ANNONS FRÅN SKATTEVERKET
Workshoppen – ett kunskapsutbyte mellan Skatteverket och KTH-studenter
På Skatteverket uppmuntras medarbetarna att ta egna initiativ bortom sina ordinarie arbetsuppgifter. Nyligen höll myndigheten till exempel en workshop med KTH-studenter – ett möte som visade sig vara givande för båda parter.
Varje år håller Skatteverket ett hackathon för sina anställda där man får prova på ny teknik och försöka hitta nya lösningar på konkreta problem man stöter på i verksamheten.
– Förra året var vi över 360 medarbetare på Skatteverket som var med och tävlade i vårt hackathon. Det är jätteroligt att ses under friare former och utbyta erfarenheter både med övrig IT-personal och verksamhetsrepresentanter, säger Matilda Blomroos, projektledare på IT-avdelningen.
Nyligen höll Skatteverket en workshop med studenter på KTH som baserades på ett eget hackathon som de haft. Att Skatteverket väljer att rikta sig mot studenter är ingen slump.
– Det är viktigt för oss på IT-avdelningen att hitta lösningar på problem, och en av de bästa grupperna att hämta idéer från är studenter. Kreativiteten är hög, fantasin är stor och det finns inga gränser för lösningarna eftersom man inte har begränsat sig till en viss företagskultur, säger Oskari Foresi Berner, systemanalytiker på Skatteverket, och fortsätter:
– Det var också viktigt för oss att det skulle vara en workshop istället för en mer traditionell lunchföreläsning. Detta eftersom vi ville väcka upptäckarlusten hos studenterna och få ut positiv energi.
Matilda Blomroos fyller i:
– Och studenterna får i sin tur ta del av våra erfarenheter och insikter. Under workshoppen utmanades de i att lösa problem på kort tid, vilket är något vi är vana vid. De hade bara två timmar på sig att lösa uppgiften som vi tilldelade dem – och de lyckades riktigt bra! Problemformuleringen som studenterna ställdes inför är något vi själva jobbar med, vi får se om studenternas lösning blir verklighet.
Initiativet till workshoppen kom från en arbetsgrupp inom Skatteverket som har svängrum att initiera egna idéer och samarbeten. Arbetsgruppen har inte heller långt till beslut och kan arrangera exempelvis workshoppar med kort varsel.
– Vi närvarar bland annat på arbetsmarknadsdagar och andra typer av event. Det här vi gjorde med KTH planerade och fixade vi på två veckor. Vi är definitivt snabba, säger Matilda Blomroos.
Just friheten, myndighetens bredd och möjligheten att driva egna initiativ utanför sina ordinarie arbetsuppgifter ser de båda som de främsta fördelarna med att arbeta på Skatteverket.
– Skatteverket har en av Sveriges största IT-avdelningar och är en kreativ och mångsidig organisation som välkomnar nytänkande. Vi tar tillvara på kunskaper och lär av varandra. Det är den största anledningen till varför jag vill jobba här, säger Oskari Foresi Berner.
Matilda Blomroos har jobbat på Skatteverket i två år och har redan varit involverad i omkring tio olika typer roller och arbetsuppgifter. Just nu arbetar hon som projektledare med en tjänst som möjliggör för 42 medlemsstater i EU att skicka säkerhetsklassad information gällande moms och skattefrågor mellan varandra.
– Jag började inte som projektledare, utan det är en roll jag vuxit in i. Då det är en stor organisation har man bra möjligheter att växa internt. Det är något som jag uppskattar väldigt mycket.