ANNONS FRÅN COMSOL

Spelar bollen någon roll i fotbolls-VM?

Om 'Adidas Telstar' och Nike Ordem V har en betydande skillnad i Cd värde, i området för det turbulenta gränsskiktet, borde vi kunna mäta en höjdskillnad ovanför jeten.
Om "Adidas Telstar" och Nike Ordem V har en betydande skillnad i Cd värde, i området för det turbulenta gränsskiktet, borde vi kunna mäta en höjdskillnad ovanför jeten.

Hur påverkas fluidmekaniken bollens uppförande i luften? Och hur skiljer sig VM-bollen sig från andra ligors bollar?

Publicerad Uppdaterad

Bollen är en av huvudrollsinnehavarna i fotbolls-VM. I de senaste turneringarna har även bollens design varit omdiskuterad och speciellt bollen som designades inför VM i Sydafrika 2010, "Adidas Jabulani", har varit kritiserad av målvakterna. Fotbolls-VM diskuteras livligt på luncher och fikaraster på COMSOLs utvecklingsavdelning. Vi är speciellt intresserade av fluidmekaniken runt bollen, hur den inverkar på bollens uppförande i luften och om VM-bollens egenskaper skiljer sig från de bollar som spelarna använder i sina ligor.

En FIFA-bolls vikt, tryck och storlek regleras noggrant av specifikationerna för VM-bollen. Emellertid finns det gott om frihetsgrader att designa bollar med helt olika egenskaper, men som fortfarande möter specifikationerna. "Adidas Jabulani" (2010) skiljer sig väldigt lite när det gälller vikt, omkrets och lufttryck i jämförelse med "Adidas Brazuca" (VM 2014). Ändå har dessa bollar helt olika egenskaper i luften. Det som avgör hur en boll uppför sig i luften är bollens luftmotståndskoefficient som funktion av bollens relativa hastighet mot luften, se figuren nedan.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här