ANNONS FRÅN UPPSALA UNIVERSITET
Uppsala universitet vill utmana KTH
Upptech är Uppsala universitets tekniksatsning som för samman näringsliv med forskningsvärlden. Målet är att forskare och studenters kunskap ska gå från idéer till verklighet
På Uppsala universitet bedrivs framstående forskning inom flera områden, däribland teknik. Nu drar man igång en centrumbildning med namnet Upptech: Uppsala university school of technology. Syftet är att synliggöra forskning och utbildning inom teknik och att öka samarbetet med näringslivet och samhället.
Ordförande i Upptech är professor Maria Strömme och föreståndare är professor Mikael Jonsson. Båda tror att satsningen kommer att få fram universitetets tekniska profil på ett helt nytt sätt.
– Vi känner ett positivt driv. Fakultetens och universitets ledning och rektor står bakom satsningen, och medarbetarna säger ”Äntligen ska vi göra det här”, berättar Mikael Jonsson.
– Utgångsläget är fantastiskt och vi bubblar över av all information om häftiga saker som våra spetsforskare utvecklar. Det känns superroligt, säger Maria Strömme och fortsätter:
– I Uppsala görs otroligt mycket bra teknik och vi är framstående inom bland annat it, material- och energiteknik. Eftersom vi är ett brett universitet som har många ämnesdiscipliner är det inte lika lätt för oss att lyfta tekniken som hos KTH och Chalmers som är rent teknikorienterade. Men med satsningen lyfter vi fram vår starka teknik så att omvärlden kan se vad vi gör.
I Uppsala ligger Ångström-laboratoriet, Rudbeck-laboratoriet, Akademiska sjukhuset, Läkemedelsverket, universitetets innovationshubb UU-innovation och Farmaceutiska fakulteten på BMC nära varandra. Ett par kilometer från Ångström-laboratoriet ligger även Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Det är unikt att aktörer från så olika discipliner ligger så geografiskt nära varandra och det gör att samarbetet blir enklare och mer naturligt. Vi har intressanta civilingenjörs-utbildningar, ett exempel är vår utbildning Civilingenjör i kemiteknik med inriktning mot läkemedel. Vi är övertygade om att civilingenjörsstudenter utbildade hos oss har mycket att bidra med till näringslivet, säger Maria Strömme.
– För alla som studerar och jobbar med materialvetenskap för livsvetenskapliga tillämpningar är miljön i Uppsala en enorm styrka, enligt Mikael Jonsson.
– Det gör att vi kan samarbeta både på forsknings- och utvecklingssidan och med klinik. Vi kan till exempel ha samverkansprojekt där våra studenter jobbar med projektuppgifter kring frågeställningar som kommer från näringslivet, läkarna på Akademiska sjukhuset och samhället. Gärna studenter med olika bakgrund som fungerar som experter i team; som ekonomer, geologer, medicinare, statsvetare och tekniker. Det gör att man får en spänst i diskussionerna och bredd i hur man belyser frågorna, säger Mikael Jonsson.
– Såväl näringsliv som akademi har allt att vinna på att flera aktörer sam arbetar och i Uppsala har vi en plattform för detta som vi nu ska lyfta fram, menar Maria Strömme.