ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD
Standardiseringsarbetet väsentligt för framtidens lösningar
I en digitaliserad värld där gränser suddas ut krävs verktyg för att olika tekniska system ska fungera tillsammans, utan att säkerhet och tillförlitlighet äventyras. Ett av de verktygen är standarder. Om man som leverantör av tjänster eller produkter inte jobbar utifrån dem, blir det svårt med marknadstillträde och att tillgodose dagens och framtidens behov.
– För företag där produkter och tjänster inom elområdet är ens primära inkomstkälla är det väsentligt att delta i det internationella standardiseringsarbetet för att ligga i framkant på marknaden, säger Ingvar Eriksson, teknisk expert inom elektriska bruksföremål, belysning och maskiners elutrustning hos SEK Svensk Elstandard.
Standarder har alltid varit viktiga, men i och med det digitala landskapet med nya produkter och lösningar blir deras betydelse alltmer påtaglig. Ta till exempel IoT (Internet of things), där fysiska objekt är uppkopplade till olika tekniska system och elnät, och utbyter data. Här är ett standardiserat gränssnitt en förutsättning för att de olika systemen ska fungera ihop.
– Med en gemensam standard blir det dessutom lättare att byta ut en apparat eller komponent till en annan om något går sönder, säger Ingvar Eriksson.
Så blir du en del av standardiseringsarbetet – och hamnar i framkant
SEK Svensk Elstandard är Sveriges nationalkommitté i IEC; International Electrotechnical Commission. Det är inom IEC som företag, akademiker och myndigheter från hela världen bestämmer vad som ska ingå i internationella standarder som berör bland annat cybersäkerhet, smart industri, elbilsdrift och IoT.
– Med ett deltagande i SEKs verksamhet kan man dels vara med och påverka standardens utformning så att man inte får problem med sin produkts marknadstillträde, dels ha god framförhållning när en standard ändras och kan i god tid anpassa sina produkter och tjänster. Är man sent ute kan det leda till kostsamma konstruktionsändringar.
Standarder som möter nya behov av säkerhet
I och med nya lösningar och produkter har även begreppet säkerhet fått en ännu större innebörd. Förr fanns endast standarder för elsäkerhet, men idag är behovet mycket större än så.
– Med avancerade och smarta maskinsystem är funktionssäkerhet högst aktuellt, men även cybersäkerhet i och med ökade antal cyberattacker. Även här finns och utvecklas många standarder för att skydda verksamheter, säger Ingvar Eriksson och fortsätter:
– Genom att bli en del av det internationella standardiseringsarbetet kan företag möta de olika krav som kan finnas för marknadstillträde, både globalt och i Sverige, samt vara med och skapa framtidens lösningar.