ANNONS FRÅN WAGO

Wago och Elektroskandia i samarbete för snabbare belysningsinstallationer

Caroline Caesar, Marknadssupport Belysning, Elektroskandia och Niklas Persson, Försäljningschef fastighet, WAGO.

Byggprojekt blir allt mer tidspressade, inte minst för elinstallatören som oftast kommer in i ett sent skede. Därför gäller det att kunna effektivisera installationsarbetet och spara tid. Med hjälp av Winsta® snabbkopplingssystem från Wago och Elektroskandias tjänst förmontering kan man uppnå en besparing av kostnaden för installation av belysning på upp till hela 30 procent.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Wago Sverige AB har framgångsrikt samarbetat med el-teknikgrossisten Elektroskandia Sverige AB under många år.

– Elektroskandia är en viktig logistikpartner för oss. De lagerhåller de mest frekventa artiklarna i vårt sortiment vid sitt logistikcenter i Örebro och kan leverera till kund dagen efter beställning. Många av deras 49 butiker lagerför dessutom ett flertal av våra produkter lokalt, säger Niklas Persson, försäljningschef Fastighet på Wago.

Caroline Caesar, marknadssupport Belysning på Elektroskandia och Niklas Persson, försäljningschef Fastighet på WAGO.

– Vi har ett nära samarbete med Wago, med logistikmöten varje månad för att se till att allt flyter på som det ska. Vi har stor bredd och djup av deras produkter på vårt lager för att kunna säkerställa tillgängligheten för våra gemensamma kunder, kommenterar Arne Westin, inköp/produktansvarig på Elektroskandia.

Winsta® snabbkopplingssystem

Sedan några år tillbaka har samarbetet fördjupats, framför allt då det gäller Wagos snabbkopplingssystem Winsta®. Caroline Caesar, marknadssupport Belysning på Elektroskandia berättar om hur det hela började:

– Det var i samband med att vi för några år sedan skulle bygga vårt nya logistikcenter i Örebro. Det gällde stora ytor och omfattade såväl butik som kontorsdelen. Jag fick uppdraget att projektera belysningen för hela anläggningen. Givetvis var det fråga om en stor mängd belysningsarmaturer som skulle monteras och då gällde det att hitta lösningar för att kunna göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Det var då jag kom i kontakt med Wago och fick information om Winsta® snabbkopplingssystem. Jag förstod rätt omgående vilka möjligheter till tids- och kostnadsbesparingar systemet innebar.

Armatur inkopplad med WAGO Winsta.

Snabbkopplingssystemet baserar sig på färdigkonfektionerad kabel från fabrik med don som enkelt kopplas ihop till en anläggning för permanent installation. Snabbkopplingen placeras lämpligast i utrymmen som ovan undertak, i kanalisation eller fönsterbänkskanaler.

– Vårt snabbkopplingssystem används främst vid belysningsprojekt men även till kraftfördelning. Det är vid installationer där man har återupprepningsmoment, exempelvis vid hotellrum, lägenheter, stora livsmedelsbutiker etc. Men det kan även vara fråga om butikskedjor, där de olika butikerna ska ha en gemensam standard för installationen, säger Niklas.

Stor kostnadsbesparing

Caroline Caesar projekterade belysningen vid Elektroskandias logistikcenter med gott resultat.

– Vi gjorde här en stor kostnadsbesparing då installatören slapp skala kabel och skruva plintar för de närmare 1300 ljuspunkterna. Det var bara att med snabbkopplingssystemet jacka in kabeln i armaturen och sen gå vidare till nästa. Inte nog med att det går fort, det går nästan inte heller att koppla fel. Det är också smidigt om man ska byta armaturer då det bara är att jacka ur anslutningarna. Det är lite ”Lego-tänk” över det hela, säger Caroline.

Elektroskandia förmonterar

Sedan tidigare fanns Winsta® snabbkopplingssystem lagerfört hos Elektroskandias men i och med den lyckade installationen på deras eget logistikcenter såg man nu möjligheten att kunna utveckla erbjudandet än mer ut mot kund.

– Med vår avdelning Projektpackning i Örebro har vi utvecklat en tjänst som innebär att elinstallatören kan beställa belysningsarmaturer av oss med förmonterad snabbkoppling, med kablar i olika längder. På så sätt minimeras installationsarbetet maximalt och vi har räknat ut att man genom att beställa armaturer från oss med förmonterat snabbkablage kan man spara upp till 30 procent av installationskostnaden.

Efterfrågan på armaturer med förmonterad snabbkoppling ökar kraftigt. Elektroskandia har därför nu investerat i en kap- och kabelskalningsmaskin samt en stiftmaskin för att möta belysningskundernas behov.

Standard i Elektroskandias butiker

– Våra ljusdesigners projekterar nu också många belysningsanläggningar med Winsta® snabbkoppling, som även finns tillgängligt i våra ljusberäkningsprogram. Samarbetet med Wago har utvecklats från att bara vara en leverantör till att nu vara en resurs för oss, med bra support och projekteringshjälp, där vi tillsammans driver och utvecklar vår gemensamma affär, säger Caroline och fortsätter:

– Wagos snabbkopplingar finns också inskrivna i designmanualen för vårt eget butikskoncept. Under förra året etablerade vi tre nya Elektroskandia-butiker, uppgraderade två och i samtliga använde vi snabbkopplingssystem, för att spara installationskostnad och få en gemensam standard.

Fler och fler installatörer inser fördelarna med Winsta® snabbkopplingssystem och försäljningen ökar stadigt. På Elektroskandia har man därför ökat upp sortimentet på lagret, både vad gäller produktbredd och djup.

– Vår snabbkoppling börjar bli en allt mer alldaglig produkt för elinstallatören och de som en gång testat den går inte tillbaka till det traditionella sättet att installera. Det känns mycket bra med en pålitlig partner som Elektroskandia där vi tillsammans hela tiden strävar efter att utveckla vårt samarbete, avslutar Niklas Persson.

Läs mer om WAGO:s lösningar.

FAkta

WAGO

Wago är en global tillverkare av elkomponenter och automation för industri och fastigheter. Några av företagets innovationer är den skruvlösa anslutningstekniken Cage Clamp®, som lanserades 1977 samt det moduluppbyggda I/O systemet som kom 1995. 

För fastighetsbranschen erbjuder Wago lösningar som Winsta®, ett snabbkopplingssystem för installationer i fastigheter som sparar upp till 70 % av installationstiden. Det moduluppbyggda Wago-I/O-SYSTEM 750 kan anslutas till de klassiska fältbussarna för fastighet-/industri. Wago-I/O-SYSTEM 750 går att få med eller utan intelligens samt en rad I/O moduler som exempelvis KNX, EnOcean & DALI för belysningsstyrning. En annan global succé är Wago:s anslutningsklämmor för elteknikbranschen. 

”Genom att beställa armaturer från oss med förmonterat snabbkablage kan man spara upp till 30 procent av installationskostnaden”