ANNONS FRÅN VITALIS

Stora möjligheter för precisionsmedicin inom svensk sjukvård

Det finns enorm potential för precisionsmedicin inom den svenska sjukvården. Förutsatt att utmaningarna kan överkommas det vill säga.

Publicerad Senast uppdaterad

Enligt Per Sikora, Co-chair för informatik och infrastruktur på Genomic Medicine Sweden, skapar den nuvarande infrastrukturen inom den svenska sjukvården en del utmaningar för att precisionsmedicin ska kunna implementeras på ett optimalt sätt. Något som blir ännu mer aktuellt under en rådande pandemi.

Precisionsmedicin innebär att sätta in rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt. Det betyder inte att tidigare system eller metod satt in fel behandlingar, utan att precisionsmedicin har möjlighet att anpassa behandlingar baserat på individuella behov med större precision.

- Det man gör traditionellt är att dela upp patienter inom en sjukdom i olika patientgrupper baserat på vilka förutsättningar man har för olika behandlingar. Du kan då hamna i en ganska stor grupp och baserat på förutsättningarna testar man en behandling i taget. Med precisionsmedicin får vi ett mer informerat flöde där vi använder fler mätvärden för att kunna avgöra vilken behandling som är mest passande, säger Per Sikora

Genom att använda sig av fler mätvärden kan sjukvården snabbare och bättre avgöra vilken medicin eller behandling som kommer att ge den här specifika patienten bäst resultat.

Implementationen av precisionsmedicin är inte bara fördelaktigt för patienter utan även hela sjukvården. Det är ett system som håller kostnaderna nere, minimerar lidande och maximerar effektiviteten, berättar Per Sikora.

- Det kan låta krasst men till viss del handlar det om att inte slösa på skattebetalarnas pengar. Om du ska inleda en behandling som kostar flera hundra tusen så vill du helst vara säker på att det är rätt behandling. Med precisionsmedicin minimerar vi lidandet och kostnaderna och maximerar samtidigt effektiviteten. En av anledningarna till varför så många sjukhus går back är för att man genomför väldigt dyra behandlingar som man inte alltid vet om de kommer att fungera.

Men att göra en omställning till precisionsmedicin är inte utan sina utmaningar i det nuvarande systemet inom svensk sjukvård.

- Vi behöver en ny infrastruktur inom sjukvården om detta ska fungera så bra som möjligt. Det vi jobbar med är data mining. Vi måste möjliggöra för den svenska sjukvården att få tillgång till rätt data på ett enkelt sätt. Problemet i Sverige är att vi inte får lagra och dela data hur som helst, framförallt inte mellan sjukhus. Det innebär att vi inte kan bygga en kunskapsbas baserat på tidigare behandlingar. Att dela den typen av information kan rädda liv, berättar Per.

För att lyckas med detta menar Per och hans kollegor att vi behöver ta ett nationellt grepp om infrastrukturen. Om varje region endast ska sköta sig själva kommer en ojämlikhet uppstå för behandlingar i olika delar i Sverige. I Stockholm där många fall finns kommer det att finnas mer data, till skillnad från till exempel Västerbotten där man inom vissa sjukdomar har betydligt mindre information att i så fall fatta beslut på.

- Vi ska sätta upp en nationell plattform och etablera en helt ny infrastruktur. Den kommer att bli väldigt modulär och utbyggbar. På så sätt tar vi även fram en plattform som kommer att kunna stödja framtidens behov av precisionsmedicin. Vi låser den och begränsar den för vad vi behöver nu men vi har också tagit höjd för det som komma skall, men som vi inte kan göra nu på grund av lagen i Sverige, förklarar Per.

Med hjälp av precisionsmedicin kommer vi att minska lidande i vården. Fler personer kommer att överleva med färre bieffekter och fler kommer att få rätt diagnos. Vi kommer även att få en möjlighet att övervaka smittspridning nationellt. Något som varit mycket utmanande för Sverige under pandemin eftersom vi har så mångar regioner.

Vitalis är Nordens ledande mässa och konferens kring eHälsa och framtidens vård och omsorg. Det är ett tillfälle då representanter från kommuner, regioner, myndigheter, akademi, industri och privata vårdgivare får möjlighet att mötas, utbyta erfarenheter och kunskap och inspirera varandra. 2021 går Vitalis av stapeln 18-20 maj som hybridkonferens och digital utställning.