ANNONS FRÅN XYLEM WATER SOLUTIONS
Vattenfrågan allt mer akut – även i Sverige
Problem relaterade till vatten kopplas ofta ihop med utvecklingsländer. Men klimatförändringar och urbanisering leder till vattenrelaterade utmaningar på bred front globalt. Lösningen stavas teknisk innovation.
2050 kommer det globala behovet av vatten vara fem gånger så stort som det är i dag – men mängden vatten kommer naturligtvis varken minska eller öka. Vattenfrågan har fram tills nyligen inte varit ett särskilt stort huvudbry i västvärlden. Det håller på att förändras.
– Redan 2025 kommer 1,8 miljarder människor bo i områden med akut vattenbrist. Vi i Europa måste bli mycket bättre på att hantera vatten som en ändlig resurs och inte ta tillgången för given, säger Hanna Albåge, Manager Application Engineering & Training på Xylem och fortsätter:
– Trenden världen över är att vi blir allt mer urbaniserade. Det innebär en ökad belastning på de dagvattensystem som byggdes för många år sedan, dimensionerade efter dåtidens förutsättningar. Till följd av klimatförändringarna ser vi dessutom fler översvämningar som systemen helt enkelt inte står pall för, vilket kan få konsekvenser för både enskilda individer och samhället i stort.
Tar ett helhetsgrepp kring vattenfrågan
Xylem som är ledande inom vattenteknik arbetar dagligen med dessa stora utmaningar. Det globala företaget tar ett helhetsgrepp kring vattencykeln och skapar innovativa tekniklösningar för vattenhantering till kunder som kommunala VA-bolag, industrier och gruvor. Här handlar det om fysiska produkter som pumpar, turbiner och vattenmätare men också mjukvarusystem för övervakning och underhåll av rörledningar.
Att transportera och ta hand om vatten är energikrävande och har därför en betydande klimatpåverkan. Hanna Albåge berättar att Xylem utvecklar lösningar som inte bara är hållbara, utan också fungerar energieffektivt. Här har digitaliseringen blivit ett viktigt verktyg.
– Vi har lång erfarenhet av innovation inom pumpning, men för fem år sedan tog vi ett viktigt steg genom att även integrera intelligens i avloppspumpar. Då släppte vi Concertor som blev det första avloppspumpsystemet med integrerad intelligens på marknaden. Bland annat optimerar den kontinuerligt sig själv till sin mest energieffektiva drift, säger Hanna Albåge.
Kombinerade lösningar är framtiden
Framåt tror hon att sådana här kombinerade lösningar kommer göra stor skillnad för hur vi hanterar vatten, och därmed bidra till en mer hållbar vattenförsörjning. Och det avgörande tekniksprånget pågår just nu.
– Under 2020 har flera kunder upptäckt värdet av att kunna övervaka sina pumpstationer på distans, och att det kan funka minst lika bra som på plats. Coronapandemin har lett till ökad acceptans för digitala lösningar vilket är positivt för oss som har ambitionen att fortsätta utveckla innovativa helhetslösningar för att lösa vattenfrågan, säger Hanna Albåge.