Martin Rugfeldt var också han imponerad av startfältet och säger sig ha stor respekt för juryns val.

– Det var roligt att bli nominerad och få uppmärksamhet för det vi gör. Det är också kul att regionen kan producera så intressanta bolag inom ett så brett fält, sa han.

Nästa deltävling är i Linköping den 18 april.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Johan Kristensson

Mer om: 33-listan Malmö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt