ANNONSSAMARBETE MED ...
”Vi vill minska CO2-utsläppen med en tredjedel”
Preem fortsätter att satsa på förnybar tillväxt. Företaget inleder nu ett pilotprojekt med CCS-teknik på vätgasanläggningen i Lysekil för att minska klimatpåverkan från sin egen produktion.
Carbon Capture and Storage eller CCS är en välbeprövad teknik för att fånga in och omvandla koldioxid till vätska och skjuta ner den för lagring långt under marken. Det höga trycket där gör att den behåller sin flytande form och inte letar sig upp ovanför jordskorpan igen.
Fram till nu har tekniken i första hand använts i samband med utvinning av olja och gas för att få bra tryck i källorna och så stor produktion som möjligt. I Norge, som ligger långt fram på området, har man startat ett projekt för att testa tekniken även i klimatbevarande syfte, där Preem blir en av de första kommersiella samarbetsparterna.
– Raffinering av råolja till drivmedel bidrar i hög grad till utsläpp av koldioxid. Vårt raffinaderi i Lysekil är Sveriges tredje största aktör vad gäller koldioxidutsläpp med cirka 1,6 miljoner ton per år. Det gör oss till en viktig aktör med stor inverkan. Nu vill vi på allvar ta itu med produktionsledet och där ser vi att CCS-tekniken har stor potential, säger Mattias Backmark, chef för affärsutveckling på Preem.
Vill du vara med och påverka? Läs mer om Preem som arbetsgivare här.
Kan minska utsläppen med en tredjedel
Pilotprojektet, som precis inletts, innebär att man skapar en testanläggning för att fånga in koldioxid från de rökgaser som kommer från Preems vätgasanläggning vid raffinaderiet i Lysekil. Själva demonstrationsfasen startar i början på 2020 och ska pågå ett halvår. Målet är att testerna ska ligga till grund för en fullskalig CCS-anläggning som kan vara i drift 2025.
– Med hjälp av den skulle vi kunna minska utsläppen från vårt raffinaderi i Lysekil med 500 000 ton. Det är närmare en tredjedel av raffinaderiets totala koldioxidutsläpp. Att vi riktar in oss på vätgasanläggningen beror på att rökgaserna därifrån är den punktkälla som innehåller högst andel koldioxid, runt 25 procent, jämfört med cirka tio procent från raffet i övrigt, berättar Mattias Backmark.
Läs mer om Preems olika initiativ för att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle.
Förnybara bränslen får lägre klimatpåverkan
Vätgasen som framställs i vätgasanläggningen är en viktig komponent för att kunna producera högkvalitativa bränslen, såväl fossila som förnybara. Vid produktionen av förnybara bränslen krävs mer vätgas än vid framställningen av fossila bränslen. För att få förnybara bränslen som är hållbara genom hela värdekedjan är det därför viktigt att man även tittar på produktionsledet.
– Parallellt med det här pilotprojektet håller vi också på att bygga en fullskalig demoanläggning för att kunna producera förnybar vätgas via elektrolys vid vårt raffinaderi i Göteborg, berättar Mattias Backmark.
Preems raffinaderier är redan idag nästan 20 procent mer miljöeffektiva än genomsnittet i Europa. CCS-tekniken innebär goda möjligheter att snabbt nå ännu längre – inte minst det politiska målet om nettonollutsläpp till 2045. På sikt handlar det inte bara om att ta hand om koldioxidutsläpp från fossila källor, utan också från biogena.
– På så vis kan man skapa koldioxidsänkor som till och med minskar andelen koldioxid i atmosfären, påpekar Mattias Backmark.
Lär dig mer om Preem och vårt hållbarhetsarbete.
Samarbete lägger grunden till framgång
CCS-projektet är ett samarbete mellan Preem, Chalmers, norska forskningsinstitutet Sintef, Equinor och Aker Solutions. Energimyndigheten och norska Gassnova bidrar med finansiering. Projektet ska både utvärdera lösningar och kostnader för infångning av koldioxiden, transport till den planerade lagringsplatsen utanför norska västkusten och för själva lagringen.
Preems vision är att leda omvandlingen till ett hållbart samhälle och CCS-projektet är en del i Preems satsning på förnybar tillväxt.
– Det här handlar om vår tillväxtmarknad. Preem vill få till en smart process för både fossila och förnybara råvaror – för att så småningom fasa ut de fossila. Vi vill bygga bättre för framtiden och vår kompetens kommer att vara avgörande för brytningen mellan fossilt och förnybart, säger Mattias Backmark.
Hitta ditt framtidsyrke på Preem