2D Fab siktar på att bli störst i Europa

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Grafenbolaget från Sundsvall ska tillverka billig och miljövänlig grafen i stor skala. Till en början av grafit från en gruva i Hälsingland. Enligt Sven Forsberg, vd för 2D Fab, ska företaget vara Europas största grafenproducent 2022.

Det böjliga och starka materialet grafen tros kunna göra stor nytta inom alltifrån datorhårdvara till medicinteknik, men än så länge har det varit svårt att få en produktionen i industriell skala. 2D Fab tror sig ha knäckt nöten.

– Vi har utvecklat en unik och energieffektiv process att tillverka grafen. Den är sprungen ur forskning på Mittuniversitetet och vidareutvecklad av 2D Fab, säger vd Sven Forsberg.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Under året har bolaget slutit ett samarbetsavtal med ett icke namngivet börsnoterat företag för att få ut grafen i industriell produktion. Nu ska man ta in ytterligare kapital för att kunna utöka produktionen.

2D Fab

Gör: En metod för produktion av grafen i industriell skala.

Ort: Sundsvall

Omsättning: 20 000 (2016)

Startår: 2013

Anställda: 3

Omsättning: 1,4 MSEK (2017)

Riskkapital: 3,1 MSEK

Ägare: Sven Forsberg och Björn Forsberg är huvudägare.

Peter Ottsjö

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt